Va aflati in:

Articole / Psihologie

Metode de imbunatatire a memoriei

Publicat: 16.03.2016

Metode de imbunatatire a memoriei
Nu este nevoie sa fii elev sau student pentru a-ti dori o memorie care sa inmagazineze cat mai multe cunostinte. Nu este nevoie nici sa ai o varsta la care memoria iti joaca feste sau sa te confrunti, din diferite motive, cu episoade in care memoria sa nu mai fie aliatul tau de nadejde. A-ti pastra de-a lungul timpului o memorie buna, a avea o memorie de invidiat este un lucru pe care oricare dintre noi si-l doreste. Desi poate parea la prima vedere un lucru dificil, situatia nu sta deloc asa. Si asta pentru ca solutiile nu sunt deloc putine la numar.
Trebuie sa avem grija de memoria noastra indiferent de varsta pe care o avem. In felul acesta nu doar rezultatele scolare sau cele de la job vor fi satisfacatoare, dar si intreaga noastra activitate de zi cu zi.
Despre cum iti ajuti memoria sa devina puternica, in articolul care urmeaza.

Pentru o memorie buna, hraneste-te bine!
Pentru buna functionare a creierului si pentru o minte stralucitoare, trebuie sa ai grija la ce mananci. Alimentatia ta trebuie sa includa proteine, lipide, acizi grasi, aminoacizi, vitamine.

Memoria buna are nevoie de carne. Prefera puiul si pestele. Nivelul scazut de omega-3 are legatura cu memoria slaba si depresia, precum si cu alte afectiuni neurologice. Pentru a preintampina acest lucru, consuma peste sau suplimente de ulei de peste. Acestia contin acizi grasi de tip omega-3. Poti incerca somon, macrou, ansoa, cod, sardine pe care le poti completa cu suplimente pe baza de ulei de peste. Doua portii de peste pe saptamana sunt recomandate pentru memoria ta.

Pentru buna functionare a creierului si pentru o minte stralucitoare, trebuie sa ai grija la ce mananci. Alimentatia ta trebuie sa includa proteine, lipide, acizi grasi, aminoacizi, vitamine.
Esentiala pentru memorie, colina (vitamina B8), nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta. Te ajuta sa ai o memorie buna, sa faci fata stresului. O gasesti in drojdia de bere, inima, creier, ficat de vita, galbenus de ou, germeni de grau, dar si in papadie si fructe de paducel.
Din dieta ta zilnica nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele. Dintre legume, cele cu frunze verzi sunt cele mai bune. Adauga in meniul tau spanacul, varza, broccoli, salata, mazarea, fasolea, lintea, rosiile, cartofii. Vitaminele si mineralele necesare unei memorii bune le vei putea lua din fructe precum bananele, caisele, pepenele galben, strugurii, avocado, perele, capsunile, afinele. Continand antioxidanti, strugurii imbunatatesc memoria, avocado ajuta creierul sa faca fata stresului, afinele incetinesc imbatranirea memoriei, capsunile protejeaza creierul, caisele stimuleaza activitatea cerebrala. Lor li se adauga nucile, semintele, stafidele, soia si cerealele integrale.

Pentru o memorie buna, fa miscare!
15% din fluxul sanguin este necesar pentru functionarea creierului. Prin miscare, circulatia sangelui este imbunatatita, fluxul de sange spre creier este marit, mintea se relaxeaza, memoria este imbunatatita.
Nu este o gluma. Miscarea ajuta memoria. Fireste, nu vorbim despre performante sportive, ci despre un minim de 30 de minute de miscare fizica zilnica. Plimbari in aer liber, exercitii fizice, iesiri in natura, toate sunt considerate a fi aliatii unei memorii bune.

Pentru o memorie buna, ai grija de sanatatea ta!
Cea mai banala afectiune fizica iti poate afecta performantele intelectuale. Nu degeaba se spune minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Prin urmare, ai grija de sanatatea ta daca iti doresti o memorie buna.

Pentru o memorie buna, joaca-te!
Joaca-te, dar nu oricum. Sudoku, scrabble, bridge, integramele nu sunt doar un mod de a-ti petrece timpul liber si de a te relaxa, ci si un mijloc de a-ti antrena memoria.

Alte sfaturi pentru o memorie buna
Evitarea rutinei, lectura, invatarea in mod constant a unor lucruri noi te vor ajuta sa iti mentii memoria intr-o forma buna.
Evita stresul. Intre hormonii declansati de stres si memorie exista o legatura. Altfel spus, daca vrei sa ai o memorie buna, ocoleste stresul!

Iesi in aer liber, fa o pauza de la televizor sau calculator, fa exercitii de imaginatie sau de memorie.

Redu numarul tigarilor pe care le fumezi zilnic si al paharelor de alcool
. Fumatul creste riscul de Alzheimer, iar alcoolul, exceptand vinul - in cantitati moderate, poate fi inamicul al unei memorii bune.

Incearca produsele naturale pentru memorie. Ginkgo biloba, ginseng-ul, spirulina, pelinul, schisandra, brebenelul, salvia, rozmarinul, paducelul, ventrilica imbunatatesc memoria, cresc capacitatea de concentrare, trateaza tulburarile de memorie, elimina stresul psihic.
Tu cum iti ajuti memoria?
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Lucruri pe care sa le faci inainte de culcare

Stim cu totii beneficiile pe care le avem daca ...

Celebs & Style

Mihaela Radulescu este un troll

Pentru prima data de cand a inceput circul medi...

Retete de slabire

Salata greceasca monti

Reteta de salata greceasca monti este o reteta ...

Retete de slabire

Retete Paleo: Curry de pui

O mancare exotica, de inspiratie indiana, numa...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...