Va aflati in:

Articole / Societate

Saptamana Mare - semnificatii si obiceiuri

Publicat: 12.04.2014

Saptamana Mare, semnificatiile Saptamanii Patimilor, obiceiuri in Saptamana mare, ce se face in Saptamana Patimilor, obiceiuri de Saptamana Mare


Saptamana Patimilor
sau Saptamana Mare este ultima saptamana a Postului Mare. Saptamana Patimilor incepe din seara Duminicii Floriilor si presupune o intensificare a postului – consumul de paine si fructe uscate sau chiar post negru. Se spune ca trebuie sa ne pregatim trupurile si sufletele pentru a ne putea bucura de minunea Invierii Domnului. Iata semnificatia fiecarei zile a acestei saptamani in care se regasesc cateva datini specifice romanesti.

Duminica Floriilor
De Duminica Floriilor se sarbatoreste Intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalim, acesta fiind singurul moment din viata Sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat. Cu aceasta ocazie se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma,ramuri inmugurite de salcie si se impart credinciosilor. Credinciosii folosesc ramurile pentru a-si impodobi icoanele, usile si ferestrele. Salcia simbolizeaza fertilitatea si reinvierea naturii. Denumirea populara – Florii – provine de la Flora, zeita romana a florilor, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim.
Saptamana Patimilor: Luni este pomenit Iosif cel prea frumos, care a fost vandut de fratii sai pe 30 de arginti unor negutatori Ismailteni, asa cum Iuda l-a vandut pe Mantuitorul evreilor, tot pe 30 de arginti.

Saptamana Patimilor: Marti
este pomenita “pilda celor 10 fecioare”, dintre care cinci fiind mai intelepte, au avut untdelemn de ajuns pentru candelele lor - adica fapte de milostenie - cu care au iesit in intampinarea mirelui; celelalte cinci n-au avut untdelemn, iar candelele lor s-au stins.

Saptamana Patimilor: Miercuri este pomenita femeia pacatoasa, care afland ca Mantuitorul se afla in casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir inmiresmat, ca-l sa toarne pe capul Lui, iar parul capului ei a sters lacrimile ce-i curgeau din ochi pe picioarele Domnului.

Saptamana Marem, semnificatiile Saptamanii Patimilor, obiceiuri in Saptamana mare, ce se face in Saptamana Patimilor, obiceiuri de Saptamana Mare
Saptamana Patimilor Joia Mare

Joia Mare sunt praznuite:
1. Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, oferind prin aceasta lor si noua pilda de smerenie
2. Cina cea de Taina
3. Rugaciunea cea mai presus de fire, in gradina Ghetsimani
4. Vinderea Domnului de catre Iuda vanzatorul pentru 30 de arginti.
In acesta zi se inrosesc ouale.
In credinta populara, in Joia Mare se fac cununi pentru fiecare persoana din familie, cununi care se arunca pe acoperis pentru a se vedea, dupa vestejirea si caderea lor, cine va muri in decursul anului. Exista credinta ca in cursul zilei de Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Toate slujbele, pomenirile si parastasele care au inceput in prima sambata a Postului Mare, dureaza numai pana in Joia Mare. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare, zi in care se pomenesc mortii. Din aceasta cauza, in unele zone se numeste si Ziua Mortilor. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti nu se mai trag clopetele, se bate numai toaca.

Saptamana Patimilor: Vinerea Mare
Vinerea Mare sau Prohodul este considerata ziua de doliu a crestinatatii pentru ca in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Isus, fiind singura zi in care nu se oficiaza slujba Liturghiei. Este ultima vineri din Saptamana Mare si datina cere ca in aceasta zi sa se tina post negru, pentru ca cel care posteste sa fie sanatos si sa-i mearga bine tot anul, si ca tinerii sa mearga la spovedit si impartasit. Vineri seara se oficiaza Denia Prohodului in care oameni intr-un lant neintrerupt trec pe sub masa plina de flori. Masa simbolizeaza catafalcul Domnului si este acoperita de o fata de masa, care infatiseaza punerea in Mormant a Mantuitorului.

Saptamana Patimilor: Sambata Mare

Sambata din Saptamana Patimilor se praznuieste ingroparea trupeasca a Mantuitorului, cum si pogorarea lui in Iad, pentru a scoate omenirea din pacat si trecerea ei in viata cea vesnica.

Saptamana Patimilor: Duminica Invierii

Invierea Domnului din morti este considerata praznicul praznicelor si sarbatoarea sarbatorilor. Timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Domnului, crestinii se saluta cu “Hristos a inviat!”, raspunsul fiind “Adevarat ca a inviat!”.

Ce trebuie sa faci in Saptamana Patimilor?
- Sa respecti strict postul, mai ales daca nu l-ai respectat in celealte 6 saptamani ale Postului Mare
- Sa-ti cureti casa, gradina, dar sa nu faci lucrari majore de amenajare
- Sa-ti confectionezi haine noi de sarbatoare
- Sa te impartasesti la biserica- Sa scapi de resentimente si sa-i ierti pe cei care ti-au gresit

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Fii o lady la volan! Iata cum obtii fisa pentru permis auto!

Societatea in care traim pune foarte mare accen...

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Tu faci diferenta!

O data imi vorbeste, o data ma ignora. Oare ma place?

"Am 16 ani si nu stiu ce sa fac in legatur...

Tu faci diferenta!

Ce sunt ciocurile la coloana?

Eva, o cititoare de-ale noastre ne-a trimis urm...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...