Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de dulceata de capsune

Publicat: 03.06.2015

reteta de dulceata de capsune, dulceata de capsune, reteta de dulceata de capsune, dulceata de capsuni, reteta de dulceata de capsuni, cum se face dulceata de capsune, cum se face dulceata de capsuni, retete dulceturi, retete de dulceata, retete pentru dulceata


Va place dulceata de capsune? Daca da, acum a inceput vremea lor si este atat de simplu de facut, incat intr-un week-end poate fi o experienta placuta de impartasit cu familia, prietenii si chiar si cu cei mici!
Noua ne place la nebunie dulceata de capsune. Legata, aromata, cu o culoare atat de frumoasa, reteta noastra de dulceata de capsune te va incanta pentru ca, spre deosebire de alte retete de dulceata de capsune, a noastra nu fermenteaza si nu trebuie tinuta in frigider. Mai mult, o poti pastra pentru iarna, exact cum faceau bunicile noastre. Trebuie sa stii ca cele mai bune capsune pentru dulceata nu sunt cele mari, ci cele micute si delicate, care (culmea!) sunt de obicei si cele mai iefitine. Alege pentru dulceata de capsune fructe miscute si mai tari, nu mari si foarte coapte – acelea merg de minune pentru gemul de capsune, la fel de bun, dar mai putin dulce. Spre deosebire de dulceata de capsune, la marmelada de capsune nu ai nevoie de apa de var. Daca nu ai de unde sa faci rost de apa de var, inlocuieste-o cu 2 litri de apa rece in care ai dizolvat 1 lingura de bicarbonat de sodiu.
Rolul apei de var (si al bicarbonatului, de altfel) este de a pastra fructele tari in timpul fierberii, pentru a obtine o dulceata de capsune nu doar delicioasa, si ci frumoasa!

Reteta de dulceata de capsune: Ingrediente
Pentru reteta de dulceata de capsune ai nevoie de unrmatoarele ingrediente:
- 2 kg de capsune mici, coapre, dar inca tari
- 2 kg de zahar tos
- 2 litri de apa de var limpede (sau 2 litri de apa rece si curata in care ai dizolvat 1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu Vezi si alte intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu in bucatarie si in casa!
- 2 lamai

Cum se face dulceata de capsune: Reteta

Se curata capsunele de codite cu mare atentie, avand grija sa nu se striveasca si sa nu ramana frunzulite pe ele. Apoi se spala intr-un jet de apa pe si apoi se pun in apa de var sau in apa cu bicarbinat si se lasa circa jumatate de ora. Apoi se scurg si se pun intr-o sita care se trece baga intr-un castron de apa rece Se schimba apa de doua-trei ori si se repeta procedeul. Apoi se lasa capsunele sa se zvinte bine de apa sau se pun pe un servet de hartie care sa absoarba apa.
Se pun apoi intr-o cratita dupa metoda urmatoare: un rand de capsune, un rand de zahar, un rand de capsune, un rand se zahar, un rand de capsune. Apoi se stoarce deasupra zeama de la o lamaie. Se acopera totul cu un strat de zahar si se da cratita la figider peste noapte (in jur de 10-12 ore).
Dupa ce capsunele s-au odihnit in zahar timpul stabilit, se pune cratita pe aragaz, la foc mic pana se topeste zaharul, si apoi la foc mai vioi. Atentie, dulceata de capsune nu se mesteca voiniceste, ci usurel, cu o lingura subtire de lemn, pentru a nu zdrobi fructele. Cand dulceata incepe sa fiarba si da in clocot, se ia spuma cu o lingura su gauri (spumiera). Inutil sa va aducem aminte cum lingeam noi in copilarie spuma de capsune de la dulcetile bunicutelor, pentru ca si voi in mod sigur faceati la fel!
Se adauga apoi zeama de la cealalta lamaie si se lasa sa fiarba in continuare.
Rolul sucului de lamaie este sa impiedice zaharul sa se recristalizeze. Mare atentie trebuie s aavem cand facem dulceata de capsune (si, de fat, orice alt fel de dulceata) pentru ca dulceturile au tendinta sa se lipeasca ca fundul cratitelor si sa dea in foc cand nici nu te astepti, asa ca atunci cand faci dulceata, e musai sa stai cu ochii pe ea tot timpul. Pentru a vedea daca e gata, se da cratita cu dulceata de capsune de pe foc si cu o lingura curata se ia putin din sirop si se pun cateva picaturi pe o farfurie curata. Dulceata este gata cand siropul s-a racorit bine si este destul de legat (nu trebuie sa curga, ci sa fie putin vascos).Daca dulceata nu este indeajuns de legata, se mai pune pe foc circa 5-10 minute si apoi se incearca iar. Cand este destul de legata, nu s emai pune cratita cu dulceata de capsune pe foc si se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa sa se racoreasca.
Cand s-a racorit, se pune in borcane spalate si sterilizate in prealabil si se inchid.
Vezi cum se face si reteta de gem de capsune!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Mancare de gutui de post

Era toamna. O toamna cainoasa, afara era urat, ...

Celebs & Style

Hilary Duff si Mike Comrie divorteaza

Cantareata si actrita americana Hilary Duff di...

Cultura

Shintoismul

Shintoismul este cea mai importanta religie a j...

Cultura

Iubita locotenentului francez

John Fowles: Iubita locotenentului francezAparu...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...