Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete grecesti: Papoutsakia

Publicat: 27.03.2006

gastronomie greceasca, papoutsakia, imam baildi, retete grecesti, retete turcesti, retete cu vinete, retete testate


Felul de mancare numit "papoutsakia" isi trage numele grecesc de la forma sub care este prezentat, deoarece arata ca niste pantofiori. Reteta provine insa din Turcia, unde se numeste "iman baildi". Povestea spune ca un prelat musulman (iman) s-a intors acasa unde bucatareasca inventase acest fel de mancare. Pentru ca mancarea era extraordinar de buna, imanul a mancat pana a lesinat. De aici si numele mancarii, care in limba turca inseamna "iman lesinat".

Pentru pregatirea retetei grecesti, se aleg cateva vinete drepte, medii care se taie in doua pe lungime. Bucatile de vanata se pun in apa cu sare care clocoteste si se lasa pentru 7-8 minute. Se scot si pun la scurs.
Avem nevoie de carne tocata, ideal ar fi de 1/3 oaie si 2/3 vitel, insa poate fi folosita si carnea de porc. Socotiti cam 200 de grame de carne tocata pentru fiecare vanata intreaga.

Carnea tocata se pune intr-o tigaie incapatoare cu 4-5 linguri de ulei de masline, in eventualitatea in care carnea este degresata. Taiati fin 3 cepe medii si adaugati-le peste carne. Puneti marar si patrunjel tocat, un praf de cuisoare, 3-4 prafuri de scortisoara, piper negru proaspat macinat, sare, un praf de nucsoara, putina apa (aproximativ 100 ml)
Lasati sa se inabuseasca la foc mijlociu spre vioi.
Se scoate pulpa vinetelor care intre timp s-au racit si s-au scurs si se toaca.
Tocatura de viente se adauga peste carnea din tigaie.
Din vinata trebuie sa ramina gaoacea, cu vreo 2 cm de miez pe ea.
Peste sosul din tigaie se pune o lingura zdravana de pasta de rosii, dar numai dupa ce ati verificat daca ceapa este fiarta.
Se pun gaoacele de la vinete intr-o tava si se umplu cu sosul de carne, peste care se pune sos bechamel si se rade cascaval (optional).
Daca mai ramine sos de carne, acesta se aseaza in tava , pe linga "pantofiorii" de vanata si se completeaza cu apa si putin ulei, cat sa ajunga aproape de nivelul "pantofiorilor", fara insa a-i inunda.
Se da la cuptor, la foc mediu spre vioi, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Pofta buna.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?

Untul este un ingredient cheie pentru multe des...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Dieta Montignac

Bauturi permise in Dieta Montignac

Conform principiilor din dieta Montignac, in f...

Dieta Montignac

Dieta Monti explicata pe scurt

Kim Catrall (Samantha din Sex and the City) est...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.