Va aflati in:

Articole / Societate

Spovedania: de ce sa spui tot?

Publicat: 27.08.2014

spovedania,Spovedania, preot duhovnic, parinte duhovnic, de ce sa spui tot la spovedanie, ce este spovedania, cand se face spovedania, spovedanie de sarbatori, de ce trebuie sa ne spovedim, spovedania ortodoxa, spovedania la preot, spovedania in biserica


In fiecare an, in preajma sarbatorilor, insa nu numai, oamenii simt nevoia sa lase bagajul de pacate, undeva in urma, acolo de unde sa nu-l mai ia niciodata. Simpla sau, de cele mai multe ori complicata, spovedania este una dintre cele mai importante forme de descatusare a sufletului. Dincolo de efectul pe care il are asupra psihicului, spovedania are, de fapt, si un rol terapeutic. Mintea umana nu este programata sa retina o infinitate de evenimente si detalii, si, mai mult decat atat, capacitatea ei de autoconservare o ajuta sa ignore, sau, pur si simplu sa stearga din toate cotloanele ei, acele amintiri mai putin placute.

Spovedania: Rolul spiritual al spovedaniei
Rolul spiritual pe care il are spovedania este acela de a curata sufletul uman si, de a lasa loc pentru acele viitoare fapte bune care sa le compenseze pe cele care trebuie spovedite. Dar, cum realizam de fapt, aceasta spovedanie? Este ea la indemana oricui? Si, mai mult, cine este indreptatit sa ia asupra-i si sa ierte pacatele lumii?

Spovedania: Unde se face spovedania
Spovedania in sine trebuie facuta la un singur duhovnic, care sa ramana de pe un an pe altul, duhovnicul personal. El este preotul care iti stie toate pacatele si, care va urmari evolutia ta: daca mai pacatuiesti sau nu, intre doua spovedanii. Preotul acesta trebuie ales in functie de sentimentele pe care le are fiecare persoana, adica, in functie de cat de apropiata sufleteste se simte cineva fata de o anumita fata bisericeasca.

Spovedania: Duhovnicul personal
Din momentul in care ti-ai ales duhovnicul personal, acesta este obligat sa te instiinteze cu privire la regulile spovedaniei. Acestea se afla inscrise in asa numitul Indreptar de spovedanie, care se gaseste pe piata. Ca regula de aur inainte de spovedanie, este necesar sa tii post cel putin trei zile. In acel indreptar se afla inscrise niste reguli ce vizeaza etapele varstei: de la copilarie, pana la batranete.
Revenind la preot, acesta va asculta toate pacatele pe care le ai de spovedit si, in functie de gravitatea lor, le va ierta sau nu. Daca un pacat deja spovedit va fi repetat, preotul este obligat sa dea persoanei care pacatuieste, un canon.
Acesta din urma consta intr-o serie de rugaciuni si metanii, care trebuie realizate zilnic, o perioada pe care o stabileste preotul, in functie de gravitatea pacatului.
O mentiune speciala pentru preot este aceea ca, atunci cand iti alegi preotul duhovnic, el trebuie sa fie o fata bisericeasca adevarata, adica sa ia in serios rolul pe care il are si, sa nu fie o persoana care vede actul religios ca pe o obligatie sau o indatorire de serviciu.

Spovedania: De ce este bine sa te spovedesti
Spovedania nu trebuie privita ca o rusine, ci ca pe un act eliberator din colivia pacatelor. Nenumarate persoane nu doresc sa se spovedeasca, de rusinea pe care o vor avea in fata preotului. Dar, acest sentiment de rusine, este exact dovada elocventa a existentei pacatului. Sa ne amintim o secunda de acea scena din Vechiul Testament, in care Dumnezeu, il striga pe Adam in gradina Raiului, dupa ce acesta din urma, muscase din mar, sursa pacatului primordial. Adam, de rusinea goliciunii trupului sau, nu a iesit in fata lui Dumnezeu, iar acesta a realizat care a fost gresala lui Adam.
Cu atat mai mult, un pacat care provoaca sentimentul de rusine in fata altora si, implicit in fata sinelui, trebuie spovedit. Mai ales ca, la spovedanie se realizeaza acea legatura invizibila intre Divinitate si cel care se spovedeste. Iar aceasta conexiune se face prin preot. Deci, in momentul spovedaniei, nu ne spovedim preotului ci, direct lui Dumnezeu.
Biserica si religia ortodoxa in sine, promoveaza aceasta idee, tocmai pentru faptul ca, in fata lui Dumnezeu trebuie sa apari curat, asa cum ai fost lasat pe pamant la nastere, adica fara pacate. Si, daca iti este rusine sa te spovedesti preotului, iti este rusine de fapt, sa te asezi inaintea lui Dumnezeu!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Ce semnificatie au florile aduse la o inmormantare?

Plecarea unei persoane dragi dintre noi este un...

Societate

Rautate, violenta si sete de sange - esenta umanitatii de astazi

Ne putem spala trupurile de un milion de ori. ...

Celebs & Style

Jane Fonda nu se teme de moarte

Dupa ce a trecut printr-o perioada foarte grea...

Calatorii si Vacante

Boracay, Filipine

Considerata drept cea mai exotica insula din ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...