Gastronomie -> Turte de Craciun

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Turte de Craciun

Publicat: 01.12.2008

Posteaza pe:

Buna dimineata
La Mos Ajun,
La Mos Ajun
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.
Buna dimineata La Mos Ajun
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.
Am venit si noi odata
La un an cu sanatate,
Domnul sus sa ne ajute
La covrigi si la nuci multe...

Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: o ora si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun

Turte de Craciun
Turtele de Craciun se fac in ziua de Ajun de Craciun, din faina de grau "cernuta cu sata cea deasa". Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului. Faina se moaie in apa calduta si se sara. Aluatul, numit prin partile Tecuciului mai ales pîne, care nu se dospeste.

Turte de Craciun: Cum se fac
Din aluatul bine framantat facut si apa un praf de sare, faina si putin untdelemn, se rup bucatele, una cate una, se fra­manta din nou si apoi se intinde, se lateste, se turteste, cu sucitorul sau facaletul, un bat rotund si neted, cu care, apasand cu incetul peste aluat, intinde si subtiaza prefacandu-l intr-o foaie ro­tunda, mare cat o farfurie sau mai mare inca. Foaia pentru turtele de Craciun nu se face extrem de subtire insa.
Dupa ce foaia sau turta s-a subtiat in de-ajuns se ia binisor, ca sa nu se rupa si se pune pe plita, tuciul sobei de tinichea, pe o tabla, tinichea, asezata pe jaratec sau pe fierul plugului pus asemenea in foc, ca sa se coaca turta. De pe turta incep sa se ridice un fel de baesici care indata se rumenesc sau se ard, lucru care face ca turtele sa aiba un gust placut. Dupa ce foaia de turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta, ca sa se coaca. In urma, turtele se pun clit, adica una peste alta, pe soba sau intr-o camara uscata si curata, ca sa se usuce pe deplin.
Se inmoaie turtele in Ajun de Craciun in apa usor calduta, indulicita cu zahar sau miere. Pe fiecare turta in parte se asterne miez de nuca sfarimat amestecat cu zahar si si inmiresmat cu vanilie, coaja de portocale si lamaie.
Se lasa sa se patrunda si apoi se taie in patratele.

Povestea turtelor de Craciun
Turtele se mai numesc si Scutecele Domnului sau Pelincele, Pelincutele Domnului, inchipuind, dupa credinta, pe cele ce au slujit la nasterea pruncului Hristos.

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (1)
rodica - 16/12/2009

De turte cu julfa ati auzit ? sant super ,se piseaza samanta de canepa ,se moaie cu apa calduta ,se da prin sita , se pune la foc mic , pe apa se ridica o pasta numita julfa , julfa se ia cu o lingura cu gauri , se amesteca cu zahar ,coajade lamaie rasa,turtele se inmoaie in apa ramasa de sub julfa [indulcita]se scot turtele inmuiate se aseaza in straturila fiecare strat se pune julfa ,se lasa cateva ore pentru omogenizare dupa care se pot servi,pofta buna

Gastronomie

Dovleac copt cu arome marocane

E vremea dovlecilor. Dovleacul (bostanul) este ...

Gastronomie

Cea mai simpla reteta de prajitura cu dovleac

Iti plac prajiturile cu dovleac? Daca da, avem ...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Sanatate

Remedii naturiste mai putin cunoscute pentru raceala

Se spune ca nu exista nici un leac perfect pen...

Sanatate

Somnul de dupa-amiaza

Indiferent ca esti la job sau acasa, ca masa de...

Newsletter elady

Moda Toamna 2017 colectia Louis Vuitton

Colectia Louis Vuitton pentru sezonul toamna, moda 2017

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

De la Jackie Kennedy la Grace Kelly: cele mai frumoase inele de logodna din toate timpurile

Dragostea se masoara in... diamante. Asta am putea spune daca tinem cont de vedetele care isi etaleaza pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga inelele de logodna cu diamante tot mai ostentative. Fascinatia femeilor pentru pietre pretioase a facut, de-a lungul timpului, ca diverse publicatii sa realizeze topuri cu cele mai frumoase, cele mai valoroase etc inele de logodna cu diamante.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!