Va aflati in:

Articole / Sanatate

Programe de kinetoterapie

Publicat: 18.05.2007

Sedinte de kinetoterapieUn program de kinetoterapie eficient poate reduce semnificativ pentru perioade mari de timp pericolul de aparitie a durerilor lombare in cazurile de hernie de disc. Pentru aceasta, trebuie urmat un program riguros, in functie de cauzele care au generat suferinta.
Un program eficient de kinetoterapie trebuie sa urmareasca relaxarea musculaturii contracturate si asuplizarea trunchiului inferior (remobilizarea coloanei).

Programe de kinetoterapie
Pentru remobilizarea coloanei vertebrale lombare, basculari ale bazinului, intinderea musculaturii paravertebrale si a muschiului psoas - iliac, cel mai frecvent se utilizeaza programul Williams. La acesta se pot asocia o serie de exercitii la spalier din pozitia atarnat, in functie de posibilitatile fizice ale bolnavului. Kinetoterapia se continua si in perioada cronica, prin consolidarea asuplizarii coloanei vertebrale lombare, dar cu accent pe tonifierea musculaturii trunchiului.

Sedinte de kinetoterapie
Scopul tonifierii musculaturii abdominale si a celei extensoare lombare este ca, atunci cand bolnavul sta in picioare, sa se realizeze o pozitie neutra a bazinului si sa creeze o presiune abdominala care sa fie capabila sa preia o parte din presiunea la care sunt dispuse discurile intervertebrale. Programele de kinetoterapie nu sunt standard si este recomandata varierea exercitiilor in functie de pacient. Recomandarile sunt in functie de localizarea bolii si de profesia pe care o are pacientul. Pentru cei care isi desfasoara activitatea mai mult in picioare se recomanda un program de kinetoterapie mai mult orientat spre intretinerea si dezvoltarea musculaturii de sustinere pe verticala a coloanei vertebrale.

Hernia de disc
Solicitarile foarte mari ale coloanei vertebrale la eforturi (ridicarea de greutati mari in pozitii incorecte) pot duce la fisurarea inelului fibros al vertebrei. Bolnavul simte o durere violenta, care nu-i mai permite sa se miste din pozitia respectiva. Daca dupa acest episod isi continua activitatea, fisura poate inainta si poate duce la iritarea radacinilor nervilor care ies din maduva spinarii. Fara tratament, boala avanseaza si poate duce la paralizie.

Stadiile bolii in hernia de disc
Dupa modul de severitate a conflictului disc-radacina nervoasa, se descriu trei stadii de hernie de disc lombara: stadiul I - cu iritarea radacinii si durere pe traiect radicular, stadiul II - compresia radacinii cu durere si parastezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase, si stadiul III - paralizia radacinii, manifestata prin dureri, parestezii, pareza sau paralizie pe membrul inferior cu traiect radicular.


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Maseaua de minte - cand incepe sa creasca si de ce se extrage?

Maselele de minte pot sa dea serioase batai de...

Sanatate

6 solutii pentru a avea un zambet impecabil

 Zambetul este primul lucru pe care ceilal...

Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury

Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara