Va aflati in:

Articole / Sanatate

Virozele respiratorii

Publicat: 31.01.2007

Virozele respiratorii
O data cu intrarea in sezonul rece, meteorologii anunta scaderea temperaturilor mult sub zero grade, asa ca ne putem astepta la o crestere rapida a numarului cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripa. 

Persoanele in varsta si copiii sunt cei mai expusi la imbolnaviri, pentru ca sistemul lor imunitar este mai fragil. In aceasta perioada sunt in circulatie virusuri responsabile de „gripele false“ si virusuri ale „gripei adevarate“.

In cazul gripelor false actioneaza sute de virusuri si simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productiva, lacrimare, durere de gat, febra moderata, durere de cap. Dimpotriva, gripa propriu-zisa se manifesta prin simptome severe: frisoane, febra de 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seaca rebela, rinita, stare generala alterata. Si complicatiile sunt diferite. In cazul virozelor sau gripelor false, complicatiile sunt sinuzita, otita (mai ales la copii), iar in cazul gripei: otita, bronsita, pneumonia, encefalita.

Cum sa nu ne imbolnavim de gripa si viroze
Cunoscand aceste lucruri este bine sa fim intotdeauna atenti la alarmele de circulatie gripala, sa incercam sa evitam persoanele contaminate, aglomeratiile umane si sa respectam cateva reguli generale de preventie:

1. Spalati-va mainile temeinic ori de cate ori este nevoie si aveti posibilitatea, si invatati si copiii despre importanta igienei.

2. Curatati si dezinfectati vesela si tacamurile, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav si spalati jucariile copiilor dupa ce au fost folosite.

3. Folositi servetele de hartie pentru a va acoperi gura si nasul cand tusiti sau stranutati, aruncati-le imediat dupa folosire si spalati-va pe maini.

4. Evitati aglomeratiile de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza.

5. Dormiti bine si mancati sanatos, echilibrat, pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor mai mult decat la digestie.

6. Beti cat mai multe lichide, pentru a va hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamaie si miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. In plus, ajuta la diminuarea simptomelor. Evitati alcoolul, cofeina si renuntati la fumat, pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor.

7. Stati acasa si odihniti-va daca aveti febra, va curge nasul sau tusiti. Purtati o masca peste nas si gura daca locuiti sau munciti alaturi de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scazuta.

8. Pastrati-va camera calda, dar nu o supraincalziti. Daca aerul este uscat, folositi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazala si a va atenua tusea.

9. Folositi picaturi pentru nas, in special din cele pe baza de apa de mare, care nu sunt iritante si nu dau dependenta.

10. Este bine de stiut ca antibioticele nu ajuta in viroze. Acestea se folosesc numai in momentul in care se complica o viroza respiratorie, inclusiv gripa, cu o infectie bacteriana, si numai la recomandarea medicului.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Care sunt proprietatile mierii de Manuka?

Mierea este un aliment delicios pe care cu toti...

Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale

Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Sarcina

7 "secrete" despre perioada post-natala

Esti insarcinata si foarte fericita, esti centr...

Sarcina

Alcoolismul fetal

Intr-un an, incidenta sindromului de alcoolismu...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara