Ketchup de casa
Publicat: 28.09.2015

Etichete:
Ketchupul a inceput sa fie folosit si la noi pe scara larga. Daca nu ar fi cerere, nici nu ar exista atatea marci in magazine! Am inceput sa mancam si noi ketchup, unii il pun pana si in omleta. Copiii il adora cu o portie de cartofi prajiti sau cu pizza. Dar cum ar fi sa iti faci singura ketchup acasa? Poti sa il faci dupa gustul tau si in mod sigur nu va contine aditivi alimentari, asa ca este mai sigur si mai sanatos pentru copii. In plus, daca tii, de exemplu, o dieta fara sare, pur si simplu nu pui sare! Daca tii o dieta low-carb, Montignac sau Dukan, nu pui zahar! Daca esti diabetic, poti adauga indulcitori care nu iti modifica glicemia! Daca iti place sa mananci picant sau chiar iute, adaugi mai multi fulgi de ardei iute si il faci fix pe gustul tau! Sa faci ketchup pentru familia ta este o experienta de care copiii tai isi vor aminti peste ani. Si, pana la urma, nici un ketchup facut industrial nu se poate compara cu ketchupul facut in casa! In mijlocul iernii, cand il vei folosi la vreo masa, ai sa simti pe cerul gurii gustul de rosie proaspat culeasa, nu de amidon, arome artificiale si conservanti! Decim ce spui, incerci? Nu ai cum sa dai gres!
Reteta de ketchup de casa: Ingrediente
- 3 linguri de seminte de telina
- 1 cana cu ceapa cat mai fin tocata
- 1 lingura de sare sau sare cu mai putin sodiu (optional)
- 10 catei de usturoi, curatati si pisati bine
- 1 lingurita de piper alb, rasnit
- 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
- 100 grame de zahar (alb ori brun. Diabeticii pot inlocui zaharul cu Stevia, Splenda, sirop de agave- dupa gust)
- 200 ml de otet de 9 grade .
- 3 kg de rosii coapte, sanatoase (preferabil de curte sau de ferma, nu de supermarket)
Variatii:
- poti adauga 1/2 lingurita de faina de boabe de mustar
- poti adauga 1/4 lingurita de scortisoara macinata
Cum se face reteta de ketchup de casa
Spala si usuca rosiile. Curata-le de codite si da-le prin masina de facut suc. Daca nu ai masina de facut suc de rosii, va trebui sa le oparesti, sa le cureti de pielite, sa le tai si sa le cureti de seminte si apoi sa le dai prin sita sau prin blender.
Sucul de rosii obtinut se fierbe bine, impreuna cu celelalte ingrediente,la foc mic, amestecand cu o lingura de lemn tot timpul pentru a nu se lipi, pana ajunge la consistenta unui sos bine legat, dar care sa fie indeajuns de lichid incat sa curga un pic.
Se lasa sa se racoreasca putin si se pune in sticle sau borcane mai mici, spalate, oparite si uscate dinainte. Se inchid recipientele si se fierb apoi la bain-marie, la foc mic, pentru 2 ore. Se lasa sa se raceasca de tot in oala in care au fiert. Dupa ce sticlele si borcanele cu ketchup de casa s-au racit bine, se depoziteaza apoi la loc racoros si intunecat.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Ketchup de casa

Comentarii postate (0)
Gastronomie

Tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun
Cautati un tort cu un gust unic pentru Craciun?...
Cele mai citite
Celebs & Style

Halle Berry va lansa o linie de lenjerie intima
Actrita Halle Berry va lansa in 2015 in magazi...
Regim si Diete

8 reguli ca sa scapi de kilogramele in plus
Ai vrea sa slabesti, dar daca s-ar putea intr-u...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails