Va aflati in:

Articole / Psihologie

Cum sa gasesti fericirea adevarata?

Publicat: 21.08.2019

Cum sa gasesti fericirea adevarata,fericire, sfaturi de fericire, fericit, cum sa fii fericit, cum sa gasesti fericirea, psihologie, cautarea fericirii


Cum pot gasi fericirea? Este o intrebare pe care cei mai multi dintre noi ne-am pus-o. Multi oameni isi petrec viata cautand raspunsul. Unii dintre noi trec prin viata crezand ca relatia potrivita va deschide portile catre fericirea vesnica. Altii cred ca este un serviciu perfect. Si exista cei care cad victima idealurilor occidentale si cred ca fericirea este rezervata numai oamenilor frumosi, slabi si "fit".


Ideea unei vieti fericite si care sa aiba o semnificatie a devenit inutil de complicata in unele cercuri.
Fericirea a fost citata in mod corespunzator nu doar in carti de psihologie, ci si ca obiectiv si in dezbaterile politice, de la problemele de impozitare la plasa de siguranta sociala, pana la egalitatea casatoriei, dar dezbaterile sunt cel mai adesea confuze.

Unii oameni sustin ca fericirea sta cu totul in ADN-ul nostru sau in contul bancar. Adevarul este ca fericirea este in mare parte o chestiune de alegeri personale si de actiuni pe care le intreprindem in viata de zi cu zi. Exista lucruri simple, bine cercetate, care sunt documentat eficient, lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face pentru a crea o doza mai mare de fericire in viata noastra si in viata celor de care ne pasa.

Elementele esentiale ale unei vieti fericite nu sunt misterioase. Cercetarile arata ca cei mai fericiti oameni fac patru lucruri de baza care fac diferenta intre fericire si nefericire: se concentreaza pe ceea ce este bun si pozitiv in viata lor; stiu sa faca fata eficient provocarilor inevitabile ale vietii; dezvolta relatii puternice; urmaresc obiective semnificative pentru ei.

Cu totii putem deveni mai fericiti, depunand eforturi in aceste domenii.
Unul dintre primii pasi pe care ii putem face este sa trecem peste unele dintre conceptiile gresite obisnuite despre fericire, idei eronate care ne pot sta in cale.


Conceptia gresita #1: Fericirea inseamna obtii lucruri mari in viata.

Este firesc sa ne gandim ca, daca am fi dintr-o data bogati, frumosi si am trai undeva, pe o plaja insorita, am deveni instant  fericiti. Dar acest tip de noroc se dovedeste a avea un impact surprinzator de mic asupra fericirii reale. Cei mai fericiti oameni nu sunt cel mai adesea cei pe care ii invidiem din motive estetice sau financiare, ci aceia care stiu sa cultive perspective si actiuni emotionale pozitive.
Deci cum putem face si noi asta?
Trebuie sa luam masuri concrete pentru a ne exersa optimismul, recunostinta pentru ceea ce avem, bunatatea si compasiunea fata de ceilalti si chiar fata de noi insine in viata cotidiana. Efectul cumulat al acestor alegeri de zi cu zi poate avea un impact extraordinar asupra modului in care fiecare isi traieste viata frumos.

Conceptia gresita #2: Oamenii fericiti isi suprima emotiile negative.
Si oamenii fericiti experimenteaza de fapt tristete, mahnire, ingrijorare si alte asa-numite "emotii negative" la fel de des ca oamenii nefericiti. Diferenta este ceea ce se intampla atunci cand apar aceste sentimente. Oamenii mai fericiti sunt in general capabili sa experimenteze sentimentele negative fara a-si pierde speranta intr-un viitor mai bun. Ei isi permit, se lasa pe ei insisi sa se simta tristi, furiosi sau singuri, dar raman increzatori ca lucrurile se vor imbunatati cu timpul.
Ca urmare, tristetea lor progreseaza si se transforma in actiuni care le dau speranta, mai degraba decat in regres, in anxietate, disperare si blocaj.

Conceptia gresita #3: Obtinerea fericirii depinde doar de ceilalti.

Cea mai puternica dintre toate concluziile trase de cercetatori in ceea ce priveste bunastarea emotionala este aceea ca fericirea noastra este determinata mai mult de relatiile noastre cu ceilalti oameni decat de orice alt factor unic. Cei mai fericiti oameni isi construiesc viata sinelui pe care il completeaza avand in jur relatii bune, cu oameni de incredere. Insa in primul rand se concentreaza pe ei insisi, nicidecum pe interactiunile cu altii, pe parerile celorlalti.
Daca exista alte prioritati care stau in calea relatiilor cu cei din jur, luati masuri pentru a aduce echilibrul in viata, lucru care va face cu adevarat diferenta. Si in niciun caz sa nu credeti ca fericirea va va fi oferita pe tava de terti!

Conceptia gresita # 4: Voi atinge fericirea cand imi voi atinge toate obiectivele.
Ati observat vreodata ca atunci cand ajungeti sa castigati ceva, un premiu sau cand va realizati o ambitie pe care o aveti de multa vreme, acel sentiment minunat de realizare si fericire pare sa dispara mai repede decat v-ati fi asteptat?!
Acesta este doar modul in care functioneaza creierul nostru. Urmarirea obiectivului pe care ne-am angajat sa il atingem este una dintre cheile unei vieti fericite, dar cea mai mare parte a fericirii este cea pe care o obtinem din eforturile depuse in acest scopuri. Fericirea vine in timp ce realizam progrese care sa ne duca la indeplinira planurilor, nu dupa ce ne atingem scopurile. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa ne alegem obiective care sa fie in sincronizare cu ceea ce iubim, sa le valorizam si sa depunem un efort constient in mod constant pentru a obtine ce ne dorim prin fapte care ne vor bucura pe parcurs.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara