Va aflati in:

Articole / Sanatate

Sindromul Ekbom, sindromul picioarelor nelinistite

Publicat: 16.03.2016

Sindromul Ekbom, sindromul picioarelor nelinistite
Sindromul Ekbom, cunoscut si ca sindromul picioarelor nelinistite, este o afectiune careia de multe ori nu i se acorda prea multa importanta. Afectiunea nu pune in pericol viata, insa simptomele sale nu sunt deloc placute.

Sindromul picioarelor nelinistite nu reprezinta o afectiune grava, ci o afectiune iritanta care cauzeaza disconfort si scade din calitatea somnului.

Desi intalnita cu o frecventa destul de mare, afectiunea, asa cum iti spuneam, este de multe ori trecuta cu vederea sau tratata cu superficialitate. De multe ori, cei care se confrunta cu acest sindrom nu ii acorda importanta, neadresandu-se medicului. Intre 7 si 10% dintre europeni si nord-americani sufera din cauza acestui sindrom.

Cine poate suferi de sindromul picioarelor obosite?
Persoanele adulte si varstnicii sunt categoriile cele mai vulnerabile in fata acestui sindrom. In acelasi timp, femeile sunt afectate intr-un numar mai mare de sindromul picioarelor obosite. Chiar si copiii pot fi afectati de acest sindrom. Intr-o proportie de peste 70%, acesti copii au unul dintre parinti cu un astfel de sindrom.

Forme ale sindromului picioarelor nelinistite
Exista doua forme ale sindromului picioarelor nelinistite. Prima, parestetica, se manifesta prin furnicaturi la nivelul picioarelor, cea de a doua, algica, prin dureri. Intre 7 si 10% dintre europeni si nord-americani sufera din cauza acestui sindrom.

Simptome
Simptomele pot diferi de la o persoana la alta. Ele apar in repaus, pozitia sezut, culcat sau in timpul somnului. Odata cu inainterea in varsta, se constata o agravare a simptomelor.

In general, este vorba de senzatii inconfortabile mai ales la nivelul membrelor inferioare, mai suparatoare in timpul noptii sau in perioadele de repaus. Furnicaturi, piscaturi, arsuri, intepaturi, mancarime, crampe, nevoia de a misca picioarele, neliniste motorie, senzatia de curent electric. Daca iti vei misca picioarele, vei observa ca aceste simptome se diminueaza.

Simptomele apar si se agraveaza in general seara si in prima parte a somnului. Odata cu aceastea apar miscari periodice ale picioarelor, miscari rapide si convulsive sau usoare si prelungi tulburari de somn. Cresterea numarului acestor miscari apare odata cu agravarea afectiunii.

Simptomele apar ocazional in cazurile medii, iar in cele severe de mai mult de doua ori pe saptamana. O serie de medicamente precum cele pentru inima, antihipertensive, antidepresive, antialergice pot agrava aceste simptome.

Sindromul picioarelor nelinistite poate aparea in mod natural sau insotind o afectiune. Vorbim, prin urmare, de un sindrom primar si de unul secundar. In primul caz, sindromul picioarelor nelinistite poate aparea oricand. La adultii tineri simptomele sunt usoare, la cei varstnici simptomele devin mai grave si mai dese. In cazul sindromului secundar al picioarelor nelinistite, este vorba de complicatii a unor afectiuni precum insuficienta renala cronica, diabet, anemia feripriva, hipotiroidism, afectiuni ale rinichilor si ale nervilor, dar si de alcoolismul cronic, obezitate si sarcina (in ultimul trimestru). Citeste mai multe despre Sindromul picioarelor nelinistite
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Este dovleacul bun pentru diabetici?

Diabetul este o boala complicata; pentru ca de ...

Sanatate

Masajul talpilor

Da, este adevarat. Relaxarea vine din talpi. Ce...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Cultura

Filmul Obvilion

Despre filmul Obvilion (Uitare)Oblivion este u...

Cultura

Shintoismul

Shintoismul este cea mai importanta religie a j...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa nu ai picioare umflate a doua zi dupa nunta

Nunta este un eveniment la care orice fata viseaza inca din copilarie. Rochia alba impresionanta, machiajul perfect, coafura impecabila, iubirea vietii la brat, familia si prietenii, ce ai mai putea sa iti doresti pentru o nunta perfecta?