Automedicatia
Publicat: 17.03.2007
Automedicatia este o practica destul de frecventa.
Exista si riscuri pentru aceasta metoda de tratament? Pentru ce tipuri de boli este aceasta practica indicata fara a exista pericole pentru sanatate?
Iata ce parere au specialistii in domeniul medicinei.
In general, imaginea clasica pe care o avem in minte cand vine vorba de automedicatie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie initiativa.
Dar asta nu este tot.
Vorbim in aceeasi masura de automedicatie in momentul in care un pacient interpreteaza dupa bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, intrerupandu-l inainte de termenul precizat de medic sau modificand dozele si modul de administrare ori chiar luand alte medicamnete decat cele prescrise de medic.
Riscurile medicamententatiei luate "dupa ureche"
Automedicatia este o practica obisnuita in ziua de azi, fiind aplicata in general in cazul bolilor sezoniere (precum raceala, tusea ori sindroamele gripale). Nu exista nici un pericol atata timp cat pacientul foloseste un medicament care i-a fost prescris. Problemele apar in momentul in care pacientul se afla sub alt tratament, pentru ca pot exista interferente intre cele doua tipuri de medicatie. De exemplu, aspirina este contraindicata in cazurile in care deja se administreaza medicamente anticoagulante sau antiulceroase.
Mai apare si o alta problema in cazul unei astfel de initiative: stabilirea diagnosticului si alegerea tratamentului potrivit, avand in vedere ca o persoana care nu are cunostinte medicale solide poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii. De asemenea, persoanele care aleg sa practice automedicatia trebuie sa fie foarte atente la contraindicatiile pe care nu le cunosc, pentru ca, de exemplu, nu toata lumea poate lua medicamente antiinflamatorii.
In general, parintii decid sa vindece acasa formele mai usoare de raceala ale copiilor, dar cand apar semne ca situatia se agraveaza, parintii se grabesc sa ceara sfatul medicului.
Farmacistul este si el in masura sa recomande un anumit tratament pentru afectiunile comune, specialistul cunoscand limitele in care poate prescrie un medicament, mai ales daca nu cunoaste persoana in cauza. Nu este recomandat sa refolositi o reteta medicala veche. Este foarte posibil ca nici un farmacist sa nu o onoreze si, mai mult decat atat, doza de tratament poate sa fie insuficienta pentru afectiunea respectiva, prin urmare tratamentul nu va avea nici un efect.
Automedicatia si homeopatia
In homeopatie, automedicatia este aproape o regula. 80% din adeptii homeopatiei practica aceasta metoda de tratament, pentru ca nu exista nici un risc de interferenta intre homeopatie si alopatie (medicina traditionala). In plus, medicii homeopati si doctorii recomanda cu caldura administrarea cu regularitate a vitaminelor, pentru ca nu exista nici un fel de riscuri asociate cu aceste produse medicamentoase.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Automedicatia

Comentarii postate (0)
Sanatate

Maseaua de minte - cand incepe sa creasca si de ce se extrage?
Maselele de minte pot sa dea serioase batai de...
Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale
Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...
Cele mai citite
Celebs & Style

Cei mai slabi actori si cel mai prost film al anului au primit Zmeura de Aur 2015
Cei mai slabi actori si cel mai prost film al ...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails