Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Galuste cu prune

Publicat: 08.09.2015

Galuste cu prune, reteta de Galuste cu prune, cum se face reteta de Galuste cu prune, cum se fac Galustele cu prune, galuste cu magiun de prunem galuste de cartofi cu prune, galusti de cartof cu magiun de prune si nuca


Galuste cu prune - un desert drag in toata Europa, din Italia pana in Ungaria, din Serbia si Romania pana in Germania si Austria, reteta de galuste cu prune a incantat copilariile a milioane de oameni. Aluatul matasos, dulceag, similar cu gnocchi din cartofi facuti de italieni, formează o minge moale in jurul prunelor dulci si parfumate. Finisare? Un amestec de unt de pesmet, nuci tocate, zahar si scortisoara.
Galustele cu prune sunt mancate si ca antreu, garnitura sau..desert. Fiecare familie are gusturi diferite, dar galustele cu prune sunt aceleasi peste tot. Amintiri placute despre cum isi ajutau mamele sau bunicile sa faca reteta de galuste cu prune au mai toate femeile. In unele familii chiar se fac cantitati mari de galuste cu prune in aceasta perioada si apoi sunt puse la congelat pentru iarna. Galustele cu prune sunt preferate si de copii, si de adulti, si toti asteapta cu nerabdare o portie sanatoasa si delicioasa de galuste cu prune atunci cand se fac intr-o casa.
Prunele dulci si intunecate sunt infasurate intr-un aluat de cartofi, sunt fierte si apoi trase in pesmet, prajite sau stropite cu unt fierbinte si inmiresmate cu scortisoara. Bunica mea stia reteta de la italianca in varsta si imi facea aceste galuste delicioase ca desert in fiecare toamna. Iarna inlocuia prunele cu magiun si meru o intrebam "Cand mai facem gnochi, mamaie?" Galustele cu prune vor ceva timp, dar credeti-ma ca merita efortul!
Asa ca hai sa povestim reteta de galuste cu prune!

Galuste cu prune: Ingrediente
- 1 kg de cartofi fierti in coaja,
- 250 g faina
- 1 ou
- 125 grame de unt
-  putina sare
- 250 g de pesmet
- 100 grame de zahar
- 1 lingura de scortisoara
- prune

Galuste cu prune: Cum se fac
Cartofii curatati si inca fierbinti se fac piure. Cand s-au racit, se adauga o lingura rasa de unt topit, oul, faina si sarea. Se framanta bine, ca sa iasa o coca elastica si matasoasa.
Pe masa bine tapetata cu faina se intinde coca pentru galustele cu prune intr-o foaie de 1 cm grosime care se taie patrate cu latura de 7-8 cm.
Prunele bistrite se rup in doua si in fiecare jumatate se adauga putin zahar si putina scortisoara.
Intr-un castron amestecam cca 250 grame de pesmet cu o lingura de scortisoara macinata si 100 de grame de zahar.
Se ia cate o jumatate de pruna se pune intr-un patrat se face galusca. Cand sunt gata toate se punem la fiert in apa clocotita. Se fierb pana se ridica la suprafata. Acesta este semnul ca galustele cu prune sunt gata Cu o spumiera se scot, se scurg, se tavalesc peste pesmet  si apoi se aseaza pe un platou. Untul se infierbanta si se toarna cat mai uniform peste galuste. Daca mai dorim, mai presaram deasupra inca putin zahar amestecat cu scortisoara. Pofta buna!
Nota: Galustele se pot face iarna si cu magiun in loc de prune proaspete. Ca nota sarbatoreasca, se adauga in mijloc si un miez de nuca prajit. Absolut delicioase!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Paine rustica de casa cu seminte

Va place painea de casa? Cum ar fi sa o faceti ...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...