Va aflati in:

Articole / Sanatate

Amenoreea

Publicat: 02.03.2007

Cum se trateaza amenoreeaMenstruatia nu este tocmai o perioada placuta, datorita senzatiei de discomfort pe care o confera. Totusi este foarte sa ai lunar menstruatie, pentru ca acesta este un semn ca sistemul tau reproducator este sanatos. Daca in ultima perioada ti-a intarziat foarte mult menstruatia inseamna ca suferi de amenoree (o tulburarare de menstuatie). In caz ca nu este tratata amenoreea poate cauza probleme de fertilitate. In plus acesta este un semnal ca organismul tau s-ar putea confrunta si cu alte probleme de sanatate.

Ce este amenoreea?
Amenoreea este o dereglare a procesului menstruatiei care se caracterizeaza prin absenta sangerarii.
Absenta menstruatiei este normala in cazul femeilor insarcinate sau a celor care sunt la menopauza. In cazul celorlalte femei, lipsa menstruatiei este un motiv de ingrijorare, deoarece indica faptul ca organismul are probleme de sanatate.
Majoritatea femeilor au menstruatie o data la 28 de zile. Bineinteles ca pot aparea si fluctuatii mai ales in cazul adolescentelor. De exemplu, exista femei care au menstruatie o data la 35 de zile. Menstrautia apare deoarece corpul elibereaza o serie de hormoni, printre care se numara estrogenul si progesteronul.
Pentru a produce menstruatia corpul tau trebuie sa fie stimulat de un anume nivel de hormoni. Cateodata, femeile nu au un numar suficient de hormoni pentru a se produce menstruatia si de aceea apare amenoreea.

Tipuri de amenoree
Exista doua tipuri de amenoree: primara si secundara.
Amenoreea primara apare atunci cand o adolescenta a implinit16 ani si nu i-a venit menstruatia. De regula, majoritatea fetelor ajung la pubertate pe la 11 – 12 ani. In aceasta perioada creste numarul hormonilor care stimuleaza organismul sa produc menstruatia. Fetele care sufera de amenoree primara nu au suficienti hormoni pentru a se produce menstruatia. Fetele care sunt foarte slabe sau care au facut atletism de performanta se pot confrunta cu amenoreea primara, pentru ca organismul lor nu are suficiente grasimi pentru a produce hormonii sexuali.
Amenoreea secundara. Initial femeile care sufera de amenoree secundara au avut menstruatia la un interval regulat de timp. Apoi, din diverse motive, menstruatia a inceput sa dispara. Amenoreea secundara apare atunci cand menstruatia nu apare timp de trei luni consecutive. De regula aceasta absenta este cauzata de complicatii la nivel hormonal sau de afectiuni ale aparatului reproducator.

Amenoreea: cauze
Stresul poate influenta frecventa menstruatiei. Un lucru marunt precum cantitatea de alimente pe care o consumi poate cauza intarzierea menstruatiei. Daca suferi de amenoree este posibil ca ceva sa fi influentat scaderea nivelul de hormoni din organism. In consecinta, organismul nu mai poate favoriza aparitia menstruatiei. Printre factorii care determina aparitia unor probleme hormonale se numara:
- un mod nesanatos de hranire
- exercitii fizice extenuante
- pierderi sau acumulari rapide de greutate
- dereglari ale comportamentului alimentar, precum anorexia sau bulimia
- stresul
- probleme cu glanda pituitara, hipotalamusul sau ovarele

Cum se manifesta amenoreea
Cel mai evident semn al amenoreei este absenta menstruatiei lunare, dar mai exista si o alta serie de simptome printre care se numara:
- secretii ale sanilor
- micsorarea sanilor
- ingrosarea vocii
- aparitia parului facial
Daca te confrunti cu vreunul dintre aceste simptome, trebuie neaparat sa-ti faci un control medical. Un medic poate sa-ti dea un tratament care sa-ti vindece aceasta afectiune.

Amenoreea: complicatii
Cu amenoreea nu este de glumit. Imediat ce ai observat ca nu ti-a venit menstruatia trebuie sa afli motivul intarzierii pentru a putea reveni la normalitate.
Amenoreea este adesea asociata cu infertilitatea. Femeile care au suferit de amenoree raman mai greu insarcinate. Amenoreea poate fi un semnal de alarma pentru urmatoarele afectiuni:
- chisturi minore pe ovare
- fibromul uterin
- hirsutism (se manifesta atunci glanda pituara produce prea multi hormoni).

Cum se trateaza amenoreea
Amenoreea poate fi tratata fara ca fertilitatea sa-ti fie afectata. Tratamentele pot varia in functie de cauzele care au dus la aparitia afectiunii. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva variante de tratament:
- suplimente cu hormoni. Aceste suplimente au rolul de a regla nivelul hormonilor din organism
- cresterea consumului de calorii si grasimi, pentru a se stimula producerea estrogenului.
- consiliere pentru reglarea tulburarilor de consum alimentar
- operatie pentru indepartarea chisturilor sau a fibromului.

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Comentarii postate (3)
alina - 10/01/2008

Mie imi vine ciclu de vreo 3 ani la vreo 2 luni nu stiu ce sa fac. Va rog frumos sa-mi dati sugestii ce ar putea fi si daca s-a mai intamplat la cineva...

loredana - 02/10/2009

am 29ani si am fost diagnosticata cu amenoree primara nu urmez nici un tratament ce sfaturi imi dati?

deea - 02/06/2013

am amnoree secundara am loat orgamentil 34 de zile si ciclu nu mia venit ce sa fac astept raspuns

Sanatate

Vaccinul anti-Covid19 si tehnologia mRNA

Ma simt cam ciudat sa scriu despre tehnologia m...

Sanatate

9 beneficii oferite de Aloe Vera pentru sanatate

Aloe Vera, denumita si planta minune, este un a...

Celebs & Style

Jodie Foster, premiata la Globul de Aur

Jodie Foster, castigatoare a doua premii Osca...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara