Va aflati in:

Articole / Psihologie

Optimismul exagerat

Publicat: 27.11.2014

optimismul_exagerat_400
Pana ajung la 40 de ani o sa am: casa, masina, propria firma, doi copii si o mica vila de vacanta la munte! Cat de frumos suna! Recunoaste ca si tu poate gandesti asa si chiar nu e rau deloc! Inca din contra e foarte bine sa fii optimist. Dar pana unde e bun optimismul? Uneori oamenii mult prea optimisti sunt oarecum rupti de lume, in propria lor realitate in care totul e roz, posibil si foarte frumos. Chiar daca, din cand in cand, mai arunca o privire din interiorul sufletului lor frumos spre lumea din afara, nu se obosesc sa se implice prea mult in lucruri care ar putea sa le taie aripile. Da, este foarte frumos sa visezi. Este chiar recomandat sa nu te stresezi foarte mult cu orice mica problema din jurul tau. Ca doar vrei sa mai ramai cu ceva fire de par in cap pana la 40 de ani, nu-i asa?

Partea frumoasa a optimistilor (si stiu foarte bine ce vorbesc, ca doar ma inscriu cu brio in categorie) este ca de cele mai multe ori atunci cand altii ar fi foarte cumpatati, ei vad o mica rezolvare la orice problema. Nu exista lucru rau si atat. Orice eveniment oricat de negativ ar fi are si o parte de bine in ea, trebuie doar sa te chinui sa vezi aceea partea plina a paharului. De aceea cred ca cei optimisti ar fi niste intreprinzatori foarte buni. Optimismul nu trebuie privit ca un defect cat mai degraba ca o calitate. Important e sa stii sa o exploatezi in favoarea ta.
Este minunat sentimentul ca pot oricand sa incerc un lucru nou, fara sa-mi inec dorintele in primul strop de nerusita si sa ma descurajez atunci cand nici macar nu am inceput.

Partea goala a paharului
Si totusi hai sa vedem si partea goala a paharului unui optimist. Da, e adevarat se poate considera o calitate optimismul, dar chiar si atunci cand ai incercat deja de 3 ori sa-ti deschizi propria firma de haine (de exemplu) si de tot atatea ori ai dat faliment atunci cum se cheama aceasta consecventa in incercare? Dorinta de reusita sau persistenta nesabuita?
In functie de situatie cred ca poate fi vorba de oricare din cele doua. Am observat uneori ca datorita unei atitudini ireal de pozitiva, optimistii sunt tentati sa persiste asupra unei probleme mai mult decat altcineva (nu un optimist convins). Uneori aceasta poate deveni o adevarata problema care poate fi moderata destul de usor. Cum? Prin…

Exercitii de... negativism
1.Tempereza-ti opiniile!

In orice activitate in care sunt implicati bani, ar fi recomandat sa iti temperezi optimismul cu putin negativism. Incearca pe langa entuziasmul ce te invadeaza sa fii si critic, sceptic, suspicios si intrebator despre diferitele feluri in care pot fi "pierduti" banii tai.

2. Accepta criticile
Ok, daca tu nu poti sa gandesti negativ, atunci macar incearca sa asculti si alte puncte de vedere ceva mai critice. Cauta oameni care nu sunt prea entuziasmati de ideea ta si asculta-le punctul de vedere, caci ajutorul poate fi de nepretuit. Nu se stie niciodata cand altcineva iti va expune o perspectiva la care tu nici nu visai.

3. Ajuta-i pe altii sa evalueze corect!
Nu garantez ca va merge dar poti sa incerci: fa schimb de locuri cu prietenul tau "negativ". Cum? Pune-te putin in locul lui si fii critic in timp ce el expune ideea ta de afacere, spre exemplu. S-ar putea sa fii surprins cand vei vedea rezultatul. Nu exclude din start ideea ca, poate, tu nu aveai cel mai bine pus la punct plan.

4. Fii deschisa la noutati!
Deschiderea spre nou e oarecum o caracteristica a celor optimisti. Daca ai aplicat unul din punctele 2 sau 3, ai grija sa nu cazi in capcana de a le adopta in totalitate punctul de vedere. Nu trebuie decat sa le iei in considerare punctul de vedere, dar nu sa le si accepti orbeste sfaturile.

In concluzie optimismul este bun dar nu este indicat in doze extreme atunci cand vrei sa pornesti o afacere. Inainte sa incepi ceva pune-ti urmatoarea intrebare: "Care sunt riscurile posibile sau defectele acestui plan de actiune?" In rest nu strica nimanui o doza mai mare de optimism care in mod cert te ajuta sa treci mai usor peste perioadele cenusii ale vietii tale roz!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...