Va aflati in:

Articole / Sanatate

Automedicatia

Publicat: 17.03.2007

Ce medicamente poate recomanda farmacistulAutomedicatia este o practica destul de frecventa.
Exista si riscuri pentru aceasta metoda de tratament? Pentru ce tipuri de boli este aceasta practica indicata fara a exista pericole pentru sanatate?
Iata ce parere au specialistii in domeniul medicinei.
In general, imaginea clasica pe care o avem in minte cand vine vorba de automedicatie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie initiativa.
Dar asta nu este tot.
Vorbim in aceeasi masura de automedicatie in momentul in care un pacient interpreteaza dupa bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, intrerupandu-l inainte de termenul precizat de medic sau modificand dozele si modul de administrare ori chiar luand alte medicamnete decat cele prescrise de medic.

Riscurile medicamententatiei luate "dupa ureche"
Automedicatia este o practica obisnuita in ziua de azi, fiind aplicata in general in cazul bolilor sezoniere (precum raceala, tusea ori sindroamele gripale). Nu exista nici un pericol atata timp cat pacientul foloseste un medicament care i-a fost prescris. Problemele apar in momentul in care pacientul se afla sub alt tratament, pentru ca pot exista interferente intre cele doua tipuri de medicatie. De exemplu, aspirina este contraindicata in cazurile in care deja se administreaza medicamente anticoagulante sau antiulceroase.
Mai apare si o alta problema in cazul unei astfel de initiative: stabilirea diagnosticului si alegerea tratamentului potrivit, avand in vedere ca o persoana care nu are cunostinte medicale solide poate confunda cu usurinta simptomele a doua patologii. De asemenea, persoanele care aleg sa practice automedicatia trebuie sa fie foarte atente la contraindicatiile pe care nu le cunosc, pentru ca, de exemplu, nu toata lumea poate lua medicamente antiinflamatorii.
In general, parintii decid sa vindece acasa formele mai usoare de raceala ale copiilor, dar cand apar semne ca situatia se agraveaza, parintii se grabesc sa ceara sfatul medicului.

Farmacistul este si el in masura sa recomande un anumit tratament pentru afectiunile comune, specialistul cunoscand limitele in care poate prescrie un medicament, mai ales daca nu cunoaste persoana in cauza. Nu este recomandat sa refolositi o reteta medicala veche. Este foarte posibil ca nici un farmacist sa nu o onoreze si, mai mult decat atat, doza de tratament poate sa fie insuficienta pentru afectiunea respectiva, prin urmare tratamentul nu va avea nici un efect.

Automedicatia si homeopatia
In homeopatie, automedicatia este aproape o regula. 80% din adeptii homeopatiei practica aceasta metoda de tratament, pentru ca nu exista nici un risc de interferenta intre homeopatie si alopatie (medicina traditionala). In plus, medicii homeopati si doctorii recomanda cu caldura administrarea cu regularitate a vitaminelor, pentru ca nu exista nici un fel de riscuri asociate cu aceste produse medicamentoase.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce semne subtile de boala iti pot dezvalui picioarele

Sa le dam picioarelor noastre un pic mai multa ...

Sanatate

Ce este vaginoplastia si cand ai nevoie de o astfel de interventie?

La o anumita varsta sau dupa o nastere vaginala...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Horoscop

Horoscop pentru Sfantul Valentin 2016

Destinul tau sentimental este scris in stele!&n...

Horoscop

Horoscop 2013

Anul 2012 a fost plin de contradictii pentru to...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!

Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare multa, dar mai ales bauturi alcoolice care sa dea tonul distractiei si sa mentina atmosfera pana dimineata. Pana aici, totul simplu. In fapt, multe cupluri intampina dificultati in a se decide ce nu trebuie sa lipseasca din bar.