Va aflati in:

Articole / Cultura

Istoria costumului de baie

Publicat: 16.03.2016

Istoria costumului de baie
In fiecare vara, reuseste sa te obsedeze. Te pregatesti cu luni bune inainte, ca sa intri respectabil in el si iti aduci aminte toate modelele ce ti-au fost interzise, la care ai ravnit sau pe care le-ai purtat de-a lungul timpului. Costumul de baie iti poate da dureri de cap, tocmai de aceea, stiai ca...?

Istoria costumului de baie
Pana prin secolul al XVIII-lea, marea constituia pentru omenire un mare mister, dar si o repulsie, crezandu-se ca aceasta este populata de monstri marini, de putreziciuni si creaturi dominate de forte necurate. Primii navigatori isi chemau corabiile cu nume de sfinti, tocmai pentru a fi protejati de monstrii din adancurile marilor si oceanelor. Treptat, odata cu schimbarea acestor perceptii, au inceput sa apara si notiunile despre plaja si baie si, implicit, despre costumul de baie.

Primele marturii legate de acestea dateaza din timpul Pompeiului, in ale carui fresce intalnim costumul de baie format din doua piese asemeni celor ce vor urma sa apara in anii 60.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea are loc o explozie de cure maritime si montane si astfel si dorinta oamenilor de se afla pe malul marii creste. In anul 1900, tendinta vremii cerea ca pielea sa fie cat mai alba, astfel ca nimeni nu statea la soare, iar baia in mare se facea prin intermediul unor cabine din lemn asezate pe piloni deasupra apei si putin in larg. Costumul de baie era alcatuit din rochii cu maneci bufante si pantalonasi pana la genunchi pentru a ascunde cat mai bine formele. Dupa caz, la aceasta tinuta se mai asortau ciorapi lungi de culoare neagra, palarii, manusi si papuci ornati cu dantela. Pentru a se proteja de vant, isi asezau greutati pe rochie.

Dupa Primul Razboi Mondial, maiourile de baie uni sau in dungi se mulau pe formele barbatilor, dar si ale femeilor. Desi inotul era considerat un sport exclusiv masculin, dupa anul 1915 costumul de baie incepe sa fie format dintr-o singura piesa.



istoria_costumului_de_baie_400
In anul 1946 apare bikini dar, fiind considerat destul de vulgar la acea vreme, creatorii de moda se vad nevoiti sa apeleze la stripteuze pentru a le promova.

In anii 50, slipul acoperea buricul, iar la inceputul anilor 60, odata cu revolutia sexuala, talia incepe sa coboare, costumele devenind din ce in ce mai sumare.

Slipul tanga apare in anii 80 si este inspirat din vestimentatia traditionala a triburilor din Amazon.

Anii 90 aduc o diversitate de modele ce lasa toate tabuurile pietei la o parte, iar imaginatia designerilor este lasata sa zburde in voie. Tot aici vine si moda topless.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Budismul

Budismul este una dintre cele mai vechi, dar s...

Cultura

"Mananca, roaga-te, iubeste" de Elizabeth Gilbert

Nu am sa stau sa va povestesc aici despre ce es...

Celebs & Style

Eva Longoria si Eduardo Cruz s-au despartit definitiv

Povestea de dragoste chiar s-a terminat pentru ...

Editorial

Tristetea femeilor plinute

Te scoli dimineata. Te duci la baie. Te speli p...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara