Nu mai vorbi atat de mult pentru a comunica mai eficient!
Publicat: 30.09.2019

Indiferent daca te gandesti la tine ca la Ciocanitoarea Woody, la magarusul din Shrek sau la cineva intre cele doua personaje, este posibil sa fi experimentat puterea pe care o simti cand spui mult prea multe intr-un timp scurt, bombardandu-ti interlocutorii cu informatii si obosindu-i.
Daca Rudyard Kipling ar fi avea dreptate „Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire”, ar insemna ca multi dintre noi suntem dependenti. Desi exista nenumarate studii care sustin ca femeile vorbesc mai mult decat barbatii cu peste de 13.000 de cuvinte pe zi, alte studii arata ca barbatii si femeile sunt la egalitate cand este vorba despre vorbarie fara rost, in medie cu aproximativ 16.000 de cuvinte pe zi. Si majoritatea dintre noi, indiferent de gen, imprastie povestiri, sfaturi, convingeri, explicatii, detalii, directionari - practic, vorbim cu mult mai mult decat ar trebui.
Toate acesta vorbarie are un impact negativ asupra celor din jurul tau pentru ca ii costa timp, productivitate si energie, ne spun experitii care scriu carti de comunicare. De asemenea, vorbotul prea multi ne costa credibilitatea si chiar relatiile pe care le avem cu alti oameni. Oamenii care continua sa vobeasca si continua sa trancaneasca non-stop subvalorizaza contributiile celorlalti. Sunt oameni carora le lipseste curiozitatea si constientizarea de sine si sunt absorbiti doar de propria persoana, devenind chiar nervosi cand le sunt intrerupte tiradele. Si pentru ca sunt obositori, incep sa fie evitati de toata lumea.
Capcanele in care cad oamenii obisnuiti sa vorbeasca excesiv sunt:
• Vorbitul despre tine. Cercetarile arata ca atunci cand vorbim despre noi insine, creierul nostru elibereaza dopamina, hormonul placerii, asa ca suntem recompensati imediat atunci cand facem acest lucru. Drept urmare, trancanim fara rost.
• Vorbitul pentru a arata cate stii. Acest lucru, in mod ironic, tinde sa-ti submineze (mai degraba decat sa-ti construiasca) credibilitatea. De asemenea, un asemenea obicei are un impact negativ asupra capacitatii noastre de a ne face placuti, unul dintre factorii-cheie in modul in care ne evalueaza oamenii.
• Vorbitul din cauza nervozitatii sau nesigurantei. Capacitatea noastra de autogestionare se micsoreaza atunci cand anxietatea noastra creste si putem deveni niste mori hodorogite.
• Vorbitul pentru a face pe cineva sa se razgandeasca. Si facem acest lucru in ciuda dovezilor ca vorba multa rareori convinge de una singura.
• Vorbitul pentru ca ai pregatit ceva de spus. Chiar daca informatiile pe care vrei sa le transmiti nu sunt nici necesare, nici relevante, vorbesti doar pentru ca ai un discurs in cap.
• Vorbitul pentru a face pe altcineva sa taca. (Va amintiti de vreo sedinta de personal sau de sarbatorile in familie?)
• Vorbitul din obicei prost. Pentru multi dintre noi, vorbirea se resimte ca un reflex automat mai degraba decat o abordare atenta la schimbul de informatii.
• Vorbitul ca sa gandesti mai limpede. In timp ce unii dintre noi ne organizam ideile inainte de a le impartasi, exista oameni care folosesc vorbirea drept o modalitate de a-siclarifica si de a-si expune ideile, realizandu-si procesele mentale cu voce tare.
• Vorbitul pentru ca este „randul tau”. Fie ca este vorba de o intalnire sau o conversatie, ne gandim la randul nostru ca la o directiva sau un mandat, o obligatie de a spune ceva, mai degraba decat la o oportunitate de care putem beneficia pentru a transmite un lucru important. Si nici nu ne gandim sa amanam pana cand avem de fapt ceva semnificativ de spus!
• Vorbitul pentru a rupe linistea. Da, cercetarile de la Duke Medical School au descoperit ca tacerea este asociata cu dezvoltarea de noi celule in hipocamp, regiunea cheie a creierului asociata cu invatarea si memoria. Totusi, majoritatea oamenilor are senzatia ca tacerea este de evitat - mai ales in conversatii, ceea ce este un lucru total gresit.
Indiferent daca te recunosti intr-una dintre aceste situatii de mai sus - sau in toate cele zece - iata trei strategii care te vor ajuta sa vorbesti mai putin si vorbele tale sa aiba mai mult impact!
Trei strategii pentru o comunicare eficienta care te vor face placuta!
1. Cere feedback!
Este posibil sa ai impresia ca esti o maestra a comuinicarii, insa vorbitul excesiv arata ca ai cateva puncte punctele slabe in zona de comunicare si in zonele de dezvoltare a capacitatilor tale de relationare cu alte persoane. Gasesre cativa prieteni de incredere pentru a le cere un feedback sincer, util si specific. Roaga-i sa te anunte cand te vad aducand contributii utile la conversatie si cand simt ca doar vorbesti prea mult, fara a adauga valoare comunicarii.
2. Exerseaza vorbitul concis
Exact ca o linie dintr-un raport de profit, unde stii dintr-o data daca compania e pe castig sau pierdere, in comunicare, a fi conclusiv inseamna a spune ceea ce trebuie sa spui in cat mai putine cuvinte.
Este miezul mesajului, esenta povestii sau titlul - precum „profit” sau „pierdere” - fara toate detaliile. Intreaba-te: Care este moralul acestei povesti? Care este semnificatia pe care o are? Ce rost are sa obosesc oamenii cu detalii irelevante?
Incepeti saimpartasesti versiunile scurte. Este vorba doar de a fi clar si concis.
3. Echilibreaza-ti conversatiile
Vorbitul mult si vorbitul fara rost sunt elemente critice pentru comunicare si relatii.
Fii persoana care cere oamenilor sa isi expuna ideile inainte de a-ti deserta propriul sac de povesti.
Pe scrurt: Incearca sa asculti mai mult decat vorbesti. Si atunci cand trebuie sa o faci, vorbeste concis si invita-i si pe altii sa-si impartaseasca perspectivele. Asa cum a spus candva Thomas Jefferson, „Cel mai valoros dintre toate talentele este acela de a nu folosi niciodata doua cuvinte cand poti folosi doar unul”.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Nu mai vorbi atat de mult pentru a comunica mai eficient!

Comentarii postate (0)
Societate

Esti in pana de idei pentru cadourile de Paste? Iata ce se asteapta sa primeasca sotul sau iubitul tau!
Desi suntem abia la inceputul lunii martie, inc...
Societate

De ce femeile au mai multe sanse de succes in domeniul pariurilor si jocurilor de noroc? AFLA ACUM!
Femeile isi doresc din ce in ce mai mult sa aib...
Cele mai citite
Articole importante
In forum despre Societate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails