Va aflati in:

Articole / Psihologie

Alcoolul, sexul si dependentele comportamentale

Publicat: 09.09.2006

Multi oameni cred ca daca vor consuma alcool sexul se va imbunatati.
Pentru majoritatea romanilor, consumul de alcool pare a fi o parte din mostenirea culturala. Il consuma la nunti, la aniversari, la inmormantari – de fapt, alcoolul este intalnit la orice reuniune. Romanii au invatat de mici de la parintii lor ca a bea este un semn de maturitate. Multi oameni, mai ales adolescentii, se asteapta ca alcoolul sa diminueze tensiunea si anxietatea si sa le imbunatateasca viata sexuala. Cam unul din sapte romani indeplinesc criteriile dependentei de alcool – iata adevarul stabilit in urma unui studiu. Barbatii sunt de patru ori mai mult expusi riscului de a deveni alcoolici decat femeile.
Multi barbati si multe femei nu isi pot imagina un weekend fara alcool. Mai mult, ei considera ca este vital sa bea ceva inainte de fiecare noapte de dragoste. Se pare ca aceste valori sunt adanc ingropate in cultura. Si din pacate unii inteleg ca pentru a face sex este nevoie de alcool.

Intensifica sau scade alcoolul performanta sexuala?
Este posibil ca un consum excesiv de alcool sa influenteze negativ orgasmul unui barbat, chiar si in cazul in care acesta foloseste Viagra. Shakespeare afirma ca bautura prea multa provoaca placere, insa inlatura performanta.
Alcoolul reduce inhibitiile, ne relaxeaza si ne face mai vorbareti. Oamenii timizi pot capata mai multa incredere in ei. Aceste efecte ne pot contura mai bine dorintele sexuale dezvoltandu-ne abilitatile sociale. In orice caz, efectele sunt prezente doar la inceputul intoxicarii: spre exemplu atunci cand consumi 1-2 pahare (si organismul tau nu este invatat cu bautura).

Impotenta sexuala
Pe cealalta parte, efectele negative ale alcoolului asupra performantei sexuale sunt bine cunoscute. Femeile si barbatii care au baut ceva mai mult pot observa ca le este mai greu sa ajunga la orgasm. Un motiv ar fi urmatorul: alcoolul dilateaza vasele mici de sange care se afla in tot corpul, deci aportul de sange catre organele sexuale va fi mai mic. Urmarea? Penisul este partial erect si penetrarea este dificila. Femeile pot observa ca nu sunt lubrifiate bine si din aceasta cauza poate aparea durerea. Impotenta este imposibilitatea de a mentine erectia pentru a face sex. Se estimeaza ca numai in Statele Unite ale Americii sunt afectati peste 30 de milioane de barbati.
Alcoolul este un factor care duce la impotenta. El distruge celulele creierului si afecteaza sistemul nervos central, iar daca efectele sunt pentru mult timp, poate rezulta o impotenta sexuala ireversibila, chiar si atunci cand persoana inlatura definitiv alcoolul din viata ei. In plus, tot alcoolul este raspunzator si de pierderea controlului sexual sau de ejacularea prematura. Chiar si cateva beri pot afecta erectia si ejacularea. Cam 80% dintre barbatii care au probleme cu bautura sunt impotenti, sterili sau si-au pierdut dorinta sexuala. Ei isi pot distruge in timp celulele din testicule. Capacitatea sexuala poate fi afectata.

Alcoolul si riscul ridicat al comportamentelor sexuale cu risc
Un trecut in care alcoolul a fost prezent in fiecare zi in viata unei persoane a fost corelat cu tendinta comportamentelor sexuale cu risc cum ar fi: sex cu mai multi parteneri, sex cu parteneri care prezentau risc ridicat (prostituate, narcomani).
Exista multe motive care explica aceasta asociere. Spre exemplu, alcoolul poate afecta direct creierul. El reduce inhibitiile si diminueaza perceperea riscului.
Cercetarile au aratat ca oamenii care cred ca alcoolul le mareste performanta sexuala vor face sex fara a se gandi prea mult la riscuri. Unii chiar beau pentru a-si infrange teama sau pentru a-si face curaj. Nu mai tin cont de nimic si nu se gandesc la rezultatele actiunilor lor.
Barbatii care au relatii sexuale cu alti barbati sunt cei care isi asuma cel mai mult astfel de sex riscant.

Alcoolul si SIDA
Oamenii care consuma alcool sunt mai aproape de virusul HIV – SIDA. Cei care au deja boala aceasta cumplita sunt tentati mai mult de alcool. De fapt, bautura este asociata cu bolile de risc si cu injectarea drogurilor: doua dintre metodele de transmitere a HIV.

Care sunt semnele unei probleme cu bautura?
O persoana care bea are probleme cu sanatatea, cu banii si cu socializarea. De exemplu, ea nu va merge la munca sau la ore si nu va putea sa fie ea insasi fara a bea macar un pahar. De obicei, un bolnav de acest gen se cearta cu cei din jur, cheltuieste sume uriase pe alcool, bea pentru a se imbata si/sau conduce sub influenta bauturilor alcoolice. Acestea sunt doar cateva dintre indicii, iar fiecare caz difera. Daca iti faci griji pentru un prieten, aduna mai multe informatii!

