Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Alimentatia bebelusului

Publicat: 08.08.2006

ce are voie sa manance un bebelus, alimentatia sugarului, alimentatia copilului mic, ce nu trebuie sa manince un copil foarte micO etapa importanta in viata unui bebelus este diversificarea alimentatiei. O data cu introducerea de noi alimente in mesele zilnice inseamna ca bebelusul este sanatos, este in crestere si laptele nu ii mai este de ajuns.

Diversificarea alimentatiei poate incepe de la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei care sunt alaptati daca au atins greutatea de 6 kilograme. Toleranta copilului se verifica adaugand un singur aliment nou la o masa, iar daca alimentul este refuzat, atunci este bine sa reveniti peste cateva zile, dar fara a insista. Alimentele nu trebuie sa aiba continut artificial, cum ar fi conservantii, sarea sau zaharul decat dupa ce bebelusul a implinit varsta de un an, iar comportamentul sau trebuie urmarit, in cazul in care apar varsaturi sau scaune diferite de cele normale.

Copiiilor cu greutate scazuta trebuie sa li se administreze cereale instant, fara gluten, preparate cu lapte. La copiii cu o greutate normala sau peste medie, cerealele se pot administra amestecate cu supa de zarzavat, in general, la masa de seara.

Dupa varsta de 6 luni, se poate inlocui si masa de pranz cu o supa de zarzavat care, la inceput, trebuie facuta din morcovi, telina si mai apoi pot fi introduse ceapa, ardei, cartofi, fara a uita regula adaugarii treptate. La inceput, copilului nu i se administreaza mai mult de 30 ml, cantitate care va creste in fiecare zi, pana la 100 ml.

„Gustarea” de la ora 10 poate fi inlocuita cu suc de morcovi sau de fructe. La inceput se va administra doar zeama, apoi se introduce treptat si pulpa alimentelor respective.

Totusi, nu trebuie sa renuntati la lapte pana in momentul in care alimentele care il inlocuiesc au consistenta unui piure.

alimentatia copilului sugar, bebelus, nutritia bebelusului, alimentatie bebe,alimentatie 1 luna, 3 luni, 5 luni, 7 luni, bebelusiDupa varsta de 7 luni, cand bebelusul s-a adaptat la nou mod de alimentatie, poate fi introdusa si branza de vaci, dar ea trebuie amestecata cu piureul de fructe. La masa de pranz se poate introduce si carnea de pui pisata, la inceput, intr-o cantitate mai mica si apoi din ce in ce mai mare, care o data sau de doua ori pe saptamana se poate inlocui cu galbenus de ou fiert.

Incepand cu varsta de 8 luni este permis si iaurtul natural, smantana sau untul in cantitati mici, mamaliguta, taiteii, biscuitii sau painea alimente pe care le poate tine si singur in mana.

Dupa varsta de 9 luni se poate adauga in supe si putina lamaie sau bors, iar pana la varsta de un an, copilul poate manca si mancare gatita cu exceptia prajelilor, condimentelor sau grasimilor animale. Laptele praf se inlocuieste cu cel de vaca, dar pentru cele care alapteaza nu ar fi indicat sa schimbe laptele copilului decat daca el nu mai manifesta interes pentru supt.

Nu trebuie totusi sa uitam ca, desi are o alimentatie diversificata, bebelusul trebuie sa primeasca si o cantitate suficienta de lichide, cum ar fi apa plata, ceaiul sau sucul de fructe sau de legume facut in casa.

Pana la varsta de un an sunt interzise semintele de orice fel, carnea de porc, prajelile, condimentele, mierea de albine si ciocolata.

Fiecare copil se dezvolta intr-un anumit mod si el trebuie dus periodic la medicul pediatru pentru a-i fi urmarita evolutia.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
mimi - 08/09/2008

Sunt o viitoare mamica si ma intereseaza absolut totul despre bebici.Din pmdv este un articol f bun pe care ar trebui sa il stie toate mamicile.va pup fetelor

Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita

Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...

Cultura

Shintoismul

Shintoismul este cea mai importanta religie a j...

Cultura

Mahomedanismul

Istoria recunoaste mahomedanismul ca fiind reli...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...