Cercul vicios al bulimiei
Publicat: 02.09.2007
Pacientii care sufera de bulimie se infometeaza si probabil vomita ceea ce mananca. Aceste cauze fac corpul sa “ceara” mancare. E normal sa mananci mult cand ti-e foame, chiar si animalele si oamenii sanatosi fac la fel. Totusi, acesti pacienti continua sa manance chiar si dupa ce s-au saturat si mananca intr-un mod compulsiv, chiar daca nu le mai este foame. De ce se intampla asta?
Cum inveti sa iti identifici sentimentele reale?
O simpla metoda de a obtine un raspuns la aceasta intrebare este sa intri in contact cu un “mancacios” compulsiv, chiar inainte sa inceapa sa infulece si sa il intrebi cum se simte. O asemenea persoana este posibil sa se ascunda, sa se inchida in ea atunci cand simte un posibil “atac” si nu cauta ajutor. Abia mai apoi realizeaza ca ar fi fost mai bine sa ceara ajutorul unui prieten sau specialist pentru a-si exprima sentimentele, in loc sa manance haotic. E mai usor cand pacientul se afla intr-un centru de tratament.
Oamenii de specialitate care lucreaza acolo pot avea grija si control asupra persoanelor bolnave de bulimie.
Cum se simte un bulimic care se abtine de la a manca intr-un mod compulsiv?
Ca un alcooolic care nu si-a luat portia de tarie sau un drogat care nu si-a obtinut doza zilnica. Ei simt ca trebuie sa manance sau se vor simti foarte rau.
De exemplu, daca in loc sa manance, are parte de o sedinta cu un psiholog, la iveala pot iesi multe sentimente: furie, dezamagire, rusine, vinovatie, lipsa de speranta, disperare, foame sau disconfort. Daca specialistul il lasa pe pacient sa isi exprime toate aceste sentimente, acesta va invata treptat sa isi asculte propriile sentimente in loc sa manance in mod compulsiv. Atunci se poate vorbi de inceperea rezolvarii problemelor.
Cum invata un bulimic sa isi recunoasca sentimentele reale?
Chiar si cei care nu sunt tratati de catre un specialist pot invata sa isi resolve singuri problemele. Cand dorinta de a manca devine puternica, se pot intinde in pat, cu ochii inchisi si se pot concentra asupra a ceea ce simt de fapt (in loc sa manance!).
Alternativa la a manca in mod obsesiv este confruntarea cu propriile probleme. Cei care au probleme de alimentatie nu fac foarte bine diferenta intre foame si saturatie. Ei pot interpreta orice sentiment negativ ca o nevoie de a manca si mai mult. Cum la ei nu intervine sentimental de saturatie, ca la oamenii sanatosi, ei pot manca pana dispare sentimental de anxietate. Dupa ce au mancat, sentimental de anxietate creste din nou, cand au realizat ca s-au inselat pe ei insisi si au actionat intr-un mod gresit. Si atunci incearca sa scape de mancarea ingerata prin provocarea artificiala a vomei.
Cum incep tulburarile comportamentale de alimentatie
Factorii care pot declansa o tulburare de alimentatie sunt denumiti factori initiatori. Ei pot afecta o persoana cu anumite trasaturi de personalitate si cel mai probabil, vor provoca o tulburare de alimentie.
Doi factori initiatori importanti sunt:
dietele stricte
dificultatile de adaptare la un mediu stresant
Este cunoscut, inca din anii ’60 ca o dieta care are ca rezultat o pierdere initiala a greutatii de cca 25%, poate provoca schimbari psihologice si comportamentale ale oamenilor sanatosi, similare cu cele ale tulburarilor de alimentatie.
Alt factor initiator apare atunci cand o persoana trece printr-o situatie stresanta pentru care nu poate gasi un raspuns comportamental imediat, adica o reactie care poate inlatura stresul.
Situatiile stresante ce pot deveni factori initiatori sunt:
pierderea unei persoane apropiate;
pierderea unei iubiri;
separarea de familie, datorata studiului sau muncii;
esecul la scoala sau la munca;
schimbarea orasului;
o boala.
Aceste evenimente sunt parte integranta a ciclului normal de viata, dar cand acestea se intampla persoanelor cu anumite trasaturi de caracter, pot declansa tulburari de alimentatie.
Traducere si adaptare
©Simona Voinea
Intra pe forum si discuta cu noi acest subiect:
"Fata perfecta" varianta actuala - un sac de oase, Promovarea bulimiei si anorexiei
Sursa: Copyright ©eLady.ro - Cercul vicios al bulimiei

Comentarii postate (1)
ellena - 26/11/2011
sunt bulimica d apeoape 2 ani,,lukrez in italia,sunt departe de fam,e primul lucru kre a inceput sa ma afecteze,,pierderea fiintei iubite kre a ramas in tara,moartea fiului meu mic la doar 13 ani de cancer,singuratatea si strainatatea de aici,,,toate suferintele astea sau adunat si am aj aici,,,,o bulimica!!!dar lipsa de a fi iubita e cel mai mult,,in momentul knd ma gandesc acolo la el,,pt k la acea pers imi gaseam linistea sufleteasca in tara cand imi era fff greu si el ma aj sa trec peste toate,,,deci in momentul knd ma gandesk k el nu mai este si sunt singura si a nimanui aici,knd ma gandesk k p mine nimeni nu ma iubeste incep sa manink fara stop,,tot ce gasesk in frigider si dulap iar in urmatorul timp realizez k nu pot respira,ma simnt vinovata si merg direct in baie sa vomit,,e adevarat k nu vreau sa ma ingras,,am 1,70,,61 kg,,dar asta este,,,pierderea fiintelor dragi si frica de a nu ma ingrasa,,nu sunt in stare sa ma controlez,si de cate ori am incercat dar nu pot,,simnt k aici voi muri,singura si a nimanui,,,as vrea sa ma opresc dar nu pot ,,,e o suferinta ingrozitoare,,as vrea sa mor k asa imi voi gasi linistea p kre nu o mai am,,va pwp
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Cele mai citite
Relatii & Sex

Cea mai buna razbunare este sa inveti sa te iubesti si pe tine
Cea mai buna razbunare este sa lucrezi cu tine....
Relatii & Sex

Jucariile pentru adulti - cat de mult le iubesc atat femeile, cat si barbatii
Popularitatea jucariilor sexuale a crescut foar...
Articole importante
In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails