Procedura recunoasterii unei hotarari straine in Romania
Publicat: 17.05.2012
Etichete:
Poate ca te-ai intrebat care este procedura recunoasterii unei hotarari judecatoresti straine in Romania. Avocat Marius Coltuc ne ofera informatiile de care ai nevoie in prima instanta.
Procedura recunoasterii unei hotarari straine in Romania
Cererea de recunoastere a hotararii straine se intocmeste potrivit cerintelor prevazute de legea procedurala romana si va fi insotita de urmatoarele acte:
- copia hotararii straine;
- dovada caracterului definitiv al acesteia;
- copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina
- orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a dat hotararea;
- orice alt act, de natura sa probeze, in completare, ca hotararea straina indeplineste toate conditiile.
Actele prevazute vor fi insotite de traduceri autorizate si vor fisupralegalizate. Supralegalizarea nu se cere in cazul in care partile sunt de acord cu depunerea de copii certificate pentru conformitate cu inscrisurile originale. Instanta romana, asupra cererii de recunoastere, verifica indeplinirea conditiilor de recunoastere prevazute de prezenta lege ori de refuz de recunoastere. in principiu, cererea de recunoastere se solutioneaza dupa citarea partilor. Cererea poate fi solutionata si fara citarea partilor, daca din continutul hotararii straine rezulta ca paratul a fost de acord cu admiterea actiunii.
In situatia in care hotararea straina a fost pronuntata in lipsa partii care a pierdut procesul, este necesar sa se constate ca acestei parti i-a fost inmanata in timp util pentru termenul de dezbateri in fond atat citatia, cat si actul de sesizare a instantei, precum si faptul ca i s-a dat posibilitatea de a se apara si a exercita calea de atac impotriva hotararii.
Daca aveti o hotarare judecatoreasca pronuntata in strainatate (hotarare de divort, hotarare de incredintare a minorului, tec.) sau un alt act incheiat in strainatate ( o casatorie incheiata intr-un stat strain, un act de nastere al copilului, etc.) avocatii va pot ajuta formuland in instanta o actiune astfel incat hotararea sau actul dvs sa fie recunoscute si sa-si produca efectele in Romania.
In virtutea suveranitatii de care se bucura fiecare stat independent, o hotarare judecatoreasca isi produce efectele, in principiu, numai pe teritoriul statului in jurisdictia caruia hotararea a fost pronuntata. Numai ca globalizarea a impus inmultirea si diversificarea relatiilor juridice dintre persoane (fie ele fizice sau juridice) provenind din jurisdictii diferite.
Facilitarea relatiilor dintre ele intampina serioase obstacole din cauza existentei barierelor nationale care impiedicau atingerea scopului pentru care respectivele acte juridice fusesera incheiate - si anume punerea lor in executare silita in caz de neonorare benevola a obligatiilor asumate. Pentru evitarea acestui impediment, fiecare stat incheie o serie de acorduri bi- sau multilaterale cu alte state, in vederea crearii unor relatii de reciprocitate. In baza acestor acorduri internationale, in cazul in care se doreste beneficierea, intr-o tara, de efectele juridice ale unei hotarari pronuntate in alta, este necesar ca respectiva hotarare sa fie recunoscuta pe teritoriul statului unde se intentioneaza a-si produce efectele. Actul recunoasterii prezinta o importanta deosebita deoarece el confera hotararii straine autoritate de lucru judecat in tara de executare, impiedicand astfel declansarea unui nou litigiu intre aceleasi parti, cu acelasi obiect si aceeasi cauza. In caz de neexecutare benevola, beneficiarul hotararii judecatoresti trebuie sa apeleze la forta coercitiva a statului care, prin organele sale competente (instantele judecatoresti), ordona punerea in executare silita. Autoritatea de a da un asemenea ordin este insa limitata de granitele competentei fiecarei instante (care nu pot depasi granitele statale). Iata de ce, odata intrata hotararea straina in autoritatea jurisdictionala interna a unui stat (prin recunoastere), mai este necesara traversarea unei etape (in caz de refuz al executarii benevole).
Incuviintarea executarii silite (procedura care, in cazul unei hotarari straine, poarta denumirea de exequatur).
Legea aplicabila
Pentru a reglementa cadrul juridic ce guverneaza raporturile de drept international privat roman, suplimentar ratificarii unor acorduri internationale, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 105/1992. Cu ajutorul acestui act normativ se determina, pe de o parte, legea aplicabila unui raport juridic cu element de extraneitate si instanta competenta solutionarii litigiilor nascute din asemenea raporturi, iar pe de alta parte - procedura ce trebuie indeplinita pentru a da efecte in Romania unei hotarari straine.
In intelesul Legii 105/1992, notiunea de hotarare straina are o acceptiune mai larga, cuprinzand atat hotararile judecatoresti pronuntate de instantele competente din alte state, cat si actele notariale sau actele de jurisdictie ale oricaror autoritati cu activitate jurisdictionala din alte .
Legea nr. 105/1992 prevede ca in Romania sunt recunoscute de plin drept numai hotararile referitoare la statutul civil al cetatenilor, fie ca au fost pronuntate in statul de origine, fie intr-un alt stat (dar au fost recunoscute si in statul de cetatenie al fiecarei parti, anterior solicitarii recunoasterii in Romania). Pentru recunoasterea hotararilor referitoare la alte tipuri de procese, pentru a putea fi recunoscute in Romania este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) hotararea este definitiva, potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
b) instanta care a pronuntat-o a avut, potrivit legii mentionate, competenta sa judece procesul;
c) exista reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.
Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Sursa: Copyright ©Av. Coltuc Marius - Procedura recunoasterii unei hotarari straine in Romania

Comentarii postate (0)
Societate

In timpurile noastre NIMIC nu mai e "pacat"
1. Nu e pacat sa fii amant/amanta, atata timp c...
Cele mai citite
Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz
Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...
Articole importante
In forum despre Societate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails