Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Scutecele Domnului

Publicat: 06.11.2007

Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, cum se fac turtele de craciun, cum se fac scutecele de craciun


In Ajun de Craciun, dupa ce casa este sfintita si preotul a plecat, mai toate familile din Dobrogea se aseaza la masa si se maninca "Scutecele Domnului". Obiceiul exista si in Moldova, insa dulcele poarta numele de "turte de Craciun".
"Scutecele Domnului" sunt o prajitura simpla care se face numai cu ocazia Nasterii Domnului si se mananca in Ajunul Craciunului, fiind o prajitura de post.

Ingrediente pentru "scutece":
- faina
- sare
- apa
- ulei

Ingrediente pentru umplutura turte de Craciun
- miez de nuca sfaramat
- zahar
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- vanilie

Cum se prepara "Scutecele Domnului"
Se intind foi subtiri din aluat de piine, care se coc mai apoi pe o plita intinsa.
Cine nu are timp poate folosi si foi de placinta gata preparate, cumparate.
In loc de plita, foile se pot usca, una cite una, intr-o tigaie de teflon incinsa.
Cand foile sint gata acestea se inmoaie (obiceiul spune ca acest lucru trebuie facut in seara dinaintea Ajunului) in apa indulcita in care s-a pus si un strop de esenta de vanilie.
Intr-un castron se face un amestec de miez de nuca macinata, zahar, coaja de lamiie si portocala rasa pe razatoarea mica.
Acest amestec se presara peste foi: o foaie, nuca cu mirodenii, inca o foaie, inca un rind de nuca.
"Scutecele" se lasa sa se patrunda bine de arome si se taie in romburi.
Craciun fericit!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Comentarii postate (3)
Condurache - 21/12/2009

sunt foarte bucuroasa ,in sfarsit am gasit aceasta reteta,,Scutecele Domnului,,e o reteta care o facea mama mea .sunt foarte bune imi plac la nebunie .va multumesc si va urez sarbatori fericite la toata lumea.

eumiealmeu - 27/12/2010

mi s-a făcut o poftă... o să le încerc și eu când ajung acasă, evident, cu ajutorul soacrei că e mare specialistă.

tery - 23/11/2010

eu sunt din Galati si la noi li se spune turte. La acest dulce nemaipomenit de bun de post nu se oune ulei. Mama mea, sarmana le facea in casa. Intindea foi de citeai ziarul prin ele, le lasa sa se zvinte f.bine si apoi le cocea pe o plita pe aragaz. Aceste turte tre sa fie facute pana la Ignat iar in ajunul ajunului Craciunului se moaie cum se spune. Se face un SIROP! de zahar cu arome iar nuca macinata se amesteca si ea cu zahar si arome. Am uitat sa spun ca SIROPUL tre sa fie in permanenta clocotit

Gastronomie

Mousse de alune cu topping de ciocolata

Aceasta reteta de desert are gust de alune si&n...

Gastronomie

Vitel cu sos tomat

Una dintre mancarurile care imi aduce aminte de...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Editorial

Primul venit, primul servit!

Primul venit, primul servit? Iata cum cliseul ...

Editorial

5 tipuri de prietene de care are nevoie o femeie

Omul, ca fiinta sociala, se afla permanent in i...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de nunta - Cum faci sa ramai cu cele mai frumoase amintiri

O nunta implica astazi mai multe decizii de luat, mai multe lucruri de pus la punct si mai multe tendinte. Asadar, intra in discutie subiecte precum candy bar, aranjamente florale, spectacol artistic cu dansatori, marturii...