Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cauza frecventa de probleme cu circulatia: boala arteriala periferica

Publicat: 31.07.2019

Cauza frecventa de probleme cu circulatia – boala arteriala periferica
Boala arterială periferică este o îngustare a vaselor de sânge numite artere. Apare mai ales în arterele care furnizează sânge picioarelor. Principalul simptom este durerea într- unul sau în ambele picioare atunci când mergeți. Tratamentul cuprinde, de obicei, oprirea fumatului (dacă fumați), exercițiu fizic regulat, medicație pentru scăderea colesterolului, aspirină zilnic și scăderea presiunii arteriale dacă aveți hipertensiune arterială. În cazurile severe, se poate recomanda intervenția chirurgicală, ne recomanda medicii CardioClinic.

Ce este boala arterială periferică?
Boala arterială periferică este îngustarea unui sau a mai multor vase de sânge numite artere. Cel mai des afectează arterele picioarelor. Arterele brațelor sunt mai rar afectate și nu le vom prezenta în acest articol.

Ce cauzează boala arterială periferică?
Îngustarea arterelor este cauzată de plăci de aterom. Plăcile de aterom sunt depuneri grăsoase care se dezvoltă în interiorul pereților arterelor. O placă de aterom este la început mică și nu cauzează probleme inițial. De-a lungul anilor, o placă de aterom se poate îngroșa. O placă de aterom groasă poate îngusta lumenul arterei. Țesuturile dincolo de îngustare vor avea flux de sânge scăzut, ceea ce duce la simptome și la alte probleme. Plăcile de aterom pot apărea în orice artere, dar arterele cele mai comun afectate sunt:
● Arterele care furnizează sânge pereților inimii – această afecțiune se numește boală
cardiacă ischemică și poate duce la probleme precum angina sau infarctul miocardic.
● Arterele care furnizează sânge creierului – afecțiune care poate duce la un accident
vascular cerebral.
● Arterele care furnizează sânge picioarelor – afecțiune care poate duce la boala
arterială periferică.

Care sunt simptomele bolii arteriale periferice?

Simptomul tipic al bolii arteriale periferice este durerea care apare într-una sau în ambele gambe în timp ce mergeți sau faceți exercițiu fizic și dispare după ce vă odihniți pentru câteva minute. Această durere variază la fiecare persoană; puteți simți durere vagă, crampe, sau oboseală în picioare. Aceasta se numești claudicație intermitentă. Este datorată îngustării uneia sau a a mai multor artere din picior. Cea mai frecvent afectată arteră este artera femurală.

Atunci când mergeți, mușchii gambelor au nevoie de un suplimentar de sânge și
oxigen. Artera îngustată nu poate livra sângele suplimentar, astfel încât va apărea durerea dată de mușchiul privat de oxigen. Durerea apare mai repede atunci când mergeți la deal sau când urcați scările. Dacă artera afectată este mai înalt situată, precum o arteră iliacă sau aorta, durerea poate fi resimțită și în coapsă sau în fese atunci când mergeți.

Dacă provizia de sânge a picioarelor se agravează, medicul care vă examinează ar putea găsi:
● Păr puțin dezvoltat sub nivelul genunchiului
● Unghii ale picioarelor prost dezvoltate
● Picioare reci
● Puls slab sau absent la nivelul arterelor piciorului.
Dacă fluxul de sânge este sever redus, puteți avea simptome inclusiv în repaus, mai ales noaptea când picioarele sunt ridicate în pat. În mod tipic, durerea de repaus apare mai întâi la nivelul degetelor și tălpilor, mai degrabă decât în gambe. Puteți dezvolta ulcerații ale pielii picioarelor. În anumite cazuri, necroza țesuturilor piciorului (gangrena) poate apărea. Cu toate acestea, situația se poate preveni.

Cum se diagnostichează boala arterială periferică?

Diagnosticul este dat de obicei de simptomele tipice. Dacă prezentați dureri ale picioarelor, este recomandat să mergeți la un consult medical. Un test simplu pe care îl poate efectua medicul dumneavoastră este să verifice presiunea arterială la nivelul piciorului și să o compare cu cea la nivelul brațului. Acest test se numește indice gleznă-braț. Dacă presiunea arterială la nivelul piciorului este cu mult diferită față de cea de la nivelul brațului, înseamnă de regulă că una sau mai multe artere ale piciorului este îngustată. Cu toate acestea, indicele gleznă-braț poate fi normal. Chiar dacă acest test îi poate sugera medicului prezența bolii arteriale periferice, nu va identifica ce arteră sau artere sunt blocate. Investigații suplimentare pot fi ecografia Doppler vasculară, sau, mai rar, recomandate, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Care este tratamentul bolii arteriale periferice?
Prima măsură de tratament este modificarea stilului de viață. Aceasta poate cuprinde opritul fumatului dacă fumați, scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal sau obez, exercițiul fizic regulat, dietă sănătoasă și scăderea consumului de alcool. Încercați, de asemenea, să nu vă răniți picioarele. Injuriile piciorului pot duce la ulcerații sau infecții, care apar ușor dacă fluxul de sânge la nivelul picioarelor este scăzut. Nu purtați încălțăminte sau șosete strâmte, acestea putând reduce  suplimentar fluxul de sânge. Spuneți doctorului dumneavoastră dacă aveți lovituri sau durere la picioare când sunteți în repaus, sau dacă ați observat schimbări ale culorii pielii sau temperaturii la oricare dintre picioare.

Pe lângă măsurile privind stilul de viață, se mai poate administra tratament:
● Medicamentos – pot fi recomandate: clopidogrel, un medicament care nu ameliorează simptomele bolii arteriale periferice, dar previne formarea cheagurilor în artere; statine, recomandate pentru a scădea nivelul de colesterol în sânge care poate duce la depunerea plăcilor de aterom; dacă sunteți diabetic, medicamente antidiabetice; dacă sunteți hipertensiv, medicamente antihipertenseive; alte medicamente precum cilostazol sau naftidrofuryl, care pot scădea simptomele unor pacienți.
● Chirurgical – majoritatea pacienților cu boală arterială periferică nu au nevoie de tratament chirurgical. Este recomandat doar cazurilor foarte severe ca ultimă măsură terapeutică, mai ales celor cu durere în repaus. Intervențiile chirurgicale pot fi: angioplastia, o procedură prin care un mic balon este inserat în arteră și umflat în dreptul locului îngustat, ceea ce lărgește acel segment al arterei; operație tip bypass, procedură în care o proteză vasculară este pusă deasupra locului îngustat și legată după zona îngustată; amputația piciorului, necesară doar în puținele cazurifoarte grave în care apare necroza/gangrena piciorului.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Cand sa folosesti ulei esential de eucalipt

Uleiul esential de eucalipt este unul dintre c...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Familie

Cearta in cuplu

Un prieten, psiholog de profesie, mi-a spus oda...

Familie

Top 10 intrebari inainte de casatorie

Te inscrii printre persoanele care traiesc acee...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.