Dependenta de alcool
Instrumentele cu ajutorul carora se monitorizeaza dependenta de alcool sunt disponibile pentru terapeuti.
Iata un exemplu de test de monitorizare:
1. Simti ca esti o persoana care bea normal? (prin “normal” intelegem o cantitate moderata; poti face diferenta intre tine si o persoana care este bolnava de alcoolism.)
2. Se plange sau este ingrijorat sotul sau vreun prieten de cat bei?
3. Te simti vreodata vinovata cand bei?
4. Cred prietenii si rudele ca esti o persoana care bea normal?
5. Te poti opri din consumul bauturilor alcoolice oricand?
6. Ai mers vreodata la o intalnire a Alcoolicilor Anonimi?
7. Ti-a creat bautura vreodata probleme cu sotul sau cu vreo ruda?
8. Ai avut vreodata probleme la serviciu pentru ca ai baut?
9. Ti-ai neglijat vreodata obligatiile, familia sau serviciul pentru cateva zile pentru ca bei?
10. Ai cerut vreodata ajutor in legatura cu alcoolul?
11. Ai fost vreodata internata in spital din cauza bauturii?
12. Ai fost vreodata arestata pentru ca ai condus beata?
13. Ai fost vreodata arestata, fie si pentru cateva ore, din cauza comportamentului generat de bautura?
Este posibil ca persoanele care raspund cu “da” la mai mult de trei intrebari sa aiba probleme cu alcoolul. Doua raspunsuri afirmative indica un alcoolism probabil, iar unul sau nici unul sunt date de persoana care bea normal.
Daca ai facut testul si ti-ai spus ca “te poti opri oricand”, te sfatuim sa ceri ajutorul unui specialist.

Dependenta de alcool
Abuzul de alcool si dependenta sunt cele mai destructive dereglari. Dependenta nu se dezvolta in izolare. Peste 37% dintre cei care abuzeaza de alcool sufera de cel putin inca o dependenta si/sau de o dereglare mintala.

Prognoza
Oamenii au realizat ca in zilele noastre este cel mai greu sa trateze boli si dependente. Esecurile se repeta chiar daca strategiile si planul sunt bine puse la punct. Insa de ce 47% dintre pacienti revin in mrejele bolii in primul an de la vindecare? Incep specialistii sa clacheze? Exista multe motive pentru aceasta prognoza deloc imbucuratoare. Unii afirma ca esecurile sunt inevitabile la persoanele care nu sunt puternice psihic si care nu se motiveaza singure. Multi cred ca dependenta influentata de stilul de viata afecteaza serios sanatatea. Este posibil ca un pacient care sufera de mai multe dependente sa fie diagnosticat numai cu una. Lipsa de instrumente medicale?

Un nou diagnostic
De vreme ce tratamentele de succes si rezultatele lor se bazeaza pe evaluare, nu este de mirare ca esecurile repetate in reabilitare si rata mica a succesului sunt atat de intalnite.
Clinicile ar trebui sa aiba un sistem bine pus la punct pentru a se ocupa de dereglarile mentale si de tratamentele sofisticate. Fiecare pacient ar trebui sa aiba un plan al sau, cu obiective si moduri de realizare al lor. Performanta asteptata ar trebui si ea notata.
Exista dereglari care includ gandirea obsesiva si comportamentul impulsiv. Ele sunt caracterizate de o pierdere a controlului si de un comportament irational, in ciuda consecintelor.
Dependenta poli comportamentala ar putea fi descrisa ca o stare de intoxicare psihica, mentala, emotionala, culturala, sexuala si/sau spirituala periodica. Aceste tipuri variate de intoxicare sunt produse de ganduri obsesive repetate si de practici compulsive. Individul are o dorinta foarte puternica.
In plus, exista o perioada de 12 luni in care un individ este implicat patologic in trei sau mai multe situatii comportamentale.

Noua teorie propusa
Este importanta interactiunea dintre factorii existenti in viata persoanei (spre exemplu suportul social, anii posibili de dependenta). Micile schimbari in comportamentul unei persoane pot duce la schimbari mari la nivel global.
Specialistii sunt de acord ca tratamentele nu ar trebui sa fie unidimensionale, ci ar trebui sa priveasca si celelalte laturi ale vietii pacientului. Nu este de ajuns ca tratamentul sa aiba in vizor o singura problema. Exista persoane care sufera de mai multe dependente in acelasi timp (alcool, nicotina samd). Strategiile trebuiesc imbinate pentru ca totul unitar sa ajute persoana. Dependenta comportamentala “indeamna” persoana sa consume tutun, alcool si droguri, sa fie violenta si sa se izoleze de societate.

Concluzii
Avand in vedere raspandirea abuzului de alcool si comportamentelor sexuale neadecvate in zilele noaste, fiecare ar trebui sa se gandeasca mai intai la cultura, religia, etnia si mediul social al unei persoane inainte de a face afirmatii.
Bolile cronice cum ar fi diabetul, hipertensiunea, alcoolismul, dependenta de droguri nu pot fi vindecate, ci numai controlate. Atunci ce putem face cu dependenta comportamentala?
Trebuie sa fim alaturi de persoanele care au o problema. Ele trebuie duse la specialist, atat pentru binele nostru – al societatii, cat si al lor. Este trist sa vezi cum un prieten este complet transformat de alcool.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.