Scutecele Domnului
Publicat: 06.11.2007
Etichete:
In Ajun de Craciun, dupa ce casa este sfintita si preotul a plecat, mai toate familile din Dobrogea se aseaza la masa si se maninca "Scutecele Domnului". Obiceiul exista si in Moldova, insa dulcele poarta numele de "turte de Craciun".
"Scutecele Domnului" sunt o prajitura simpla care se face numai cu ocazia Nasterii Domnului si se mananca in Ajunul Craciunului, fiind o prajitura de post.
Ingrediente pentru "scutece":
- faina
- sare
- apa
- ulei
Ingrediente pentru umplutura turte de Craciun
- miez de nuca sfaramat
- zahar
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- vanilie
Cum se prepara "Scutecele Domnului"
Se intind foi subtiri din aluat de piine, care se coc mai apoi pe o plita intinsa.
Cine nu are timp poate folosi si foi de placinta gata preparate, cumparate.
In loc de plita, foile se pot usca, una cite una, intr-o tigaie de teflon incinsa.
Cand foile sint gata acestea se inmoaie (obiceiul spune ca acest lucru trebuie facut in seara dinaintea Ajunului) in apa indulcita in care s-a pus si un strop de esenta de vanilie.
Intr-un castron se face un amestec de miez de nuca macinata, zahar, coaja de lamiie si portocala rasa pe razatoarea mica.
Acest amestec se presara peste foi: o foaie, nuca cu mirodenii, inca o foaie, inca un rind de nuca.
"Scutecele" se lasa sa se patrunda bine de arome si se taie in romburi.
Craciun fericit!
Sursa: Copyright © eLady.ro - Scutecele Domnului

Comentarii postate (3)
Condurache - 21/12/2009
sunt foarte bucuroasa ,in sfarsit am gasit aceasta reteta,,Scutecele Domnului,,e o reteta care o facea mama mea .sunt foarte bune imi plac la nebunie .va multumesc si va urez sarbatori fericite la toata lumea.
eumiealmeu - 27/12/2010
mi s-a făcut o poftă... o să le încerc și eu când ajung acasă, evident, cu ajutorul soacrei că e mare specialistă.
tery - 23/11/2010
eu sunt din Galati si la noi li se spune turte. La acest dulce nemaipomenit de bun de post nu se oune ulei. Mama mea, sarmana le facea in casa. Intindea foi de citeai ziarul prin ele, le lasa sa se zvinte f.bine si apoi le cocea pe o plita pe aragaz. Aceste turte tre sa fie facute pana la Ignat iar in ajunul ajunului Craciunului se moaie cum se spune. Se face un SIROP! de zahar cu arome iar nuca macinata se amesteca si ea cu zahar si arome. Am uitat sa spun ca SIROPUL tre sa fie in permanenta clocotit
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Cele mai citite
Celebs & Style

Jennifer Aniston si George Clooney, impreuna intr-un avion privat
Poate ca acest zbor va fi mers putin mai bine....
Societate

Ce cadouri care merg la suflet poti face de 8 Martie  recomandare de la Deea Maxer
Dragi barbati, mai aveti atat de putin timp la ...
Societate

Vine ziua iubitului? Iata cum alegi cele mai potrivite idei de cadouri pentru barbati!
Este foarte usor sa gasesti idei de cadouri pen...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails