Tort cu caramel, cafea si ciocolata
Publicat: 29.09.2015

Etichete:
Trecand peste cacofoniile din numele pe care il are, tortul cu caramel, cafea si ciocolata este unul dintre cele mai bune si mai fine deserturi pe care le-am produs si mancat vreodata. Ca sa nu mai zic ca e de-a dreptul decadent... Nu cautati reteta prin alte parti, pentru ca este o reteta proprie. Si sunt foarte mandra de ea!
Secrete: Preparati intai caramelul si crema si lasati-le la rece, la o temperatura cat mai scazuta cu putinta, peste noapte.
Insiropati cu mare grija, tot cu sirop foarte rece peste blatul rece.
Dupa asamblare, lasati tortul sa se odihneasca cel putin 24 de ore inainte de a-l manca.
Cantitatile sunt pentru o forma de tort cu diametru de la de 22 la maxim 24 cm.
Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Blat
180 grame faina
180 grame unt 65% grasime
180 grame de zahar mai fin (nu pudra)
3 oua mari, proaspete si intregi
cca 60 ml cafea instant, racita si neindulcita
2 linguri de lapte
un praf se sare
un plic de praf de copt cat mai proaspat aveti
Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Caramel
300 grame zahar
1/4 lingurita sare
150 grame unt
50 ml smantana
Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Crema de ciocolata
300 grame ciocolata neagra de buna calitate, cu minim 70% cacao
200 ml smantana dulce (nematurata sau smantana de frisca)
100 grame unt gras
50 grame zahar pudra
Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Sirop
cca 50 ml sirop facut din apa cu 2 linguri de zahar
Cum se face blatul de tort cu cafea:
Dati drumul la cuptor, sa se incinga bine. Cand e infierbintat, dati la mic si lasati-l asa.
Mixati ouale, praful de copt si un praf de sare pana devin lucioase. Mixati untul moale (il puteti inmuia putin la microunde) cu zaharul, pana se albeste. Turnati ouale batute peste untul frecat cu zahar. Adaugati faina in ploaie, mixand in continuare. Adaugati cafeaua si laptele si mixati pana cand aluatul este perfect omogen. Compozitia trebuie sa fie lichida, sa se poata intinde singura, nu cu spatula. Daca nu este destul de lichida, mai puteti pune o lingura-doua de lapte. Nu puneti insa prea mult lichid, pentru a nu se lichefia prea tare compozitia. Captusiti doua forme de tort cu fundul detasabil cu hartie de copt. Impartiti aluatul in cele doua forme, aproximativ egal.
Nu conteaza daca nu este fix in doua, blatul mai gros va fi baza. In acest mod, tortul va avea o mai mare stabilitate.
Dati la cuptor pentru cca 25-30 de minute pe treapta de sus - blatul nu trebuie copt nici prea mult, pentru ca devine gumos, nici prea putin pentru ca va fi prea umed.
Cum se face caramelul
Intr-o cratita non-aderenta (eu am folosit wok-ul) puneti apa sa se infierbinte bine si apoi sarea si zaharul.
Lasati sa se caramelizeze zaharul pana cand are o culoare frumoasa cafeniu-deschis si este foarte gros. Apoi dati deoparte.
Atentie, sa nu se arda, pentru ca va fi amar.
Puneti untul si mestecati bine, pana la omogenizare. Apoi puneti si smantana si amestecati. Dati la rece (puteti chiar sa il tineti in congelator pana la folosire).
Atentie: nu mai puneti caramelul pe foc dupa ce ati adaugat untul!
Cum se face crema de ciocolata
Topiti la bain-marie sau la microunde ciocolata si apoi amestecati repede cu untul, zaharul si smantana. Dati la rece.
Asamblati tortul cand toate ingredientele sunt reci. Insiropati foarte, foarte, foarte usor: nu este nevoie de mult lichid!
Dupa primul blat puneti jumatate din ciocolata si caramel: daca caramelul nu este foarte bine legat, turnati-l pe cel de al doilea blat incet incet, de la mijloc spre margine si incercati sa apasati usor cu o furculita, astfel incat caramelul sa imbibe cel de al doilea blat.
Apoi rasturnati blatul cu caramelul in jos peste ciocolata. Insiropati partea de sus- tot foarte putin. Lasati cca 15 min la rece si apoi puneti-i deasupra restul de ciocolata. Ornati cu bomboane fine, trufe de ciocolata sau zulufi de ciocolata. Stropiti cu ciocolata neagra topita si dati la rece pana la servire.
Pofta buna!
P.S. Am pus reteta pe site in mod deosebit pentru buna mea prietena, Nicoleta. Sper sa ii placa atat ei, cat si voua! Va astept comentariile si de-abia astept sa imi spuneti cum v-a iesit.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Tort cu caramel, cafea si ciocolata

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Divertisment

5 trucuri pentru un selfie reusit de la un fotograf cu experienta
In prezent, fiecare persoana are in telefon cel...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails