Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Vitel cu sos tomat

Publicat: 06.05.2016

vitel cu sos tomat reteta
Una dintre mancarurile care imi aduce aminte de copilarie. Reteta o sterpelise tata de la un bucatar ardelean si de cate ori o gatesc imi aduc aminte de serile de toamna tarzie sau iarna in care veneam de la scoala zgribulita de ploaie sau lapovita si acasa ma astepta o farfurie cu vitel cu sos tomat intr-un culcus de mamaliga. Este o mancare foarte satioasa, cu un gust puternic si neaos. Merita incercata, mai ales ca nu se face greu, insa necesita un timp indelungat de gatire. Haideti sa vedem impreuna cum se face reteta de vitel cu sos tomat.

Vitel cu sos tomat: Ingrediente pentru 6 portii
- 1 kg de pulpa de vitel
- 4 catei de ustoroi
- 1 ceapa mica
- 200 ml de vin alb, sec
- sare dupa gust
- 1/4 lingurita boia de arde afumata (paprika afumata)
- 400 grame de de rosii cuburi in suc propriu sau 500 grame de rosii coapte, curatate de coaja si taiate cubulete
- 1 litru de supa de oase  sau supa de legume

Vitel cu sos tomat: Cum se face
Se curata pulpa de miel de nervuri, daca exista, si se taie cubulete. Intr-o cratita se infierbanta cateva linguri bune de ulei si se pune carnea taiata. Se amesteca energic, sa nu se lipeasca, pana cand albumina coaguleaza si carnea devine albicioasa si incepe sa isi lase suc. In acel moment se pune ceapa taiata mic si usturoiul taiat bucatele si se acopera cratita. Se lasa aragazul la foc mic si vitelul sa fiarba linistit.
Din cand in cand se verifica sa nu ramana fara lichid si cand vedem ca scade prea mult, mai adaugam supa de oase. Va fi necesar cam un litru de supa. Cand carnea de vitel este gata punem rosiile si lasam cratita fara capac, sa scada lichidul. Cand sosul s-a ingrosat suficient adaugam paharul de vin alb si dam focul tare, mestecand prin scuturare cratita, ca sa nu se lipeasca. Nu folosi lingura, pentru a nu destrama fibrele carnii de vitel. Inchidem apoi focul, punem paprika afumata si rasnim putin piper negru, mestecam iar prin scuturare si lasam cratita cu vitel in sos tomat acoperita cat facem o mamaliguta pripita (moale), sa se impleteaca mai bine aromele.
Punem cate o portie de vitel cu sos tomat in farfurii peste cateva linguri de mamaliga si presaram deasupra patrunjel verde.
Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Gastronomie

Gris cu lapte

Mancare de bebelusi spun unii, desertul copilar...

Celebs & Style

Mila Kunis este noua imagine Dior

Mila Kunis este noua imagine a casei de moda Ch...

Retete de slabire

Tarta cu mere Montignac

Tarta cu mere Montiganc este o reteta foarte us...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

De ce sa faci nunta la palat? Descopera cele mai importante avantaje!

Organizarea unei nunti este un proces complex, in timpul caruia viitorii miri trebuie sa fie foarte atenti la toate detaliile, incepand de la locatia pe care o aleg si pana la mancarea pe care o vor servi invitatilor...