Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Turte de Craciun

Publicat: 01.12.2008

Buna dimineata
La Mos Ajun,
La Mos Ajun
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati, ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.
Buna dimineata La Mos Ajun
Ne dati ori nu ne dati,
Ne dati ori nu ne dati.
Am venit si noi odata
La un an cu sanatate,
Domnul sus sa ne ajute
La covrigi si la nuci multe...

Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: o ora si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun

Turte de Craciun
Turtele de Craciun se fac in ziua de Ajun de Craciun, din faina de grau "cernuta cu sata cea deasa". Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului. Faina se moaie in apa calduta si se sara. Aluatul, numit prin partile Tecuciului mai ales pîne, care nu se dospeste.

Turte de Craciun: Cum se fac
Din aluatul bine framantat facut si apa un praf de sare, faina si putin untdelemn, se rup bucatele, una cate una, se fra­manta din nou si apoi se intinde, se lateste, se turteste, cu sucitorul sau facaletul, un bat rotund si neted, cu care, apasand cu incetul peste aluat, intinde si subtiaza prefacandu-l intr-o foaie ro­tunda, mare cat o farfurie sau mai mare inca. Foaia pentru turtele de Craciun nu se face extrem de subtire insa.
Dupa ce foaia sau turta s-a subtiat in de-ajuns se ia binisor, ca sa nu se rupa si se pune pe plita, tuciul sobei de tinichea, pe o tabla, tinichea, asezata pe jaratec sau pe fierul plugului pus asemenea in foc, ca sa se coaca turta. De pe turta incep sa se ridice un fel de baesici care indata se rumenesc sau se ard, lucru care face ca turtele sa aiba un gust placut. Dupa ce foaia de turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta, ca sa se coaca. In urma, turtele se pun clit, adica una peste alta, pe soba sau intr-o camara uscata si curata, ca sa se usuce pe deplin.
Se inmoaie turtele in Ajun de Craciun in apa usor calduta, indulicita cu zahar sau miere. Pe fiecare turta in parte se asterne miez de nuca sfarimat amestecat cu zahar si si inmiresmat cu vanilie, coaja de portocale si lamaie.
Se lasa sa se patrunda si apoi se taie in patratele.

Povestea turtelor de Craciun
Turtele se mai numesc si Scutecele Domnului sau Pelincele, Pelincutele Domnului, inchipuind, dupa credinta, pe cele ce au slujit la nasterea pruncului Hristos.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
rodica - 16/12/2009

De turte cu julfa ati auzit ? sant super ,se piseaza samanta de canepa ,se moaie cu apa calduta ,se da prin sita , se pune la foc mic , pe apa se ridica o pasta numita julfa , julfa se ia cu o lingura cu gauri , se amesteca cu zahar ,coajade lamaie rasa,turtele se inmoaie in apa ramasa de sub julfa [indulcita]se scot turtele inmuiate se aseaza in straturila fiecare strat se pune julfa ,se lasa cateva ore pentru omogenizare dupa care se pot servi,pofta buna

Gastronomie

Reteta greceasca traditionala de mousakas

Daca ai cel putin jumatate de zi libera la disp...

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...