Va aflati in:

Articole / Gastronomie

6 alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit

Publicat: 06.08.2018

ce alimente nu se spala inainte de a fi gatite, de ce nu se spala ouale, de ce nu se spala ciupercile, de ce nu se spala carnea rosie, de ce nu se spala pastele


Regulile de igiena impun spalarea ingredientelor pe care le folosim cand facem mancare. Am fost invatati ca toate ingredientele care intra in compozitia mancarurilor trebuie spalate cat mai bine. Si este un lucru bun. Desi regula este in general valabila, exista insa si cateva exceptii. Iata mai jos cele 6 alimente care nu se spala niciodata inainte de a fi gatite, dar si motivele pentru care nu trebuie sa facem acest lucru.

Alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit: Carnea de pasare si pestele
Spalati de obicei carnea de pui in chiuveta inainte de a o gati? Daca este asa, ar cam fi momentul sa renuntati la acest obicei. Nu numai ca asa nu eliminati bacteriile sau agentii patogeni de pe produsele alimentare, ci, mai mult, reusiti sa cresteti riscul de contaminare. Prin spalarea carnii de pui in sau peste in chiuveta este posibil ca bacteriile sa se raspandeasca in bucatarie, inclusiv pe suprafete curate cum ar fi pe blaturi, prin stropire si picurare. Ca sa nu mai spunem ca daca tineti pestele curatat in apa, il faceti sa nu mai aiba nici un gust!
Singura modalitate cu adevarat eficienta de a scapa de bacterii este gatitul, iar regula este valabila intotdeauna si pentru pestele crud, si pentru alte tipuri de carne.

Alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit: Carnea rosie
Spalatul bucatilor de carne rosie este o modalitate la fel de periculoasa ca spalarea puiului si a pestelui, in ceea ce priveste raspandirea bacteriilor. Insa nu numai atat. Prin spalare adaugati de fapt umezeala bucatilor de carne atunci cand o scufundati sau o treceti printr-un jet de apa. Umiditatea adaugata in timpul spalarii va crea abur care va afecta si gustul, si textura mancarii. Asadar daca sunteti in cautarea unei retete de friptura perfecte, tineti-va departe de apa. Daca nu va puteti abtine de la obiceiul de a spala o bucata de carne de friptura, atunci folositi o bucata de hartie de prosop de bucatarie inainte de a gati carnea, pentru a scapa de umiditatea excesiva. Intotdeauna trebuie sa va curatati chiuveta si suprafetele din apropiere dupa ce ati umblat cu o bucata de carne cruda. Daca intentionati sa marinati carnea, pastrati-o in frigider si asigurati-va intotdeauna ca o puneti in recipiente inchise perfect ermetic pentru a preveni contaminarea incrucisata cu lichidul in care se pune carnea la marinat.

Alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit: Produse pre-spalate si salate
Daca pe ambalaj este marcat faptul ca produsul a fost spalat sau ca nu necesita spalare, pur si simplu nu este nevoie sa-l spalati din nou. Asa va economisiti si timpul, si apa! In plus, cu cat mai mult timp este petrecut in timpul pregatirii alaturi de alte alimente sau pe suprafetele pe care au stat alte alimente, cu atat creste riscul de contaminare incrucisata. Prin urmare, asemenea alimente/ingrediente se pun direct in farfurie sau in oala.

Alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit: Ciuperci
Ca si carnea, si ciupercile isi schimba si gustul, si consistenta daca intra in contact cu apa, mai ales daca stau in apa prea mult timp. Spalatul nu le face periculoase, cu exceptia cazurilor in care suprafetele pe care sunt puse nu sunt curatate si sunt contaminate. Cei mai multi bucatari va vor spune ca niciodata sa nu va spalati sau clatiti ciupercile pentru a le curata, ci sa le stergeti cu un prosop de hartie umed, pentru ca altfel vor absorbi apa ca un burete. Ciupercile sunt extrem de absorbante, deci nu le faceti sa devina flescaite si cauciucate bagandu-le in chiuveta sau chiar doar folosind un jet usor de apa pentru a le spala.

Alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit: Oua
Desi nu este un obicei prea comun, unii oameni au tendinta sa spele ouale inainte de a le folosi. La urma urmei, ouale au iesit din gaini, cazand pe cine stie ce podea sau suprafata. Dar nu trebuie sa va faceti griji. Ouale comercializate trec printr-un proces de curatare. Acoperirea naturala de protectie este indepartata din ou in acest proces si este inlocuita cu o acoperire usoara cu uleiuri minerale, care protejeaza oul. Ar trebui insa sa va asigurati intotdeauna ca gatiti ouale pana cand galbenusurile sunt ferme, pentru a preveni contaminarea alimentelor cu salmonella sau de la alte bacterii care s-ar putea afla in interiorul cojii.

Alimente care nu se spala niciodata: Pastele fainoase

Pastele nu va vor face vreodata rau, dar exista si un alt motiv pentru care nu ar trebui sa fie clatite niciodata. Multi oameni isi clatesc pastele dupa ce le-au fiert, ceea ce reprezinta o mare greseala daca vreti sa aveti cea mai gustoasa mancare posibila. Clatirea pastelor foloseste doar pentru clatirea amidonului, ceea ce face mai dificila retinerea sosurilor. Iar cerealele (cum ar fi orezul sau quinoa) ar trebui sa fie intotdeauna spalate cu apa numai inainte de a incepe sa le gatiti, pentru a obtine gustul si consistenta potrivite.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Gris cu lapte

Mancare de bebelusi spun unii, desertul copilar...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Mirese si Nunti

7 Sfaturi pentru cumpararea rochiei de mireasa

Am dori sa putem spune ca fiecare moment al pl...

Mirese si Nunti

Cum sa iti ceri iubita in casatorie in Ajunul Craciunului

Ajunul Craciunului e un moment pentru oameni sa...

Newsletter elady

Moda 2018: pantofi de piele eleganti pentru femei

Modelele de pantofi cocheti sunt mereu trendy. Vezi mai jos modele de pantofi eleganti de dama din piele naturala de cea mai buna calitate de la TedShoes.ro. . Pentru ca la orice petrecere ai merge, pantofii iti completeaza si definesc tinuta de ocazie.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum sa alegi cea mai potrivita rochie pentru nunta?

O femeie petrece 136 de ore pentru a se pregati inainte sa iasa din casa si 490 de ore gandindu-se ce sa poarte la numeroasele nunti la care e invitata de-a lungul vietii.Asa spun cercetatorii! In calitate de invitata la o nunta iti doresti ca tinuta ta trebuie sa fie impecabila si sa atraga complimente. In acest articol iti prezentam sfaturi cum sa alegi cea mai potrivita rochie eleganta pentru nunta.