Va aflati in:

Articole / Psihologie

Impactul pe termen scurt al abuzului emotional

Publicat: 08.06.2017

impactul_pe_termen_scurt_al_abuzului_emotional_400
Abuzul emotional este mult mai rau decat abuzul fizic, deoarece impactul si efectele pe care le are dureaza mult mai mult. Torturarea unei persoane in acest fel ii distruge din afara si, uneori, pwersoana abuzata nu se mai poate vindeca niciodata. Victimele abuzului emotional isi revin mai repede intr-o forma mai buna daca abuzul a fost indurat pentru o perioada mai scurta de timp. Dar chiar si asa, abuzul emotional are potentialul de a avea un impact negativ pe termen lung asupra celor care au fost abuzati emotional.

Impactul pe termen scurt al abuzului emotional asupra victimelor
Raspunsurile pe termen scurt la abuzul emotional sunt adesea socuri si / sau surpriza inregistrata de victima care nu se asteapta la asa ceva. Comportamentul abuziv este destul de neasteptat si zdrobeste echilibrul din viata oricarei persoane. Tot ceea ce creai dispare, iar prezentul apare sub o realitate noua, aspra si dura. Iata cum reactionezaa victimele unui abuz emotional si ceea ce s-ar putea intampla:

1. Impactul pe termen scurt al abuzului emotional: Sentimente amestecate de confuzie si negare ale victimei

Victimele abuzului emotional se simt confuze si neaga realitatea. Pur si implu nu le vine sa creada ca au ajuns in aceasta postura.
Victimele abuzului emotional, adulti sau copii, sunt de obicei surprinsi de faptul ca situatia s-a intamplat chiar. Persoanele abuzate se simt confuze si prezinta simptome de negare a abuzului. Intr-un final, post chiar sfarsi prin a-si pune la indoiala propria sanatatea lor sanatate mintala, ajungand sa creada ca ei si-au imaginat scenariul si ca abuzul nu a avut niciodata loc.

2. Impactul pe termen scurt al abuzului emotional: Sentimente puternice de teama si vina ale victimei
Victimele abuzului emotional tind sa se invinuiasca pe ele insele pentru situatia in care se afla.
Victimele sunt in permanenta speriate de situatia lor si de abuzator. De ce anume li s-ar putea intampla pe viitor. De asemenea, victimele unui abuz emotional tind sa se invinuiasca pe ele insele pentru situatia creata si sa se simta vinovate de faptul ca l-au provocat pe abuzator, lucru care nu este  niciodata adevarat. Victimele abuzului ajung sa isi sa-si ceara scuze frecvent, sa se teama sa vorbeasca si sa se daruitasca emotional.

3. Impactul pe termen scurt al abuzului emotional: Sentimente extreme de agresiune sau de supunere ale victimei
Victimele abuzului emotional exprima agresivitate sau se supun pe deplin abuzatorului lor.
Unele victime, fie ca sunt copii sau chiar daca sunt persoane adulte devin complet agresive, fie fata de abuzator, fie fata de ceilalti, ceea ce este mult mai probabil. Alte persoane abuzate devin absolut pasive si se conformeaza si accepta tot ce le-a spus si le spune abuzatorul. De asemeni, victimele abuzului emotional au adesea puternce si frecvente accese de plans.

4. Impactul pe termen scurt al abuzului emotional: Stima de sine scazuta a victimei
Victimele abuzului emotional au un respect de sine scazut si isi pierd increderea in ele si in fortele lor proprii.
Cei care trec printr-o astfel de faza groaznica nu mai au nici un fel de stima de sine si au ganduri si comportamente negative.
Victimele abuzului emotional au senzatia ca sunt manipulate si folosite.
O alta manifestare este ca in urma abuzului emotional, victimele lui evitati contactul vizual – pur si simplu nu se mai pot uita in ochii altui om.
De asemeni au mereu sentimentul ca sunt neajutorate si nedorite.
Copiii, dar si adultii abuzati emotional sufera de forme grave de anxietate si sunt atenti la tot ce se intampla in jurul lor. Nu sunt siguri de nimeni si raman tacuti de cele mai multe ori.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

3 activitati de weekend pe cont propriu

Nici iubitul si nici chiar prietenii ori priete...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Personalitati

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent, unul dintre cel mai mari d...

Personalitati

Elena Farago

In 2007 se comemoreaza 54 de ani de la moarte...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie

Pentru multi, cererea in casatorie este cat se poate de simpla, transformandu-se chiar intr-un cliseu: un restaurant, un pahar cu sampanie, muzica buna si intrebarea de milioane. Pentru altii insa, aceste momente reprezinta oportunitatea de a-si pune mintea la contributie si de a deveni inventivi.