Va aflati in:

Articole / Psihologie

Surasul

Publicat: 03.02.2010

Printre mimicile arhaice care alaturi de cuvant servesc la transmiterea in jurul nostru a mesajelor mai mult sau mai putin.. clandestine, la exteriorizarea dispozitiei noastre, surasul este fara indoiala, cel mai usor de perceput. Ceea ce se stie mai putin, este cum actioneaza un suras, fie el si ironic, pentru dezarmarea celorlalti.
In opinia specialistilor, exprimata intr-un studiu recent, surasul ar fi "ramasita" unui strigat ramas din timpuri indepartate si care isi are originea in strigatul copilului mic, care nu stie sa-si cheme altfel mama.

In termenii neurofiziologiei, surasul face parte din asa-numitele "comunicari nonverbale",acel ansamblu de mesaje pe care le adresam dincolo de cuvinte si uneori chiar in opozitie cu ele. Se crede ca acest gen de mesaje se astern direct pe buzele noastre,fara interventia si analiza creierului. Contrar cuvintelor, surasul este adesea involuntar.

De altfel,daca ne gandim la inceputurile umanitatii, limbajul verbal nu exista inca. Dar creierul uman avea deja toate elementele potentiale de organizator al comunicatiilor. Schimburi foarte complexe se stabileau intre oameni prin gesturi, mimica, vocalizari. Aparitia limbajului pe scara evolutiei umane nu diminueaza importanta comunicarii nonverbale, ci o imbogateste substantial.

Revenind la suras, din punct de vedere fiziologic, el este o contractie a unor muschi ai fetei care intnd buzele, ridica comisurile labiale, actioneaza asupra pometilor si ingusteaza deschiderea oculara.

Daca pentru noi este tentant sa asemanam surasul cu rasul, fiziologii catalogheaza acest fapt drept o "grava greseala". Pentru ca, din punct de vedere fiziologic, rasul se aseamana cu plansul sau cu mimica suferintei, aparand ca o redirectionare a plansului.

Nou-nascutii poseda trei semnale nonverbale, probabil innascute, a caror aparitie se situeaza in momente diferite dar probabil semnificative.
Rasul apare la copil ca un semnal de siguranta, de aparare in caz de pericol si nu ca o amplificare a surasului. Surasul apare ca un semnal de prietenie, de calm.

Si daca, in final aceste randuri nu au reusit decat sa iti smulga un zambet, sa stii ca pentru declansarea lui involuntara ai actionat aproximativ 40 de muschi !
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...