Beneficiile necunoscute ale florilor de liliac
Publicat: 14.04.2016
Arbustii infloriti de liliac au fost intotdeauna unul dintre semnele preferate ale venirii primavarii. Liliacul creste peste tot si aduce in aer mirosul proaspat, placut care ne face sa ne dorim sa ne umplem vazele cu el, ca sa aducem un strop de parfum si culoare si in casele noastre. Parfumul de lilac este minunat, imbatator, dar foarte dificil de extras si numai de curand exista chiar si un ulei esential adevarat facut din florile de liliac. Liliacul face parte din aceeasi familie cu maslinul si lemnul lui a fost folosit de mii de ani pentru confectionat instrumente muzicale.
Secret: Ca sa iti reziste liliacul cat mai mult in vaza (chiar si mai mult de o saptamana), taie cozile de liliac in diagonala si zdrobeste-le putin. Culege-l cu coada cat mai lunga si foloseste vaze cat mai inalte, umplute cu apa pana sus. Liliacul este "betivan", asa ca va trebui sa ii schimbi apa si de doua ori pe zi daca vrei ca florile de liliac sa ramana proaspete timp indelungat.
Beneficiile pentru sanatate aduse de florile de liliac
Florile de liliac sunt comestibile si au unele calitati medicinale. Daca mancanci chiar si o singura floare, prima este o aroma care explodeaza, apoi apare un gust usor astringent, aproape amar, dar care lasa in gura un parfum foarte floral. Florile de liliac sunt bune pentru garnisit sau chiar in compozitia unor produse de patiserie - chiar sunt folosite in acests scop.
Liliacul este insa si o planta medicinala prea putin cunoscuta atunci cand este vorba doar de floare. Lista beneficiilor medicinale ale liliacului provine din frunze si fructe. Liliacul insa a fost folosit ca ceai (infuzie) in trecut. Exista unele studii care indica o actiune antipiretica - ajuta la reducerea starilor febrile.
Florile de liliac au calitati astringente si o infuzie rece sau calda de liliac poate fi utilizata ca un toner pentru fata si decolteu. Tot datorita calitatilor astringente, infuzia se poate aplica pe eruptii cutanate, taieturi, si alte boli de piele pentru ca ajuta la vindecare.
Manncatul florilor de liliac poate ajuta persoanele cu probleme gastrice, cum ar fi balonarea sau constipatia.
Retete cu flori de liliac
Mai jos aveti cateva retete pe care le puteti face folosindu-va de florile de liliac. Nu aruncati liliacul cand se ofileste in vaza! Culegeti inflorescentele si folositi-le!
Otet de liliac (pentru frectii in stari gripale)
Umple un recipient de culoare inchisa care se poate inchide ermetic cu flori de liliac care se ofilesc, apasand bine, cat de bine poti, si apoi completeaza cu otet de mere. Lasa-l la macerat cel putin 3 luni inainte de folosire.
Spirt de liliac (pentru frectii in stari gripale)
Se procedeaza la fel ca la otetul de liliac, numai ca in loc de otet se foloseste spirt medicinal.
Miere de liliac
Se umple un borcan cu flori proaspat culese si se toarna miere naturala, de la producatori locali, peste ele pana se umple borcanul. Se lasa sa se macereze timp de cel putin 6 saptamani la loc intunecat si racoros. Nu este nevoie sa strecori mierea dupa aceea - se manana cu tot cu flori! Mierea de liliac este excelenta pentru adaugarea la diferite retete, mancata pe paine sau pentru indulcirea ceaiurilor.
Ulei de liliac
Se umple un borcan cu flori uscate (asigura-te ca florile sunt cat mai uscate posibil, pentru a impiedica rancezirea). Se acopera florile de liliac cu ulei (ulei de masline, jojoba, sau ulei de migdale dulci) si se inchide ermetic cu un capac. Se lasa sa se infuzeze timp de pana la 6 saptamani. Dupa 6 saptamani se strecoara si se utilizeaza ca atare sau in combinatii cu uleiuri esentiale de lavanda, patchouli sau iasomie.
Lichior de liliac
Se umple un borcan inchis la culoare cu flori proaspete de liliac amestecate cu zahar si se pune in frigider. A doua zi se preseaza florile si se completeaza iarasi cu flori de liliac amestecate cu zahar. Se completeaza cu alcool. Dupa 8 saptamani se strecoara si poate fi consumat.
Vin de liliac
Se umple o sticla larga la gura cu flori proaspete de liliac si se umple apoi cu vin. Se lasa la macerat 6 saptamani, dupa care se strecoara si poate fi consumat.
Liliacul mai poate fi folosit in inghetata, in prajituri, facut sirop (se procedeaza ca la siropul de trandafiri).
Opreste-te si miroase florile de liliac cand iti mai iese o tufa in cale!
Sursa: Copyright©eLady.ro: Beneficiile necunoscute ale florilor de liliac

Comentarii postate (0)
Sanatate

Dreptul gratuit la o a doua opinie medicala
Multe clinici de neurochirurgie, dar Èi clinic...
Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar
Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...
Cele mai citite
Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury
Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...
Relatii & Sex

Semne ca partenerul te iubeste cu adevarat
Pentru a fi sigura ca partenerul te iubeste cu ...
Relatii & Sex

Cum sa refuzi un barbat care iti cere numarul de telefon
Daca un barbat este interesat de tine si iti ce...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails