Va aflati in:

Articole / Societate

Intoarcerea la natura

Publicat: 17.06.2007

natura in pericolExact la fel cum angajatii pistei aeroportului sunt nevoiti sa ia o ora pauza la fiecare 15 minute (!), la fel si rezidentii unui centru urban au nevoie sa ofere urechilor lor o pauza din cand in cand. Pacea relativa si linistea oferite de sunetele naturale ale vietii la tara ajuta nervul acustic sa se odihneasca si sa se recupereze. Expunerea la poluarea fonica creste susceptibilitatea la infectii la fel ca si problemele cardiologice. Pacea si linistea substantiala reduc nivelul colesterolului, presiunea sangelui si posibilitatea de a suferi de orice, de la dureri de cap la colite. De fapt, atat de importante sunt aceste sunete naturale ale padurii, pacea si linistea, incat in SUA si in unele tari europene cautarile s-au conturat deja in “Zgomote Gratis”. Exista televiziuni sau radiouri care au camere publice in care nu este permis sa se vorbeasca.
Lumina naturala si balanta hormonala
Lucrand in birouri nu mai suntem expusi la fluctuatiile naturale ale luminii soarelui care apar in timpul zilei. In schimb, suntem expusi luminii tehnice, stabile. Dar corpul uman este alcatuit in asa fel incat sa raspunda la schimbarile stimulilor, chiar si la nivel celular. De aceea, corpul omenesc s-a dezvoltat intr-un organism care accepta fluctuatiile zilnice ale luminii solare. Cand pierdem 8 ore zilnic din aceasta fluctuatie naturala, apare o stare numita sindromul Buchner – simptomele se observa prin dureri de cap si dereglari gastro-intestinale. Expunerea la lumina naturala, afara, in aer curat pentru o perioada de trei saptamani poate sa redreseze dezechilibrul produs de o lunga perioada de timp petrecuta in lumina “ideala” dintr-un birou.

Natura ne ofera viata mai lunga
Ratele mortalitatii in centrele urbane in timpul verii sunt mai mari decat cele din ariile rurale din aceasi perioada. Din pacate, nici un studiu nu a fost facut pentru a arata cat de mult se poate lungi viata daca ne luam regulat vacante in mijlocul naturii.
Un lucru este cert – 70% dintre persoanele care au murit in Atena in 1987 ar fi putut fi inca in viata daca ar fi plecat intr-un loc cat mai putin atins de mana omului, potrivit unui studiu realizat de Laboratorul de Epidemologie si Sanatate al Universitatii din Atena asupra efectelor valului de caldura din 1987, mortalitatea in aceasta localitate in luna iulie a fost cu 100% mai mare in comparatie cu cea din anteriorii 15 ani, in timp ce in alte centre urbane s-a constatat o crestere de 32%, iar in cele rurale una de 26,8%. Imensa diferenta nu poate fi justificata de vreme ce au fost si alte temperaturi extreme in alte arii care au avut o rata a mortalitatii mai mica decat Atena.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Fii o lady la volan! Iata cum obtii fisa pentru permis auto!

Societatea in care traim pune foarte mare accen...

Societate

De ce vedem din ce in ce mai multe cosuri cadou in magazine?

O vizita in supermarket, in mall sau in magazin...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

Relatii & Sex

Eu sunt cea care se culca cu iubitul tau!

Este ora 12:03 noaptea. Si eu ii trimit mesaje ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...