Va aflati in:

Articole / Societate

Legenda lui Mos Nicolae

Publicat: 03.12.2011

Mos Nicolae, cine este Mos Nicolae, patronul copiilor, ocrotitorul celor nevoiasi, sfantul care marita fetele


Una dintre cele mai cunoscute povesti despre Mos Nicolae ,poate cea mai cunoscuta, despre Sfantul Nicolae este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care datorita situatiei financiare precare nu se puteau marita. Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cind a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cind i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care lei-a facut atita bine fetelor lui. In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar bineinteles ca acesta nu a putut fi tinut. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Legenda lui Mos Nicolae: Sfantul Nicolae, marinarilor si al calatorilor
O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in Tara Sfanta, incercand sa mearga pe urmele lui Isus, Sfantul Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut pe mare si corabia statea gata sa se rupa. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au ramas surprinsi de oprirea neasteptata a furtunii. De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.
De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae. Toate acestea au ajutat la intelegerea caracterului extraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult indragit si considerat protector al celor neajutorati si neputinciosi.

Sfantul Nicolae, patronul copiilor si al scolarilor
Se spune ca erau odata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena, unde doreau sa studieze. Ei au inoptat la un han si au fost atacati de proprietarul acestuia, jefuiti, omorati si apoi ramasitele lor ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea el a visat despre crima savarsita si l-a luat la rost pe proprietarulul hanului, aflind astfel locul unde cei trei tineri fusesera ingropati. Nicolae i-a dezgropat si s-a rugat mult la Dumnezeu, iar cei trei tineri au inviat. In Franta, istoria se refera la rapirea a trei copii de catre un macelar. Sfantul Nicolae s-a rugat mult si i-a ajutat pe parinti sa-si recupereze copiii intregi. De atunci Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor si al scolarilor.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
cristina - 06/12/2011

O alta poveste spune ca niste copii ratacindu-se prin padure, au nimerit la casa unui macelar. acesta i-a primit dar peste noapte i-a omorit, i-a taiat in bucati si i-a pus intr-un butoi la saramura. peste vreo 7 ani Sf. Nicolae a trecut pe acolo si i-a spus macelarului sa-i serveasca din carnea din butoiul din spatele casei. macelarul a fost foarte uimit ca batrinul stie de acest butoi. a adus butoiul iar Sf. Nicolae a luat bucatile de carne, le-a pus in ordine si a inviat copii. asta e o poveste veche pe care am auzit-o aici, in Franta.

diana - 06/12/2011

Multumim frumos pentru completare, Cristina! E foarte frumoasa povestea auzita de tine!

Societate

De ce vedem din ce in ce mai multe cosuri cadou in magazine?

O vizita in supermarket, in mall sau in magazin...

Societate

Cum sa ii oferi celei mai bune prietene un cadou de neuitat

Gasirea cadoului perfect nu este niciodata usoa...

Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood

Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...

Animale de companie

Cand si de ce ai nevoie de veterinar

Daca ai un animal de companie, atunci ai nevoi...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Modele de inele de logodna la moda

Inelul de logodna este purtat de femeie la mana stanga, pe degetul inelar si simbolizeaza faptul ca aceasta urmeaza sa se casatoreasca. In societatea moderna, barbatul daruieste inelul de logodna viitoarei sale sotii dupa ce aceasta i-a acceptat cererea in casatorie.