Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cum sa verifici cat de proaspete sau vechi sunt ouale

Publicat: 23.08.2015

cumstiicatdeproasptatsauvechisuntouale_400


Uneori datele de expirare inscrise pe cofraje nu sunt de ajuns sa stii exact cat de proaspete sunt ouale pe care le-ai cumparat. Deoarece unele retete nevoie intr-adevar oua foarte proaspete iar altele de oua mai vechi, sa stii cat de proaspat sau cat de vechi este un ou este important.
O multime de oameni se bazeaza pe data de pe ambalaj pentru a sti cand produsele alimentare sunt expirate si nu mai sunt bune de mancat si ouale nu fac exceptie. Dar datele de expirare sunt de multe puse destul de arbitrar si nu neparat corelate cu adevaratele date de expirare. Daca clatini oul la ureche s-ar putea sa te pacalesti...
Trebuie sa stii ca daca sunt depozitate corect, ouale rezista foarte bine in frigider chiar si 3 saptamani sau mai mult. Ba chiar raman bune de mancat si dupa ce termenul de valabilitate stampilat pe coaja trece. Insa cum poti sti cat mai exact cat de proaspete sunt ouale pe care le-ai cumparat de la piata sau dintr-un supermarket ori pe care le ai deja in frigider?
Iata mai jos cele mai simple doua metode pentru a sti daca un ou este proaspat si poate fi consumat sau nu: verificarea oualelor prin spargere sau prin scufuncarea in apa rece.

Cum sa verifici cat de proaspete sau vechi sunt oualecum_sa_verifici_cat_de_proaspete_sau_vechi_sunt_ouale_400
Cum iti dai seama cat de proaspat sau vechi este un ou dupa ce l-ai spart intr-o farfurie

a.) Un ou foarte proaspat are un galbenus durduliu, rotund, care sta sus mandru si bombat.
De asemenea, albusul sta adunat pe langa galbenus, gelatinos si ferm.
Ouale proaspete sunt si mult mai usor de separat. De asemeni, pentru prepararea maionezei de casa se folosesc numai oua foarte proaspete, pentru ca
1.) Ouale proaspete se separa mai usor
2.) Consumul de oua proaspete care se consuma crude scade riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare.
De asemeni, ouale care se folosesc crude dupa ce s-au spart, trebuie mai intai spalate foarte, foarte bine (este recomandat sa le spalam cu putin detergent si apoi sa le clatim in apa in care am dizolvat bicarbonat de sodiu.
De asemeni pentru oua prajite, omleta sau oua romanesti (ochiuri in apa), se folosesc numai oua proaspete!
b.) Ouale care nu mai sunt atat de proaspete nu mai au galbenusul atat de bombat, albusul este mai putin gelatinos iar cel de la exterior este aproape lichid.
c.) Ouale vechi arata complet diferit cand sunt sparte intr-o farfurie. Galbenusul este turtit, aproape plat si albusul este ca apa. Aceste oua se pot folosi numai pentru prajituri si copturi.
Atentie!
Daca galbenusul se imprastie imediat ce este spart oul si albusul are consistenta apei, mai bine il arunci.
Daca oul are culoarea schimbata, miroase rau sau l-ai gasit ciobit in frigider sau asa l-ai cumparat, arunca-l! Nu stii cand anume a fost spart, la ce temperaturi a fost depozitat si deja poate fi plin de Salmonella!
Chiar nu merita sa te imbolnavesti de la un amarat de ou!

Cum stim cat de proaspat sau vechi este un ou: scufundarea in apa rece pusa intr-un recipient transparent
Cum stim cat de proaspat sau vechi este un ou: scufundarea in apa rece pusa intr-un recipient transparent

Cel mai simplu test de verificare a prospetimii unui ou: scufundarea oului intr-un recipient inalt, transparent umplut cu apa. Functie de pozitionarea oului in apa poti determina de cate zile a fost ouat (vezi foto).
Aceasta metoda de verificare a prospetimii unui ou este cea mai apropiata de adevar si cea mai simpla. De asemeni, este cea mai potrivita pentru a verifica ouale pe care vrem sa le mancam fierte intregi (ou moale, ou cleios, ou tare pentru consumul ca atare sau pentru oua umplute, salate, etc.)
Metoda: Pune ouale incet in apa rece (unul cate unul) si lasa-le un pic ca sa isi “gaseasca” pozitia. Apoi priveste cu atentie imaginea de mai sus si compara cu oul pe care il verifici. In functie de cum sta oul in apa (lipit de fundul recipientului, scufundat sau plutitor) poti determina cu cate zile inainte a fost ouat.
Atentie!
- Nu consuma ouale care plutesc ca o bucata de lemn deasupra apei! Arunca-le imediat!
- Ouale foarte vechi au, de asemeni, albusul verzui, galbenusul lipit pe coaja sau miros urat. Aceste oua trebuie aruncate imediat!

Ouale pentru consum: Reguli de igiena obligatorii
Ouale pot fi o binecuvantare sau un blestem! Igiena este foarte importanta cand vine vorba si de oua, riscurile de imbolnavire in urma contaminarii cu Salmonella fiind foarte mari!Insa este simplu sa te feresti pe tine si familia ta de boala daca urmezi aceste sfaturi:
- Cumpara cele mai proaspete oua si manca-le inainte sa se apropie data de expirare.
- Spala ouale cu apa cu putin detergent, clateste-le si apoi baga-le intr-o solutie pe baza de apa si bicarbonat de sodiu (3 linguri de bicarbonat de sodiu la 0,5 l apa)
- Pastreaza ouale doar in frigider pentru ca Salmonella are nevoie ca sa se dezvolte de temperaturi mai mari de +6°C. Asa ca iti dai seama ca la temperatura camerei se va inmulti foarte repede.
- Pentru felurile de mancare la care se folosesc oua crude, trebuie folosite numai oua foarte, foarte proaspete.
- Daca oualelor pe care le ai le-a trecut termenul de valabilitate, le poti consuma numai daca sunt preparate termic la o temperatura mai mare decat 70°C, pentru ca la aceasta temperatura bacteriile de Salmonella sunt distruse.
- Nu pastra oua sparte nici in frigider. O data ce oului i se sparge coaja, trebuie consumat imediat!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

De ce sa cumperi un mixer cu bol?

Vrei să îți cumperi un mixer cu...

Gastronomie

Biscuiti cu lamaie

Daca va place aroma de lamaie, nu trebuie sa ra...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

Animale de companie

De ce salvarea unui caine inseamna salvarea sanatatii tale

De la creara unei legaturi de neinchipuit cu pr...

Animale de companie

14 lucruri surprinzatoare despre gestatia la cateluse

Va plac cateii? Bine-nteles, sunt minunati! Dar...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara