Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Tort cu caramel, cafea si ciocolata

Publicat: 29.09.2015

retete de tort, torturi speciale, retete de torturi deosebite, tort cu ciocolata, retete cu caramel


Trecand peste cacofoniile din numele pe care il are, tortul cu caramel, cafea si ciocolata este unul dintre cele mai bune si mai fine deserturi pe care le-am produs si mancat vreodata. Ca sa nu mai zic ca e de-a dreptul decadent... Nu cautati reteta prin alte parti, pentru ca este o reteta proprie. Si sunt foarte mandra de ea!
Secrete: Preparati intai caramelul si crema si lasati-le la rece, la o temperatura cat mai scazuta cu putinta, peste noapte.
Insiropati cu mare grija, tot cu sirop foarte rece peste blatul rece.
Dupa asamblare, lasati tortul sa se odihneasca cel putin 24 de ore inainte de a-l manca.
Cantitatile sunt pentru o forma de tort cu diametru de la de 22 la maxim 24 cm.

Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Blat
180 grame faina
180 grame unt 65% grasime
180 grame de zahar mai fin (nu pudra)
3 oua mari, proaspete si intregi
cca 60 ml cafea instant, racita si neindulcita
2 linguri de lapte
un praf se sare
un plic de praf de copt cat mai proaspat aveti

Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Caramel
300 grame zahar
1/4 lingurita sare
150 grame unt
50 ml smantana

Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Crema de ciocolata
300 grame ciocolata neagra de buna calitate, cu minim 70% cacao
200 ml smantana dulce (nematurata sau smantana de frisca)
100 grame unt gras
50 grame zahar pudra

Tort rustic cu caramel, cafea si ciocolata: Sirop
cca 50 ml sirop facut din apa cu 2 linguri de zahar

Cum se face blatul de tort cu cafea:
Dati drumul la cuptor, sa se incinga bine. Cand e infierbintat, dati la mic si lasati-l asa.
Mixati ouale, praful de copt si un praf de sare pana devin lucioase. Mixati untul moale (il puteti inmuia putin la microunde) cu zaharul, pana se albeste. Turnati ouale batute peste untul frecat cu zahar. Adaugati faina in ploaie, mixand in continuare. Adaugati cafeaua si laptele si mixati pana cand aluatul este perfect omogen. Compozitia trebuie sa fie lichida, sa se poata intinde singura, nu cu spatula. Daca nu este destul de lichida, mai puteti pune o lingura-doua de lapte. Nu puneti insa prea mult lichid, pentru a nu se lichefia prea tare compozitia. Captusiti doua forme de tort cu fundul detasabil cu hartie de copt. Impartiti aluatul in cele doua forme, aproximativ egal.
Nu conteaza daca nu este fix in doua, blatul mai gros va fi baza. In acest mod, tortul va avea o mai mare stabilitate.
Dati la cuptor pentru cca 25-30 de minute pe treapta de sus - blatul nu trebuie copt nici prea mult, pentru ca devine gumos, nici prea putin pentru ca va fi prea umed.

Cum se face caramelul

Intr-o cratita non-aderenta (eu am folosit wok-ul) puneti apa sa se infierbinte bine si apoi sarea si zaharul.
Lasati sa se caramelizeze zaharul pana cand are o culoare frumoasa cafeniu-deschis si este foarte gros. Apoi dati deoparte.
Atentie, sa nu se arda, pentru ca va fi amar.
Puneti untul si mestecati bine, pana la omogenizare. Apoi puneti si smantana si amestecati. Dati la rece (puteti chiar sa il tineti in congelator pana la folosire).
Atentie: nu mai puneti caramelul pe foc dupa ce ati adaugat untul!

Cum se face crema de ciocolata
Topiti la bain-marie sau la microunde ciocolata si apoi amestecati repede cu untul, zaharul si smantana. Dati la rece.

Asamblati tortul cand toate ingredientele sunt reci. Insiropati foarte, foarte, foarte usor: nu este nevoie de mult lichid!
Dupa primul blat puneti jumatate din ciocolata si caramel: daca caramelul nu este foarte bine legat, turnati-l pe cel de al doilea blat incet incet, de la mijloc spre margine si incercati sa apasati usor cu o furculita, astfel incat caramelul sa imbibe cel de al doilea blat.
Apoi rasturnati blatul cu caramelul in jos peste ciocolata. Insiropati partea de sus- tot foarte putin. Lasati cca 15 min la rece si apoi puneti-i deasupra restul de ciocolata. Ornati cu bomboane fine, trufe de ciocolata sau zulufi de ciocolata. Stropiti cu ciocolata neagra topita si dati la rece pana la servire.
Pofta buna!
P.S. Am pus reteta pe site in mod deosebit pentru buna mea prietena, Nicoleta. Sper sa ii placa atat ei, cat si voua! Va astept comentariile si de-abia astept sa imi spuneti cum v-a iesit.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta greceasca traditionala de mousakas

Daca ai cel putin jumatate de zi libera la disp...

Gastronomie

Greseli pe care sa le eviti cand iti pregatesti pizza la tine acasa

Pizza este una dintre mancarurile iubite de apr...

Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015

Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...

Cultura

George Orwell: Aspidistra sa traiasca!

Romanul "Aspidistra sa traiasca!" a f...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...