Va aflati in:

Articole / Cultura

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Publicat: 09.04.2009

Zbor deasupra unui cuib de cuciDesi nu i se poate atribui sintagma autorul unei singure carti, Ken Kesey ramane in istoria literaturii americane prin romanul sau de debut, Zbor deasupra unui cuib de cuci, publicat in 1962.

Zbor deasupra unui cuib de cuci
Participarea autorului, ca voluntar, la niste experimente cu LSD, organizate de guvernul american, precum si o scurta perioada in care a lucrat intr-un ospiciu il vor influenta puternic pe Ken Kesey in scrierea romanului care anunta, in mod subtil, evenimentele care vor zgudui Statele Unite ale Americii: o lume impotriva celeilalte, establishment contra revolutie hippy, dogme contra haos fertil.

Romanul surprinde conflictul dramatic care se instaureaza intre sora sefa Ratched, care isi conduce sectia psihiatrica intr-un stil nazist si un psihopat inchipuit, scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbol al revoltei impotriva autoritatii tiranice. Irlandezul roscovan care navaleste in linistita sectie tulbura mersul absurd de mecanic al lucrurilor. Sora sefa incearca sa transforme totul intr-o masinarie perfecta, ignorand umanul din oameni, sub masca generozitatii si a protectiei. Rasul sanatos al lui McMurphy, venit la ospiciu pentru a se sustrage detentiei, ii tezeste parca la viata pe pacienti, dezorganizand mica lume perfecta a sorei Ratched.

Dupa ce devine idolul pacientilor, este renegat de acestia, transformandu-se intr-un antierou capabil de autodistrugere. Inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice, este vazuta prin ochii altui pacient, “Seful” Bromden, un indian urias care sufera drama dezradacinarii, dupa ce guvernul american a distrus locurile aflate altadata in stapanirea tribului sau. 

Dupa ce Billy Bibbit, unul dintre pacienti, se sinucide, McMurphy incearca sa o sufoce pe sora sefa si sfarseste prin a fi dus la o sedinta de electrosocuri care il va transforma intr-o leguma. Cartea se incheie prin evadarea “Sefului” Bromden, care urmeaza planul pe care il concepuse McMurphy, dupa ce il sufoca pe acesta, nedorind sa-l lase in mainile asistentei.

Personajele sunt creionate cu maiestrie, iar senzatiile suferite in urma socurilor electrice sau a aplicarii altor metode subumane de disciplinare a pacientilor sunt redate in mod magistral.
Romanul este, ca si “Moby Dick”, opera lui Melville, o varianta a eternei tragedii americane, reactualizata in conditiile agravante ale societatii postbelice. Romanul a fost ecranizat in 1975 de regizorul Milos Forman, cu Jack Nicholson si Louise Fletcher in rolurile principale, pelicula, ca si cartea, cunoscand un succes fulgerator, concretizat in primirea a cinci premii Oscar.

Un articol de Mariana Dobrica

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Budismul

Budismul este una dintre cele mai vechi, dar s...

Cultura

John Fowles: Colectionarul

Aparuta in 1963, Colectionarul, cartea scriitor...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Frumusete

Cum ne pregatim de Pasti in vreme de criza?

In aceasta perioada este destul de greu sa ne g...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...