Macrobiotica este arta si stiinta sanatatii si a longevitatii, prin studiul si intelegerea relatiilor si interactiunilor dintre noi, alimentele pe care le mancam, modul de viata ales si mediul in care traim.
Abordarea macrobiota se bazeaza pe ideea ca noi toti suntem rezultatul si mereu influentati de ansamblul mediului nostru, care tine atat de alimentele consumate, cat si de relatiile sociale, climat, pozitie geografica etc.
Avand in vedere toti acesti factori care ne influenteaza, abordarea macrobiota asupra sanatatii si vindecarii prezinta imbolnavirile ca o incercare naturala a corpului de a se intoarce la o relatie mai armonioasa cu mediul, o respingere a conditiilor mai mult sau mai putin prielnice in care traim.
Asadar, deoarece alegerile pe care le facem (modul de alimentatie sau cel in care ne conducem viata) ne influenteaza sanatatea si ne definesc, macrobiotica subliniaza importanta unor obiceiuri sanatoase, alimentare sau de orice alta natura.
Macrobiotica este bazata pe principii, teorii si practici cunoscute filosofilor, medicilor si discipolilor lor, de-a lungul istoriei. Termenul de macrobiotica provine de la cuvintele grecesti “macro” (mare) si “bios” (viata), si a fost prima data mentionat de catre Hypocrate, parintele medicinei moderne.
In perioada moderna, scriitorul si filosoful George Oshawa este cunoscut pentru publicarea a numeroase carti in japoneza, engleza si franceza, combinand traditia occidentala in macrobiotica cu experienta a 5,000 de ani de medicina orientala.
In momentul de fata exista un curent foarte puternic si in continua crestere, adeptii acestuia folosind principiile macrobioticii, pentru a ajusta influentele mediului si a obiceiurilor alimentare si de viata, astfel reusind sa isi prelungeasca viata si sa isi revina dupa diverse boli, precum cele de inima, cancer, diabet si multe altele.
Modul acesta de viata poate fi adoptat in paralel cu tratamentele medicale conventionale, si este compatibil cu orice practica culturala sau religioasa.
In mare, practicile macrobiote incurajeaza consumarea cerealelor integrale, ca aliment principal, a unei multitudini de legume si fructe proaspete, crescand varietatea alimentelor, preparate dupa metode traditionale de gatit. Se va manca mai des si in cantitate mai mica, mestecand foarte bine fiecare imbucatura 9si de 100 de ori). Viziunea asupra vietii si starea psihica vor fi pozitive.
Bazele Macrobioticii
Practica macrobioticii este bazata pe intelegerea alimentelor ca sursa de energie. Totul este, de fapt, energie, totul se compune din vibratii.
De aceea, ideea noastra despre alimentatie nu trebuie sa se limiteze la teoriile nutritiei moderne. In nutritia moderna, mancarea este vazuta ca substanta. In realitate, exista si o calitate invizibila a alimentelor (si chiar a vietii), care nu poate fi masurata stiintific. Trebuie sa percepem aceasta calitate invizibila cu ajutorul intuitiei noastre.
In macrobiotica, folosim o unealta destul de simpla, pentru a intelege miscarea de energie. Alimentele sunt discutate in termeni de yin (expansiune) si yang (contractie). Toate alimentele se compun din proportii diferite ale acestor doua forte. Folosim aceasta reprezentare pentru a intelege cum ne afecteaza mancarea, intr-un mod foarte practic si dinamic.
Intelegand mancarea ca energie, vom putea observa ca aceasta ne afecteaza nu numai conditia fizica, dar si cea psihica, mintea, emotiile, chiar si spiritualitatea. Aceste aspecte invizibile ale vietii sunt o functie a calitatii energiei, pe care o manifestam.
Daca mancam friptura, de exemplu, care este foarte yang, sau concentrata, vom fi atrasi, in mod natural, de catre forta opusa. Asa incat mancam friptura cu cartofi, alcool sau un desert plin de zahar, precum inghetata. Toate aceste alimente sunt extrem de yin.
Pentru a echilibra extremele, suntem tentati sa adaugam alimentatiei noastre o multitudine de elemente nenecesare. Sfarsim astfel prin a consuma grasime in exces, proteine in exces, carbohidrati in exces, apa in exces. Corpul nostru esre supus continuu unor incercari.
Ce se intampla atunci cand alimentul nostru principal este mai echilibrat? Daca te uiti la o analiza a cerealelor integrale –orez nedecorticat, grau integral, orz, mei etc- vei descoperi ca proportia lor de minerale la proteine si proteine la carbohidrati reprezinta aproximativ 1/7. Orezul natur cu bob scurt se apropie cel mai mult de aceasta ratie de 1 la 7 care, nutritional vorbind, reprezinta punctul de echilibru intre energiile de expansiune si cele de contractie.
Daca mananci cereale integrale in fiecare zi, alimentele tale principale vor fi echilibrate, prin ele insele. Consumul de cereale integrale, ca aliment principal, iti va oferi o nutritie optima si echilibru energetic.
Macrobiotica recomanda ca mancarea noastra sa fie cat mai naturala posibil. Cu toate acestea, in ziua de azi, multi oameni folosesc sare de masa de proasta calitate, apa de oras tratata, proteine animale in loc de proteine vegetale, grasimi animale saturate, in loc de uleiuri vegetale, alimente procesate chimic, in loc de unele crescute organic, precum si o multime de zaharuri rafinate, in loc de carbohidrati complecsi. Nu este de mirare ca sanatatea noastra are asa de mult de suferit, din moment ce toate acestea au o calitate discutabila.
Intelegerea componentei energetice a alimentelor ne poate ajuta, nu numai in crearea unei diete optime, dar si in crearea unor remedii simple, in casa, care sa ne aline anumite suferinte.
De exemplu, sa presupunem ca cineva are o piatra la rinichi. Ce fel de energie inseamna asta, de expansiune, energie yin, sau condensata, energie yang? O piatra la rinichi este condensata, tare, energie rece. Pentru a contracara acest lucru, trebuie sa folosim ceva cu o energie opusa, calda, care sa activeze. Caldura va activa energia inghetata, o va topi si dispersa. O compresa cu ghimbir fierbinte poate fi aplicata, pentru acest scop.
Febra reprezinta tipul opus de energie –fierbinte, supraactiva. Ce ar putea echilibra acest lucru? Ceva cu energie rece, inerta. Gheata ar reprezenta o reactie mult prea extrema, contractand corpul, asa incat excesul, care incearca sa iasa prin febra, va fi, de fapt, pastrat inauntru. Este nevoie de ceva mai delicat. De asemenea, corpul nostru face parte din lumea animala, asa incat ceva din lumea vegetala ar putea echilibra. Un remediu simplu, macrobiot, pentru febra, este aplicarea unei funze de varza sau alta vegetala cu frunze, direct pe fruntea capului. Un alt remediu ar fi sa iei niste tofu, care este inert, sa il zdrobesti si sa il aplici pe frunte. Acest remediu, cunoscut sub denumirea de “plasture cu tofu”, are proprietatea de a extrage caldura din corp, putand sa coboare febra in cateva minute.
Principiul echilibrului energetic te poate ajuta sa tii in frau o varietate de probleme minore, acasa si fara ajutorul aspirinei, sau a altor medicamente.
Beneficiile Macrobioticii
Acum, care ar fi beneficiile macrobioticii? Alimentarea in acest mod ne poate ajuta sa obtinem sanatate optima si longevitate.
Oameni ca si Hunza, din Kashmir, cunoscuti pentru longevitatea lor, se hraneau numai cu cereale integrale si legume. Acestia aveau o dieta macrobiota, adaptata la climatul si relieful zonei in care traiau.
Primul beneficiu al alimentatiei macrobiote este sanatatea fizica si longevitatea.
Un al doilea beneficiu ar fi linistea psihica. Acest avantaj vine din constientizarea ca traim si mancam in armonie cu universul. Traim in armonie cu miscarea de energie. Aceasta reprezinta sursa pacii interioare. Mintea si emotiile noastre sunt, in mare masura, conditionate de ceea ce mancam.
Ce fel de emotii ar rezulta, daca ti-ai hrani copilul cu mult zahar? Copii devin astfel hiperactivi si plang mult, sau devin foarte emotivi. Ce fel de emotii ar rezulta, daca am consuma carne, cu preponderenta? Am deveni agresivi, sau chiar extrema, violenti. Ce se intampla daca ne alimentam cu foarte multe legume, de genul cartofului, sau al rosiei? Devenim deprimati! De fapt, s-a descoperit recent ca aceste legume contin nicotina, o substanta care da dependenta. Se explica astfel de ce multe persoane considera foarte dificil a reduce consumul de cartofi, de exemplu.
Deoarece mintea si emotiile tale devin mai stabile, stapanite de pace, vei dezvolta, in mod natural, o sensibilitate pentru familie si comunitate. Valorile moderne -precum competitia, supravietuirea celui mai puternic etc- au luat toate nastere in urma unei diete carnivore.
Oamenii care mananca cereale dezvolta vederi cu totul opuse. In loc sa vedem lipsuri pe pamant, realizam ca traim intr-un univers al abundentei. In locul luptei pentru resurse, ne preocupam de posibilitatile de impartire a uimitoarei bogatii a planetei. Consumul de carne tinde sa genereze izolare, ceva precum vanatorul singuratic, sau lupul singuratic, in locul unei vieti in comunitate. Vanatorii, precum leii sau hienele, sunt intr-o constanta competitie, lupta intre ei. Consumatorii de cereale tind sa dezvolte o mentalitate opusa, bazata pe cooperare.
Consumul de carne, de asemenea, conduce la un stil de viata nomad, care urmareste prada, iar noi nu ne mai gasim locul. Viata agricultorilor, consumatori de cereale, a fost mult mai stabila, mai asezata. Care modalitate de viata incurajeaza o viata de familie mai buna? Atunci cand barbatii erau plecati tot sezonul la vanatoare, sau cand intreg satul trebuia sa se deplaseze, era foarte greu sa se mentina o anumita stabilitate.
Traiul macrobiot intareste comunitatea si viata de familie, dorinta naturala a omului de a ajuta pe altul, de a trai in armonie. Prin macrobiotica, vei putea deveni prieten cu oricine. Daca vei continua sa te alimentezi in aceasta maniera, conceptul tau de familie se va extinde, incluzand intreaga comunitate. Se va recrea legatura ta cu planeta pamant.
Viata macrobiota te poate ajuta si sa capeti o constiinta spirituala. Crezi ca este usor sa meditezi, atunci cand mananci hamburgeri, sau daca esti nervos, sau suparat? Sau daca mananci zaharuri, bei cola mereu, devii hiperactiv si tulburat? Crezi ca ti-ai putea, in aceasta maniera, stabiliza centrul de energie? Aceste conditii te impiedica sa te linistesti, sa meditezi adanc, senin. Alimentatia macrobiotica este ideala pentru a permite energiilor spirituale sa circule prin noi, si pentru a putea folosi acele energii.
Nu trebuie sa uitam faptul ca toate marile traditii spirituale includeau si o forma de disciplina a dietei. In Orient, bucataria din manastirile budiste sao taoiste se numea “shojin ryiori”, adica “bucatarie pentru dezvoltarea spirituala”. Aceste traditii se bazau pe intelegerea faptului ca alimentatia accelereaza constiinta spirituala. Selectand mancarea propice, ne putem dezvolta calitatea spirituala.
Crezi ca, in aceste traditii, alimentele de provenienta animala faceau parte din dieta? Raspunsul este ca nu! Acestia erau complet vegetarieni. In orice caz, dieta vegetariana traditionala, in special in climatele reci, se compunea din orez brun fiert, legume, tofu si produse de soia etc, mai degraba decat dintr-o multime de fructe crude si salate de legume.
In final, pe masura ce capatam o stare buna de sanatate, pace sufleteasca, sensibilitate fata de familie si societate si intelegere spirituala, castigam si abilitatea de a ne juca, de a avea un mare vis sau scop in viata.
Macrobiotica se bazeaza pe schimbare, sau transmutare. Cu alte cuvinte, incercam sa castigam capacitatea de a schimba lucrurile negative in opusul lor, conform propriei noastre dorinte. De exemplu, daca dam de dificultati, putem sa utilizam invatamintele macrobiote pentru a le transforma in placeri sau bucurii. Daca suntem bolnavi, putem sa transformam boala in sanatate. Poti capata si abilitatea de a transforma orice tip de mancare in sanatate si vitalitate. Cu alte cuvinte, iti imbratisezi antagonismul si il transformi in prieten.
Asa cum spunea Geoge Oshawa, in cele din urma poti descoperi ca nu exista restrictii. Libertatea totala, libertatea de a te juca la nesfarsit, in acest univers infinit, reprezinta ultimul beneficiu al vietii macrobiote.
Citeste despre
Dieta Macrobiotica