Va aflati in:

Articole / Psihologie

Inclinatia spre negativitate si cum ne afecteaza ea viata in mod dramatic

Publicat: 19.01.2021

Inclinatia spre negativitate si cum ne afecteaza ea viata in mod dramatic
Ti s-a intamplat vreodata sa te gandesti la o insulta sau sa faci din greselile tale sau ale altora o mica obsesie? Criticile au adesea un impact mai mare decat complimentele, iar vestile proaste atrag frecvent mai multa atentie decat cele bune.
Motivul este ca evenimentele negative au un impact mai mare asupra creierului nostru decat cele pozitive. Psihologii se refera la aceasta drept inclinatia spre negativ (denumita si negativitate /negativism) si ea poate avea un efect puternic asupra comportamentului, a deciziilor si chiar a relatiilor noastre.

Ce este  inclinatia spre negativ (negativitate)/ negativism)?
Negativismul este tendinta noastra nu numai de a inregistra stimuli negativi mult mai usor, ci si de a ramane blocati in aceste evenimente. Cunoscuta si sub numele de asimetrie pozitiv-negativa, aceasta tendinta spre negativitate inseamna ca simtim intepatura unei mustrari mai puternic decat simtim bucuria laudei.
Acest fenomen psihologic explica de ce primele impresii proaste pot fi atat de greu de depasit si de ce traumele din trecut pot avea efecte persistente pe perioade atat de lungi. In aproape orice interactiuneinterumana pe care o avem este mai probabil sa observam lucrurile negative si mai tarziu sa ni le amintim mult mai bine decat pe cele pozitive.

Ca oameni, avem tendinta de a:
 • ne aminti mai bine experientele traumatice decat pe cele pozitive.
 • ne aminti mai bine insultele decat laudele.
 • reactiona mai puternic la stimulii negativi.
 • gandi la lucrurile negative mai frecvent decat la cele pozitive.
 • raspunde mai puternic la evenimentele negative decat la cele pozitive.
De exemplu, s-ar putea sa ai o zi grozava la locul de munca, pana in momentul in care un coleg face un comentariu neobisnuit pe care il considerati iritant. Apoi te vei concentra numai asupra cuvintelor lui pentru restul zilei de lucru.
Cand ajungi acasa de la serviciu si cineva te intreaba cum ti-a fost ziua, raspunzi ca a fost cumplita - chiar daca a fost in general destul de buna, in ciuda acelui incident negativ.
Aceasta atractie fata de negativ te determina sa acorzi mult mai multa atentie lucrurilor rele care se intampla, facandu-le sa para mult mai importante decat sunt cu adevarat.

Ce spun cercetatorii si psihologii despre inclinatia spre negativitate
Cercetarile au aratat ca, intr-o gama larga de evenimente psihologice, oamenii au tendinta sa se concentreze mai mult pe negativ in timp ce incearca sa gaseasca sensul lumii in care traiesc. Asadar, avem tendinta de a ...
 • acorda mai multa atentie evenimentelor negative decat celor pozitive.
 • invatam mai multe din rezultatele si experientele negative.
 • luam decizii bazate pe informatii negative mai mult decat date pozitive.
„Lucrurile rele” ne atrag atentia, ne tin blocati in amintiri dureroase si, in multe cazuri, ne influenteaza cumplit deciziile pe care le luam.

Motivatia negativitatii vs motivatia pozitiva
Cercetarile psihologice sugereaza ca tendinta negativista influenteaza motivatia pentru a finaliza o sarcina. Oamenii au mai putina motivatie atunci cand un stimulent este incadrat ca un mijloc de a castiga ceva decat atunci cand acelasi stimulent ii va ajuta sa evite pierderea a ceva.
Acest lucru poate juca un rol in motivatia noastra de a urmari un obiectiv. Mai degraba decat sa ne concentram asupra a ceea ce vom castiga daca continuam sa facem lucruri pentru a obtine ceva, sunteti mai predispusi sa ne oprim gandurile la ceea ce s-ar putea sa pierdem daca nu atingem acel obiectiv.

Lucrurile rele sunt crezute mai lesne decat cele bune
In plus, studiile au aratat ca vestile rele sunt percepute drept adevarate mai des decat cele bune. Deoarece informatiile negative atrag mai multa atentie, sunt crezute ca avand o valabilitate mai mare. Acesta ar putea fi motivul pentru care vestile proaste par sa atraga mai multa atentie.

Exemple de inclinatie spre negativism
Tendinta spre negativ poate avea o multime de efecte din lumea reala asupra modului in care oamenii gandesc si actioneaza. Vi se pare cunoscuta vreuna dintre aceste situatii si evenimente?
 • Ai primit o revizuire a performantei la locul de munca, care a fost in general destul de buna si seful a remarcat performanta si realizarile tale importantee. Cateva comentarii constructive au subliniat domeniile in care te-ai putea imbunatati si totusi tu te concentrezi numai asupra acelor observatii. Mai degraba decat sa te simti bine pentru ca s-au subliniat aspectele pozitive ale muncii tale., te simti trista si suparata pentru cateva comentarii critice.
 • Te-ai certat cu partenerul si, ulterior, te trezesti ca de fapt te concentrezi pe toate defectele partenerului tau. In loc sa ii recunosti punctele bune, tu nu vezi decat toate imperfectiunile lui. Chiar si cele mai banale defecte sunt amplificate, in timp ce caracteristicile pozitive sunt trecute cu vederea.
 • Te-ai simtit umilita in fata prietenilor tai cu ani in urma si inca iti mai poti aminti in mod viu evenimentul.Esti plina de jena, chiar daca prietenii tai au uitat cu totul ce s-a intamplat atunci.

De unde provine tendinta negativa
Tendinta noastra de a acorda mai multa atentie lucrurilor rele si de a trece cu vederea lucrurile bune este probabil un rezultat al evolutiei. Candva in istoria omenirii, acordarea atentiei asupra amenintarilor, a lucurilor periculoase si negative din lume era literalmente o chestiune de viata si de moarte. Cei care erau mai atenti la pericole si care acordau mai multa atentie lucrurilor rele din jurul lor aveau mai multe sanse sa supravietuiasca.
Acest lucru insemna ca erau, de asemenea, mai predispusi sa transmita genele care le faceau mai atenti la pericol.
Perspectiva evolutionista sugereaza ca aceasta tendinta de a ne concentra asupra aspectelor negative mai mult decat asupra celor pozitive este pur si simplu o modalitate prin care creierul incearca sa tina in siguranta.

Negativismul: Dezvoltarea lui de-a lungul vietii

Cercetarile sugereaza ca aceasta tendinta spre negativitate incepe sa apara in copilarie. Copiii foarte mici tind sa acorde o atentie mai mare expresiei faciale si unui ton al vocii pozitiv, dar acest lucru incepe sa se schimbe pe masura ce se apropie de varsta de un an.
Studiile pe creier indica faptul ca in aceasta perioada, bebelusii incep sa experimenteze raspunsuri cerebrale mai puternice la stimulii negativi. Acest lucru sugereaza ca tendinta negativa a creierului apare in a doua jumatate a primului an de viata al unui copil. Exista unele dovezi ca aceasta poate incepe chiar mai devreme in dezvoltare.
Un studiu a constatat ca sugarii de pana la trei luni prezinta semne ale tendintei de negativitate atunci cand fac evaluari sociale ale celorlalti.

inclinatia spre negativism
Raspunsul creierului la evenimente negative

Dovezile neurostiintifice au aratat ca exista o procesare neuronala mai mare in creier ca raspuns la stimuli negativi.
Deoarece informatiile negative provoaca o crestere a activitatii intr-o zona critica de procesare a informatiei a creierului, comportamentele si atitudinile noastre tind sa fie modelate mai puternic de vesti rele, experiente si informatii negative.

Efectele atractiei spre negativitate
Desi este posibil sa nu mai trebuiasca sa fim in alerta constanta, deoarece stramosii nostri timpurii trebuiau sa fie pentru a supravietui, tendinta negativitatii are inca un rol principal in modul in care functioneaza creierul nostru. Cercetarile au aratat ca negativitatea poate avea o mare varietate de efecte asupra modului in care oamenii gandesc, raspund si simt.
Unele dintre domeniile de zi cu zi in care s-ar putea sa simtiti rezultatele acestei prejudecati includ relatiile, luarea deciziilor si modul in care percepi oamenii.

Relatiile sunt primele victime ale tendintei spre negativism
Tendinta de negativitate poate avea un efect profund asupra relatiilor noastre. Tendinta ar putea determina oamenii sa se astepte la ceea ce este mai rau de la ceilalti, in special in relatiile stranse in care oamenii se cunosc de mult timp.
De exemplu, ai putea anticipa negativ modul in care partenerul tau. va reactiona la ceva si va intra in interactiune cu modul tau de aparare, tu fiind deja in alerta maxima. Certurile si resentimentele sunt adesea rezultatele in asemenea cazuri.
Cand vine vorba de relatii, este foarte important sa ne amintim ca de obicei comentariile negative au mult mai multa greutate decat cele pozitive. A fi constienti de propria noastra tendinta de a ne fixa asupra negativului este, de asemenea, important. Intelegand aceasta tendinta naturala a omului, ne vom putea concentra pe gasirea de modalitati de a intrerupe alte persoane cand se lasa in voia negativismului si de a nu mai astepta consecintele cele mai grave.

Cum tendinta spre negativism afeceteaza luarea deciziilor
Tendinta oamenilor de a imbratisa cu atat de mare usurinta negativismul poate avea o influenta asupra procesului decizional. In faimoasa lor lucrare Prospect Theory, cercetatorii castigatori ai premiului Nobel, Kahneman si Tversky, au descoperit ca atunci cand iau decizii, oamenii acorda in mod constant o pondere mai mare aspectelor negative ale unui eveniment decat celor pozitive. Aceasta tendinta de a sublinia excesiv negativul poate avea un impact asupra alegerilor pe care le fac oamenii si asupra riscurilor pe care sunt dispusi sa si le asume.

Atunci cand ne imaginam scenarii care implica fie castigarea unei anumite sume de bani, fie pierderea aceleiasi sume de bani, riscul pierderii tinde sa apara mai mult in mintea oamenilor. Oamenii adesea se tem de consecintele rezultatului negativ mai mult decat doresc potentialele castiguri pozitive, chiar si atunci cand cele doua posibilitati sunt echivalente.
Oamenii au o reactie negativa mai puternica la pierderea a 1.000 de lei decat sentimentele pozitive pe care le au din castigarea a 1.000 de lei.

Perceptia oamenilor, deformata de inclinatia spre negativitate
Atunci cand isi formeaza impresii despre ceilalti, oamenii tind, de asemenea, sa se concentreze mai mult pe informatiile negative. De exemplu, studiile au aratat ca atunci cand li s-au dat atat caracterizari  cu aspecte „bune”, cat si „rele” pentru a descrie felul de a fi al altei persoane, participantii acorda o pondere mai mare descrierilor urate atunci cand formeaza o prima impresie.

Cum sa depasesti inclinatia spre negativ
Inclinatia spre negativ iti poate afecta sanatatea mintala, determinandu-te sa:
 • Afunzi in ganduri negre.
 • Iti distrugi relatiile cu cei dragi.
 • Faci dificila mentinerea unei perspective optimiste asupra vietii.
Din fericire, exista solutii pe care le poti aplica pentru a-ti schimba modul de gandire si a lupta impotriva tendintei catre gandirea negativa, inclusiv:

Opreste vorbirea negativa cu tine insati
Incepeti sa acordati atentie tipului de ganduri care va trec prin minte. Dupa ce are loc un eveniment, s-ar putea sa va regasiti gandindu-va la lucruri de genul „Nu ar fi trebuit sa fac asta”. Aceasta vorbire de sine negativa modeleaza modul in care gandesti despre tine si despre ceilalti
O tactica mai buna este oprirea acestor ganduri ori de cate ori acestea incep. In loc sa va fixati asupra greselilor din trecut care nu pot fi schimbate, luati in considerare ceea ce ati invatat si cum ati putea aplica asta in viitor.

Re-evalueaza situatiile care te imping spre negativism
Modul in care vorbesti cu tine despre evenimentele, experientele si oamenii din viata ta joaca un rol important in conturarea modului in care interpretezi lucrurile. Cand iti dai seama ca interpretezi lucruile intr-un mod negativ sau te concentrezi doar pe aspectele rele si urate ale situatiei, cauta sa gasesti modalitati de a reformula evenimentele intr-o lumina pozitiva.
ATENTIE! Aceasta nu inseamna ignorarea potentialelor pericole sau purtarea ochelarilor de culoare roz, ci inseamna pur si simplu reorientarea perspectivei, astfel incat sa acorzi o greutate echitabila si egala si evenimentelor si lucrurilor bune.

Stabileste noi modele pentru a iesi in mod constient din starile de spirit negative
Cand te gasesti rumegand o serie de lucruri negative, cauta o activitate care sa te scoata din aceasta stare de spirit negativa. De exemplu, daca iti dai seama ca revizuiesti mental un eveniment sau un rezultat neplacut, incearca in mod constient sa iti redirectionezi atentia in alta parte si sa te angajezi intr-o activitate care iti aduce bucurie.
Cateva idei pentru a te indeparta de gandurile negative:
 • Mergi la plimbare.
 • Asculta o muzica optimista.
 • Citeste o carte buna.

Invata sa savurezi momentele pozitive!
Deoarece este nevoie de mai mult efort pentru a ne aminti de experientele pozitive, este important sa acorzi o atentie suplimentara lucrurilor bune care se intampla. Acolo unde lucrurile negative ar putea fi transferate rapid si stocate in memoria pe termen lung, trebuie sa depui mai mult efort pentru a obtine acelasi efect din momentele fericite.

Deci, atunci cand se intampla ceva grozav, ia-ti un moment pentru a te concentra cu adevarat pe el. Rederuleaza momentul de mai multe ori in memorie si concentreaza-te pe sentimentele minunate pe care le evoca amintirea.

Un cuvant de la eLady

Tendinta spre negativitate poate avea un impact puternic asupra comportamentului noastru si al felului in care comunicam si interactionam cu cei din jur, dar a fi constienti de acest lucru inseamna ca putem lua masuri pentru a adopta o perspectiva pozitiva asupra vietii. Adoptarea unei abordari mai realiste, care implica constientizarea propriei tendinte spre negativitate si ridicarea constienta a gandurilor mai fericite in avangarda constientizarii - acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a combate tendinta noastra de a imbratisa fara rezerve negativismul catre care suntem anatomis si chimic predispusi.
Concentrarea asupra negativului poate avea efecte extrem de grave, deci luarea de masuri pentru combaterea acestei inclinatii poate juca un rol in stimularea bunastarii mintale.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Cum sa te calmezi in timpul unui atac de panica

Anxietatea (sau frica, ori panica) este un sent...

Psihologie

Simptome si metode de a scapa de un atac de panica

Cei care nu au suferit niciodata un atac de pan...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

Cariera

CV-ul, oglinda imaginii brandului tau

Te vei intreba probabil cum poate CV-ul sa te ...

Cariera

Cum sa va promovati afacerea in 5 pasi simpli

Daca aveti propria dumneavoastra afacere este i...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.