20 de dileme in curele de slabire si rezolvarea lor
Publicat: 11.05.2006
Ce ar trebui sa aleg? Miere sau zahar? Care paine ingrasa mai mult? Care carne este mai buna – cea alba sau cea rosie? Sa folosesc margarina sau unt?
Iata 20 de raspunsuri la un numar egal de dileme intalnite in magazine si in bucatarii!
Multitudinea produselor care impanzesc supermarket-urile si diferitele feluri de preparare ale unei salate creaza de multe ori dileme.
Este mai bun zaharul brun decat cel alb? Pasta de rosii sau rosii la cutie? Legume taiate subtire sau gros? Lamaie sau otet?
Iata cele mai frecvente intrebari care au legatura cu dietele si raspunsurile pe care ti le da eLady.ro, raspunsuri care te vor ajuta sa faci cele mai bune alegeri.
1. Branza sau oua?
Aceasta poate fi o dilema veche, dar o amintim pentru a arata adevarata dimensiune a acestora. Pentru inceput, ambele sunt surse de proteina si sunt considerate substituenti ai carnii. Ouale contin si fier, ceea ce ii lipseste branzei. Pe cealalta parte, ouale contin mai mult colesterol (213 mg la un ou, in timp ce 30 g de branza contin doar 25 mg).
2. Miere sau zahar?
Mierea si zaharul sunt carbohidrati si in particular, ei sunt dizaharide (glucoza si fructoza). Mierea pura este de preferat, fiind un produs narural care nu este supus unui proces si rafinarii ca zaharul. Ca produs natural, contine vitamine si minerale prezente in fagure. In functie de carbohidrat, zaharul ofera energie (sub forma de calorii) corpului, dar nu mai contine si alte substante nutritive.
Atentie: daca pe eticheta recipientului i se atribuie mierii de albine o anumita perioada de valabilitate, nu este vorba de miere naturala, pura 100%.
Mierea naturala nu are termen de valabilitate!
3. Ulei rafinat sau virgin?
Uleiul virgin (cuvantul “virgin” trebuie sa fie scris pe recipient) este preferat, deoarece el nu a fost supus niciunui proces, ceea ce inseamna ca materia prima este de calitate superioara. Uleiul rafinat este supus mai multor procese pentru a fi imbunatatit in ceea ce priveste aroma, culoarea si gustul. Pe cealalta parte, el poate fi pastrat mai mult deoarece prin prelucrare se inlatura acizii grasi, care sunt responsabili in rancezirea uleiului.
4. Legume crude sau fierte?
Legumele crude sunt preferabile pentru ca ele contin mai multe vitamine si minerale solubile in apa, proportie care este pierduta atunci cand legumele sunt gatite prin fiert. In plus, legumele crude contin fibre care ajuta prin actiunea lor benefica asupra intestinului subtire si creaza sentimentul de “plin”. De asemenea, se combina cu o parte din colesterolul prezent in mancare si il elimina din corp, dar si decaleaza absorbtia carbohidrantilor. Legumele fierte sunt mai usor de digerat, ceea ce reduce eficacitatea fibrei.
5. Unt sau margarina?
Daca trebuie sa alegi intre aceste doua produse, alege untul. Este o sursa de grasimi saturate care ar trebui consumata in cantitati mici, de vreme ce afecteaza sistemul cardiovascular. Margarina este o sursa de acizi grasi care sunt produsi in timpul hidrogenarii plantelor uleioase. Acesti acizi sunt banuiti ca ridica nivelul colesterolului “rau” in timp ce il dimineaza pe cel “bun” – ceea ce inseamna egalitate, si mai mult, nocivitate asupra sistemului cardiovascular in comparatie cu grasimile saturate (unele tipuri de grasimi sunt disponibile comercial dupa ce li s-a redus numarul de acizi grasi). In aceasta „competitie” castiga detasat untul.
6. Iaurt cu sau fara caimac (grasimi)?
Daca poti gasi iaurtul traditional fara caimac (obtinut doar prin folosirea cheagului), cumpara-l – este un produs natural, pur. Iaurturile cu caimac comercializate sunt rezultatul unui proces industrial. Caimacul se formeaza atunci cand laptele nu a fost omogenizat. Acest lucru inseamna deoarece ea nu este raspandita in lapte, ci este la suprafata sa. Nu exista o diferenta semnificativa intre iaurtul obtinul din laptele de vaca cu caimac (nedegresat) si fara, de vreme ce laptele de oaie a fost adaugat (fiind mai bogat in grasimi), caz in care stratul de caimac de deasupra este mai subtire. Singura diferenta dintre cele doua tipuri de iaurt este ca unul contine un strat de caimac cu grasimi concentrate, deci inlaturarea sa va insemna un minus in numarul caloriilor.
7. Lapte degresat sau gras?
Desi poate parea ciudat, laptele gras este preferabil. Contine toata grasimea sa, dar isi mentine naturaletea si vitaminele grase solubile (A, D, E, K). Laptele degresat este recomandat atunci cand este ceruta reducerea consumarii grasimilor din cauza unor probleme de sanatate. Daca nu exista astfel de probleme si vrei doar sa reduci grasimile din alimentatia zilnica, incearca sa eviti celelalte surse de grasimi: unt, margarina, carne cu grasime si nu „razbuna” neaparat pe lapte, o sursa de calciu la care nu trebuie sa renunti: gandeste-te la osteoporoza!
8. Fructul intreg sau numai sucul?
Alege fructul, deoarece el contine fibre si mai multe vitamine care nu au fost oxidate, cum e in cazul sucului. Prin masticatie, intregul fruct iti ofera senzatia de “plin”, de satietate, pe cand sucul nu.
9. Branza galbena (cascaval sau branza topita) sau feta?
Branza galbena contine mai multa grasime si mai putina apa in comparatie cu branza feta. Oricum, ambele au un continut mare de calciu (100 g de branza galbena contine 1,011 mg de claciu, pe cand 100 g de branza feta contine doar 493 mg de calciu). Pe cealalta parte, in afara de faptul ca e o sursa pentru grasimi si proteine, branza feta contine si hidrocarbura (pe cand branza galbena nu, datorita metodei de preparare). Bucura-te cu moderatie de ambele feluri de branza.
Nota: In magazinele din tara noastra se comercializeaza un tip de branza care poarta in mod abuziv numele de „feta”. Adevarata branza tip „Feta” greceasca nu este cremoasa ci are consistenta telemelei de oaie maturate, nu este foarte sarata si nici nu are gust de iute.
10. Zahar alb sau brun?
In ceea ce priveste numarul de calorii pe care il contin exista egalitate (o lingura contine 20 calorii). Diferenta dintre ele este ca zaharul alb este produsul unui lung proces in comparatie cu zaharul brun, iar acest lucru este considerat a fi un dezavantaj. In plus, zaharul brun cuprinde urme de melasa (care contine la randul ei minerale) de la materia bruta – trestia de zahar.
11. Legume taiate mai subtire sau mai gros?
Cu cat sunt mai mari taiate, cu atat mai bine, sustin dieteticienii. Taindu-le marunt, vitaminele se oxideaza. In plus, fibra este rupta si devine mai rapid digerabila, ceea ce nu este de dorit. Dar daca vrei sa obtii maximul de vitamine si fibre din legume, alege o salata cu legume taiate subtire, fin, care este mai atractiva.
12. Mustar sau maioneza?
Din nenumarate motive, mustarul este mai bun. Pentru inceput, deoarece el contine mai putine calorii. O lingura de mustar contine 5 calorii, pe cand una de maioneza contine 35!
De asemenea, maioneza contine oua, care sunt o sursa de colesterol. Si mai mult, mustarul, care este produs din seminte de mustar cu adaos de zahar si otet, nu contine grasimi care sa “deranjeze” sistemul cardiovascular.
13. Carne alba sau rosie?
Carnea rosie (de porc, de vita) este mai bogata in grasimi saturate si colesterol decat carnea alba (pui, peste). Oricum, este o sursa mai buna de fier decat carnea alba. Dieteticienii recomanda carnea rosie pentru consum (o portie pe saptamana, nu exagera!), in timp ce carnea alba ar trebui mancata de cate 3-4 ori pe saptamana, cu predominanta pestelui in meniurile zilnice.
14. Ton in ulei sau in apa?
Este important sa aratam ca tonul nu este conservat in apa, cum se crede, ci in saramura - apa sarata. Saramura, ca si uleiul, ajuta la pastrarea tonului. Alegerea intre cele doua tipuri de ton este facuta daca persoana sufera de hipertensiune (presiune ridicata a sangelui). In aceste cazuri, consumarea sarii in exces trebuie evitata, deci este mai bine sa alegem ton in ulei. Alte avantaje ale acestei alegeri ar mai fi ca tonul in ulei contine mai putina sare si ca acest ulei poate fi folosit in salata. Pe cealalta parte, el este mai bogat in calorii datorita uleiului. Mai mult, poti scurge foarte bine tonul, in asa fem incat sa elimini cat mai mult din uleiul pe care il contine.
Daca nu exista probleme de hipertensiune, si vrei sa controlezi consumul de calorii, alege ton in saramura (100 g contine 144 calorii, pe cand aceeasi cantitate de ton in ulei contine 198 calorii).
15. Lamaie sau otet?
Dieteticienii recomanda lamaia, care este o sursa bogata de vitamina C si care te protejeaza impotriva infectiilor si iti mentine organismul tanar. Ea este esentiala pentru absorbtia fierului in mancare de catre corp (de exemplu carne). In plus, vitamina C este anti-oxidanta si intarzaie oxidarea ingredientelor in salate.
Otetul, din contra, nu are beneficii. Pur si simplu, el adauga gust mancarii si salatelor.
16. Cartofi fierti sau prajiti?
Motivul pentru care expertii nu recomanda cartofii prajiti este numarul lor mare de calorii datorat uleiului pe care il „inghit” la prajire. Exista deja cartofi prajiti care pot fi cumparati, insa intotdeauna exista intrebari despre calitatea uleiului in care acestia au fost prajiti. Daca este folosit de mai mult de trei ori datorita oxizilor si produsilor oxidatiei uleiul poate deveni cancerigen. Cartofii fierti, din contra, nu au ulei in afara de cel pe care il poti adauga si care de regula nu este mult, de vreme ce cartofii fierti nu absorb la fel de mult ulei ca si cei prajiti. Singurul dezavantaj e ca daca alegi cartofi fierti, acestia vor fi mai greu de digerat, de vreme ce fierberea mareste cantitatea de amidon.
17. Paine alba sau neagra?
Ar trebui sa stabilim ca atunci cand spunem “paine neagra” ne referim la painea integrala din grau, din care tarata nu a fost scoasa (stratul exterior al graului). Deci numele corect ar fi paine integrala. Intre aceasta si painea alba, dieteticienii o recomanda pe prima. Ea contine substante vitale pentru buna functionare a sistemului digestiv si pentru combaterea constipatiei. In plus, contine mai multe vitamine si minerale care sunt prezente in tarate. Poate ca painea alba este mai moale, dar cea neagra are mai multe beneficii. Acelasi lucru este valabil si pentru cerealele a caror tarate nu au fost inlaturate, cum ar fi orezul brun.
18. Pasta de rosii, suc de rosii sau rosii la cutie?
Ar fi corect sa prezentam si dilema rosiilor: cu sau fara coaja? Cele necojite sunt mai bune, deoarece isi retin fibrele. Deci rosiile sunt de preferat in favoarea sucului sau pastei de rosii. Nu sunt la fel de gustoase ca rosiile proaspete, datorita conservarii, dar reprezinta cea mai buna alegere. Pasta de rosii, pe de alta parte, contine mai multa sare si zahar (unele marci) si nu da mancarii textura naturala. In opozitie, este mai greu sa observam diferenta dintre rosiile proaspete si cele la conserva in mancarurile preparate.
19. Ulei de masline sau din seminte de floarea-soarelui?
Uleiul de masline este mai bun, deoarece este bogat in acizi grasi monosaturati, care sunt benefici sistemului cardiovascular. De asemenea, el este o sursa de vitamina E, care este anti-oxidanta (lupta impotriva cancerului si imbatranirii). Uleiurile din seminte sunt intotdeauna rafinate, ceea ce inseamna ca ele au capatat in urma procesului de prelucrare aroma, culoare si gust. Sunt o sursa de acizi polinesaturati, ceea ce este perfect valabil si pentru uleiul de masline.
20. Apa minerala sau carbogazificata?
Apa naturala carbogazoasa (apa minerala de izvor natural carbogazoasa) contine carbonat de sodiu natural si alte minerale (calciu, magneziu, potasiu), in functie de sursa din care provine. Se considera deci, ca exista o urma mica de elemente si minerale folositoare. Este mai buna si mai bogata in elemente vitale pentru corp si poate fi mai plata in comparatie cu apa care contine bicarbonat de sodiu (dar aceasta depinde tot de sursa).
Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul.
Sursa: eLady.ro - Portal pentru femei
Comentarii postate (1)
cristina - 31/01/2008
super tare articolul, multumesc
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Cele mai citite
Celebs & Style
Michael Clarke Duncan a murit la 54 de ani
Michael Clarke Duncan, starul din filme precum...
Articole importante
In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie