Va aflati in:

Articole / Cultura

Cafeaua in Kenya

Publicat: 29.08.2015

cafeaua_in_kenya_400
Cand a ajuns cafeaua in Kenya in secolul XX, termina o calatorie pe care o incepuse cu aproximativ treisprezece sute de ani in urma si care o facuse sa inconjoare lumea. Kenya si Etiopia zilelor noastre sunt doua tari importante producatoare de cafea care impart granita.

Intr-adevar, istoria lor este spusa mult in tandem si geografia e impartita. Oricat de curios ar parea, chiar si cu astfel de lucruri in comun, cafeaua nu face parte din trecutul Kenyei, desi este acum o parte importanta din prezentul ei.

Un oras-port important in comertul cu cafea, Mombasa a fost la origine colonizat de negustorii islamici si marinarii care s-au combinat cu africanii care locuiau deja acolo. Pana la sfarsitul secolului 19, Mombasa va servi ca punctul de sosire si plecare pentru toate bunurile care veneau sau plecau de aici.

In 1896, britanicii au comandat construirea unei cai ferate intre Mombasa si Lacul Victoria, din motive strategice; de-a lungul acestei rute nu exista niciun comert. Cand calea ferata Uganda a fost terminata, in 1901, britanicii, sperand sa-si recupereze investitia, i-au incurajat pe colonistii albi sa puna bazele unor ferme de-a lungul noului pamant accesibil. Doar atunci a venit cafeaua in Kenya. Antreprenorii britanici au inceput sa are pamantul si sa planteze, construindu-si casele si vietile pe acest tinut aspru dar frumos.

Se presupune ca la vremea aceea cafeaua a ajuns aici printr-o varietate de surse. Oricum, pana la 1900, cafeaua crestea in mod serios, plantata cu succes langa Nairobi, samanta fiind venita din Yemen. Se poate, de asemenea, sa fi sosit din fermele din Brazilia sau din insula franceza Bourbon sau din Blue Mountain - Jamaica. Plantata in mod considerabil de catre colonistii hotarati si entuziasti, cafeaua a inflorit rapid in solurile optime ale regiunii deluroase ce inconjoara muntele Kenya.

Cafeaua este principala recolta destinata vanzarii in regiunea Nyeri, in inaltimile subalpine ale muntelui Kenya. Doua treimi din cultivatorii de acolo sunt fermieri locali, ce detin cateva pogoane de pamant. Cand vine vremea recoltei, sunt culese doar ciresele de cafea coapte, iar barbatii si femeile muncesc alaturi. La sfarsitul zilei de cules, muncitorii trebuie sa sorteze din munca lor de o zi. Fie ca se face cu mainile sau cu o masina, sortarea cafelei are loc la fiecare pas al productiei. In Kenya, ca in multe alte tari, o atentie constanta este acordata acestui proces pentru a asigura un grad ridicat al cafelei.

Astazi agricultura este inca sufletul economiei din Kenya, cafeaua reprezentand mai mult de 25% din veniturile de export ale acestei tari. Intre timp, se dezvolta si se cultiva regiuni noi si sunt introduse programe educationale active pentru a compara si imbunatati metodele de cultivare si pentru a spori productia. Kenya creste doar boabe arabica si, fiind o natiune bautoare de ceai, isi exporta aproape toata cafeaua.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Despre Mihai Eminescu, in 2013

Astazi,15 Ianuarie 2013, se implinesc 163 de a...

Cultura

Shintoismul

Shintoismul este cea mai importanta religie a j...

Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!

Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa nu ai picioare umflate a doua zi dupa nunta

Nunta este un eveniment la care orice fata viseaza inca din copilarie. Rochia alba impresionanta, machiajul perfect, coafura impecabila, iubirea vietii la brat, familia si prietenii, ce ai mai putea sa iti doresti pentru o nunta perfecta?