Tipuri de concedii medicale la care ai dreptul
Publicat: 12.01.2012

Etichete:
Exista mai multe tipuri de concedii medicale, astfel:
- concedii si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, datorate unor boli obisnuite sau accidente in afara muncii;
- concedii si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concedii si indemnizatii de risc maternal.
Concediul pentru incapacitate temporara de munca
Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta o intrerupere a activitatii desfasurate de catre un salariat in folosul angajatorului sau, datorita starii de sanatate.
Incepand cu data de 01.07.2011, conform modificarilor aduse Legii 289/2004, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se efectueaza astfel:
- prima zi calendaristica de incapacitate temporara de munca va fi suportata din contul persoanei asigurate;
- a doua zi se plateste de catre angajator;
- incepand cu a 3-a zi, indemnizatia va fi platita de catre bugetul asigurarilor sociale de stat Plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca datorata tuberculozei, cancerului, SIDA, riscului de intrerupere a sarcinii, sau pentru incapacitate temporara de munca a femeilor insarcinate aflate in evidenta medicala, se efectueaza integral de la bugetul asigurarilor sociale de stat, incepand cu prima zi de concediu (pentru primele trei, indemnizatia este de 100% din baza de calcul).
Cum se calculeaza indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste diferentiat, in functie de stagiul de cotizare:
- 60% din baza de calcul, in cazul unui stagiu de cotizare de pana la 5 ani;
- 70% pentru un stagiu de cotizare intre 5 si 8 ani;
- 90% pentru un stagiu de cotizare de peste 8 ani Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se va acorda chiar si in situatia in care aceasta intervine pe perioada concediului de odihna.In acest caz, concediul de odihna va fi intrerupt, urmand ca zilelele de concediu de odihna neefectuate sa fie reprogramate.
Concediul pentru accidente de munca
In situatia asiguratilor care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se platesc o singura data de catre angajatorul la care a avut loc accidentul de munca ori la care s-a declarat boala profesionala.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de lucru sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor salariale brute realizate de catre angajat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale ( art. 20 din Legea 346/2002, modificata si completata).
Concediul si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este la baza un concediu medical si se poate acorda pe o perioada de 126 de zile, atat prenatal cat si postnatal, cu conditia efectuarii a 42 de zile obligatorii dupa nastere.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul (art. 10 din OUG 158/2005), baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav Conform art. 26 din OUG 158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Aceasta indemnizatie se suporta integral din bugetul FNUASS si este de 85% din baza de calcul.
Concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se acorda in baza OUG 96/2003, completata si modificata prin Legea 25/2004 care prevede ca pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal suportata integral din bugetul FNUASS.
Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din baza de calcul si se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat pe o perioada de maximum 120 de zile, atat inainte de concediul de maternitate, cat si dupa revenirea din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu se solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
Plata indemnizatiei de risc maternal se efectueza lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.
Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Sursa: Copyright© eLady.ro - Tipuri de concedii medicale la care ai dreptul

Comentarii postate (1)
David Flori - 29/11/2012
Va rog sa nu mai publicati aberatii ca cele de mai sus, cu concediile medicale. Legea 289/2004 nu are nici o legatura cu concediile medicale ! Iar modul de calcul pe care il descrieti este o aberatie cat casa de mare ! Duceti oamenii in eroare ! Nu se poate asa ceva! Va voi reclama la Oficiul pentru protectia consumatorului!
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Societate

11 semne ca cea mai buna prietena a ta te seaca de energie si e piaza-rea!
Intr-o lume ideala, orice prietenie autentica f...
Societate

Daca oamenii s-ar vedea cum sunt in realitate, s-ar sinucide si ar ramane planeta pustie
Credem cã știm. Suntem convinși...
Cele mai citite
Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood
Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...
Divertisment

"Ma sinucid altadata" de Kerstin Gier
Cartea Ma sinucid altadata de Kerstin Gier fig...
Divertisment

Am intrebat cativa barbati cum se relaxeaza dupa munca. Raspunsurile te vor surprinde
Dupa 8 ore obositoare de munca, toti ne gandim ...
Articole importante
In forum despre Societate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails