Va aflati in:

Articole / Sanatate

Abdominoplastia, intre estetica si necesitate pentru sanatate

Publicat: 17.07.2018

abdominoplastie_abdominoplastia_chirurgie_estetica_liposuctie_ce_este_abdominoplastia_preturi_abdominoplastie_400


Ce este abdominoplastia?
Chirurgia estetica pentru reconturarea abdomenului subtiaza, tonifiaza și aplatizează zona abdominală prin îndepărtarea chirurgicală a excesului de piele și a depozitelor de grăsime; in plus, restabileste si musculatura abdominala slăbita sau separata (dehiscenta muschilor abdominali).
Pielea și mușchii din regiunea abdominală pot fi departati sau întinși pe linia mediana a abdomenului prin cresterea sau fluctuațiile de greutate, sarcina, inaintarea in vârsta, genetic sau factori ereditari, lezarea prin intervenții chirurgicale abdominale anterioare (eventratii). Toate aceste situatii pot duce la un aspect protruzionat al abdomenului care va fi disproportionat cu restul corpului iar in cazurile extreme se poate ca prin spatiul creat intre muschii drepti abdominali sa proemine continutul intraabdominal (hernii ombilicale sau ale liniei albe).

Abdominoplastia realizează un perete abdominal mai plat și mai rigid și micsoreaza circumferinta taliei. Pentru femei creează liniile curbe ideale, iar pentru bărbați are ca scop să aplatizeze abdomenul si sa ajute la obtinerea formei triunghiulare a toracelui, punand accentul pe largimea umerilor prin micsorarea taliei.

Ce implică intervenția chirurgicală?
În cele mai multe cazuri se va face o incizie mică în "șorț" de-a lungul liniei de bikini. Cicatricile reziduale se estompeaza în timp și sunt ascunse de lenjeria de corp sau de costumele de baie.
Deși abdominoplastia este considerata de obicei o procedură cosmetică, uneori ea poate fi clasificată drept chirurgie reconstructivă în următoarele situații:
- defecte ale peretelui abdominal cu hernii si/sau eventratii
- obezitate / pierdere masiva în greutate cand apare un sort de piele si grasime care cauzeaza probleme de igiena, impiedica mobilitatea normala si cauzeaza infectii ale pielii
- tumori ale peretelui abdominal

Chirurgia este efectuată sub anestezie generală sau rahianestezie și durează două până la trei ore. Este obligatorie spitalizarea o noapte dupa operatie.

Obiectivele chirurgiei abdominoplastice sunt unice pentru fiecare pacient și pot include:
- Creare unui aspect normal al abdomenului
- Refacerea peretelui abdominal si rezolvarea herniei abdominale
- Îndepărtarea șorțului de piele și grăsime în exces
- Îmbunătățirea tonusului și a formei mușchilor abdominali
- Revizuirea oricarei cicatrici existente

De unde știu dacă abdominoplastia este potrivită pentru mine?
Abdominoplastia poate fi benefică atât în ​​scopuri estetice cat si funcționale, permițând mai multă mișcare și reducerea problemelor medicale potențiale, cum ar fi herniile sau infecțiile cutanate - îmbunătățind în același timp încrederea în sine și stima de sine.
Abdominoplastia ar trebui să fie efectuată în mod ideal atunci când greutatea corporala este stabilă. Cei mai buni candidați sunt în perfecta stare de sănătate dar chiar si pentru pacientii care prezinta anumite probleme situatia poate fi manageriata corespunzator prin analizele preoperatorii efectuate si rezolvarea oricaror probleme descoperite.

Dacă sunteți în curs de a pierde un numar mare de kilograme fie prin dieta, fie prin chirurgie bariatrica si va doriti o abdominoplastie, cel mai bine este să așteptați până când vă apropiați de greutatea ideală. Acest lucru va asigura rezultate optime pe termen lung și vindecarea fara probleme. Rezultatele cele mai bune se obtin la pacientii aflati cat mai aproape de greutatea ideala. Abdominoplastia nu este recomandată persoanelor care suferă de obezitate morbidă, in aceste cazuri fiind indicata doar excizia sortului abdominal pentru ameliorarea infectiilor pielii si pentru cresterea capacitatii de mobilizare a pacientului.

Cum se realizeaza o abdominoplastie?
O abdominoplastie completă implică două incizii; una orizontală in zona suprapubiana de la o spina iliaca la alta si una în jurul buricului. Lungimea inciziei orizontale depinde de câtă piele și grăsime trebuie să fie îndepărtată și în ce zone. Mușchii abdomininali slabiti sunt reparati și suturati, iar excesul de grăsime și piele este eliminat pentru aplatizarea abdomenului. . Cea de-a doua incizie în jurul buricului este necesară pentru a îndepărta excesul de piele in zona abdomenului superior. Ombilicul este repoziționat într-o maniera estetica si de obicei va avea o pozitie mai inalta pe abdomen (ca in cazul persoanelor tinere).
Incizia in jurul ombilicului nu este necesara daca excesul de piele este localizat doar in zona de sub ombilic iar musculatura abdominala este in stare buna. In acest caz abdominoplastia se numeste incompleta sau miniabdominoplastie.

Abdominoplastia si lipoaspiratia
Liposucția poate fi deosebit de utilă pentru obținerea de rezultate net superioare datorita accentuarii taliei prin eliminarea depunerilor de grasime de la nivelul flancurilor si soldurilor. Lipoaspiratia grasimii pe zona abdominala da posibilitatea sculptarii abdomenului datorita faptului ca musculatura tensionata va fi mult mai evidenta de sub un strat de grasime subtiat. Aspiratia strategica a grasimii in anumite zone ale abdomenului permite detasarea limitata a pielii de pe straturile profunde in vederea eliminarii excesului. Aceasta tehnica se numeste lipoabdominoplastie si are riscuri si complicatii mult mai mici decat abdominoplastia clasica.
Abdominoplastia verticală se poate efectua la pacientii care prezinta cicatrici preoperatorii verticale mari pe linia mediana sau la care excesul de piele este atat de mare incat nu poate fi eliminat doar prin folosirea inciziei clasice, in zona suprapubiana. Aceasta situatie este mai frecventa in cazurile dupa slabire majora prin chirurgie bariatrica.

Cat costa abdominoplastia, cat costa o abdominoplastie
Cum să vă mențineți rezultatele

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, inclusiv exercițiile de rezistență sunt parte integrantă a obținerii și menținerii rezultatelor optime pe termen lung.
Rezultatele abdominoplastiei se mentin in timp daca nu survin alte sarcini sau fluctuații mari în greutate deoarece musculatura abdominala este refacuta si excesul de piele eliminat.

Riscuri și complicații
Eventualele complicații ale chirurgiei estetice abdominale:
- Sângerări excesive sau hematoame
- Infecție postoperatorie
-Tromboze (cheaguri de sânge), complicații cardiace și pulmonare
- Cicatrici inestetice, pigmentate sau cheloide
- Vindecare intarziata a inciziilor
- Necroză cutanată sau a grăsimii de sub piele
- Pierderea ombilicului din cauza necrozei sau a infecției
- Amorțeală sau modificări senzoriale în jurul cicatricilor și peste abdomen.
- Separarea rănilor (dehiscență)
- Asimetrie sau pozitionari inadecvate a cicatricilor
- Riscuri generale de anestezie
- Acumularea de lichid sub piele cu formarea de seroame care vor trebui drenate

Cel mai frecvent abdominoplastia este o interventie care decurge bine si nu apar aceste complicatii dar unii factori, cum ar fi greutatea crescuta (indice de masa corporala peste 30), stilul de viață (fumatul, dietele agresive) sau problemele de sănătate (diabetul zaharat necompensat), pot crește frecventa  complicațiilor.
Postoperator veti avea nevoie de o perioada de repaus relativ de aproximativ 5-7 zile in care va trebui sa reluati mersul si miscarea dar acest lucru se va face controland pozitia spatelui (veti merge putin aplecat in fata pentru scaderea tensiunii pe zona de sutura) si veti alterna perioadele de miscare cu odihna. Veti putea sa va intoarceti la serviciu dupa aproximativ 10 zile-2 saptamani dar veti avea restrictie pentru efortul fizic. Exercitiile fizice care presupun contractia musculaturii abdominale vor fi interzise timp de 2 luni postoperator.

Beneficiile unei abdominoplastii

Beneficiile evidente includ îmbunătățirea sentimentului de încredere in sine odata cu obtinerea siluetei armonioase pe care v-o doareati.
Alaturi de aspectele estetice, abdominoplastia ofera cresterea tonusului si a fortei de contractie a musculaturii abdominale ceea ce va ajuta la protejarea coloanei si la diminuarea majora a durerilor de spate.
Prin eliminarea sortului de piele care atarna vor disparea conditiile de umezeala si frecare care favorizau aparitia dermatitelor si infectiilor pielii din regiunea abdominala inferioara. La marii obezi operatia creste capacitatea de miscare si de pierdere suplimentara de greutate, existand beneficii chiar si in privinta vietii sexuale care nu va mai fi impiedicata de faldurile de piele in exces.

Cât costă abdominoplastia?
Pretul operatiei este variabil in functie de lucrurile care vor trebui corectate prin abdominoplastie (volumul de grasime care trebuie indepartat, excesul de piele mai mare sau mai mic, daca este necesara o abdominoplastie completa cu transpozitie de ombilic sau doar o miniabdominoplastie, etc).
Costurile variaza intre 2000 Euro pentru o abdominoplastie partiala si 3000 Euro pentru o abdominoplastie completa cu transpozitie de ombilic si lipoaspiratie concomitenta, fiind incluse spitalizarea, anestezia si controalele postoperatorii.
Abdominoplastia din motive cosmetice nu este acoperita de majoritatea asiguratorilor de sanatate.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

5 moduri simple pentru intarirea imunitatii la adulti

Sistemul imunitar protejeaza organismul impotri...

Sanatate

Sistemul imunitar vs Covid

„Eu nu fac covid, am un sistem imunitar b...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Cariera

Cum sa va promovati afacerea in 5 pasi simpli

Daca aveti propria dumneavoastra afacere este i...

Cariera

Cum alegi cel mai bun studio videochat din Bucuresti?

Atunci cand esti tanara, ai dorinte si visuri m...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara