Va aflati in:

Articole / Societate

Pastele in Franta

Publicat: 19.03.2009

pastele in franta
Considerata leaganul crestinatatii, Franta sarbatoreste Pastele cu mult fast. Intreaga tara este cuprinsa de euforia sarbatorii, pana si magazinele fiind decorate cu iepurasi, pui, clopote si pesti colorati din ciocolata. De cum se trezesc in prima zi de Paste, copii merg la cuibul pe care l-au facut in curte sau in gradina si gasesc ouale pascale, special lasate pentru ei.

Iepurasul pascal inlocuit de pesti
Spre deosebire de obiceiurile de Paste din celelalte tari, in Franta simbolul Iepurasului este inlocuit cu pesti si clopote. Pestii francezi de Paste poarta denumirea de „Pesti de aprilie”. Acestia isi fac aparitia pe 1 aprilie, atunci cand copii francezi se amuza cu un fel de joc numit „Pacaleala de aprilie”. In aceasta perioada, copiii incearca sa lipeasca hartii pe care se gaseste fotografia unui peste pe spatele a cat mai multi adulti.

Pastele in Franta: traditii
O alta traditie pascala importanta pentru francezi este denumita „Clopotele zburatoare”. Catolicii francezi cred ca in Vinerea Mare toate clopetele bisericilor zboara la Vatican, purtand cu ele durerea celor care au jelit crucificarea Domnului Isus Hristos. Clopotele zburatoare se intorc in prima zi de Paste aducand o multime de oua de ciocolata. Respectand aceasta traditie, in Franta clopotele bisericilor nu mai bat din Vinerea Mare si pana in prima zi de Paste.
Un alt obicei francez consta intr-un concurs de rostogolire a unor oua crude pe o panta. Oul care nu se spargea este considerat „Oul victorios” si simboliza piatra care a fost data la o parte de la mormantul lui Isus Hristos. In ceea ce-i priveste pe copii, acestia se implica intrun joc in care arunca ouale in aer. Primul care a scapat oul, a pierdut concursul.

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 4.

Comentarii postate (4)
alexandra - 20/04/2009

nu e cine stie ce dar mi-a folosit...e boon...lasati si voy comentarii!

bianca - 26/01/2010

as vrea sa merg

mihalcea - 28/03/2012

prea putine informatii si daca ati putea sa le puneti si in franceza......ar fi mult mai bine

andreea - 04/04/2012

e prea mult de scris

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.