Reteta de dulceata de capsune
Publicat: 03.06.2015
Etichete:
Va place dulceata de capsune? Daca da, acum a inceput vremea lor si este atat de simplu de facut, incat intr-un week-end poate fi o experienta placuta de impartasit cu familia, prietenii si chiar si cu cei mici!
Noua ne place la nebunie dulceata de capsune. Legata, aromata, cu o culoare atat de frumoasa, reteta noastra de dulceata de capsune te va incanta pentru ca, spre deosebire de alte retete de dulceata de capsune, a noastra nu fermenteaza si nu trebuie tinuta in frigider. Mai mult, o poti pastra pentru iarna, exact cum faceau bunicile noastre. Trebuie sa stii ca cele mai bune capsune pentru dulceata nu sunt cele mari, ci cele micute si delicate, care (culmea!) sunt de obicei si cele mai iefitine. Alege pentru dulceata de capsune fructe miscute si mai tari, nu mari si foarte coapte – acelea merg de minune pentru gemul de capsune, la fel de bun, dar mai putin dulce. Spre deosebire de dulceata de capsune, la marmelada de capsune nu ai nevoie de apa de var. Daca nu ai de unde sa faci rost de apa de var, inlocuieste-o cu 2 litri de apa rece in care ai dizolvat 1 lingura de bicarbonat de sodiu.
Rolul apei de var (si al bicarbonatului, de altfel) este de a pastra fructele tari in timpul fierberii, pentru a obtine o dulceata de capsune nu doar delicioasa, si ci frumoasa!
Reteta de dulceata de capsune: Ingrediente
Pentru reteta de dulceata de capsune ai nevoie de unrmatoarele ingrediente:
- 2 kg de capsune mici, coapre, dar inca tari
- 2 kg de zahar tos
- 2 litri de apa de var limpede (sau 2 litri de apa rece si curata in care ai dizolvat 1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu Vezi si alte intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu in bucatarie si in casa!
- 2 lamai
Cum se face dulceata de capsune: Reteta
Se curata capsunele de codite cu mare atentie, avand grija sa nu se striveasca si sa nu ramana frunzulite pe ele. Apoi se spala intr-un jet de apa pe si apoi se pun in apa de var sau in apa cu bicarbinat si se lasa circa jumatate de ora. Apoi se scurg si se pun intr-o sita care se trece baga intr-un castron de apa rece Se schimba apa de doua-trei ori si se repeta procedeul. Apoi se lasa capsunele sa se zvinte bine de apa sau se pun pe un servet de hartie care sa absoarba apa.
Se pun apoi intr-o cratita dupa metoda urmatoare: un rand de capsune, un rand de zahar, un rand de capsune, un rand se zahar, un rand de capsune. Apoi se stoarce deasupra zeama de la o lamaie. Se acopera totul cu un strat de zahar si se da cratita la figider peste noapte (in jur de 10-12 ore).
Dupa ce capsunele s-au odihnit in zahar timpul stabilit, se pune cratita pe aragaz, la foc mic pana se topeste zaharul, si apoi la foc mai vioi. Atentie, dulceata de capsune nu se mesteca voiniceste, ci usurel, cu o lingura subtire de lemn, pentru a nu zdrobi fructele. Cand dulceata incepe sa fiarba si da in clocot, se ia spuma cu o lingura su gauri (spumiera). Inutil sa va aducem aminte cum lingeam noi in copilarie spuma de capsune de la dulcetile bunicutelor, pentru ca si voi in mod sigur faceati la fel!
Se adauga apoi zeama de la cealalta lamaie si se lasa sa fiarba in continuare.
Rolul sucului de lamaie este sa impiedice zaharul sa se recristalizeze. Mare atentie trebuie s aavem cand facem dulceata de capsune (si, de fat, orice alt fel de dulceata) pentru ca dulceturile au tendinta sa se lipeasca ca fundul cratitelor si sa dea in foc cand nici nu te astepti, asa ca atunci cand faci dulceata, e musai sa stai cu ochii pe ea tot timpul. Pentru a vedea daca e gata, se da cratita cu dulceata de capsune de pe foc si cu o lingura curata se ia putin din sirop si se pun cateva picaturi pe o farfurie curata. Dulceata este gata cand siropul s-a racorit bine si este destul de legat (nu trebuie sa curga, ci sa fie putin vascos).Daca dulceata nu este indeajuns de legata, se mai pune pe foc circa 5-10 minute si apoi se incearca iar. Cand este destul de legata, nu s emai pune cratita cu dulceata de capsune pe foc si se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa sa se racoreasca.
Cand s-a racorit, se pune in borcane spalate si sterilizate in prealabil si se inchid.
Vezi cum se face si reteta de gem de capsune!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Reteta de dulceata de capsune
Comentarii postate (0)
Gastronomie
Supa curry de midii cu taietei sticlosi de fasole mung
Supa curry de midii cu taietei sticlosi de faso...
Cele mai citite
Celebs & Style
Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella
In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...
Casa si Gradina
Mutarea pe cont propriu sau cu ajutorul unei firme de mutari mobila?
Decizia de a schimba locuinta poate fi una foar...
Casa si Gradina
Cum creezi un decor cu accente feminine in orice camera
Daca te-ai mutat intr-o casa noua, iar designul...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie