Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?

Publicat: 12.04.2021

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?
La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncologice, diagnosticarea precoce este esentiala in tratamentul si evolutia spre vindecare a cancerului de san. Autoexaminarea sanilor si efectuarea controalelor medicale periodice sunt cele mai eficiente cai pentru depistarea in faza incipienta a cancerului mamar. In acest sens, medicul iti  poate recomanda o serie de investigatii pentru depistarea cancerului de san sau altor afectiuni, iar ecografia mamara este una dintre aceste proceduri.
 
Ce presupune o ecografie mamara
Ecografia este o investigatie imagistica efectuata cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta tehnica presupune folosirea undelor sonore, cu ajutorul carora se creeaza imagini ale unor zone din interiorul corpului, care sunt proiectate pe un monitor si interpretate de medicul specialist.
Ecografia mamara consta in utilizarea acestei tehnici pentru examinarea sanilor, putand fi astfel depistate anumite modificari care se datoreaza unor afectiuni mamare. Ecografia este nedureroasa si neinvaziva, iar uneori pot fi necesare alte investigatii imagistice suplimentare, pentru un diagnostic cat mai precis.
 
La ce varsta e necesara o astfel de investigatie
Ecografia mamara se realizeaza atat in scop preventiv, pentru a depista eventualele afectiuni la nivelul sanilor, cat si in scop terapeutic, pentru a monitoriza evolutia unor afectiuni deja descoperite.
•  Pana la varsta de 30 de ani, o astfel de investigatie nu este necesara, fiind suficienta autoexaminarea lunara a sanilor si un examen clinic o data la trei ani.
•  Femeile intre 30 si 40 de ani, trebuie sa faca anual un examen clinic al sanilor, insotit de o ecografie mamara. De asemenea, autoexaminarea lunara a sanilor este o alta recomandare a medicilor.
• Dupa varsta de 50 de ani, se recomanda in continuare examen clinic anual, insotit de mamografie bilaterala, completata de ecografie mamara atunci cand este cazul.

Cand se mai impune o ecografie la nivelul sanilor
Daca ai observat anumite modificari la nivelul sanilor in urma autoexaminarii, nu astepta programarea pentru examenul clinic periodic, ci adreseaza-te imediat medicului tau. Acesta iti poate recomanda o ecografie mamara, precum si alte investigatii suplimentare, pentru a stabili care este cauza acelor modificari. Situatiile care impun efectuarea imediata a unei ecografii mamare sunt urmatoarele:
• Aparitia unuia sau mai multor noduli la nivelul sanului
• Modificari ale consistentei tesutului intr-o anumita regiune
• Modificari ale aspectului pielii, precum roseata, ulceratii, aparitia unor striatii sau a unor zone in care pielea este ingrosata
• Aparitia unor iritatii cu cruste la nivelul mameloanelor
• Scurgeri mamelonare
• Retragerea mameloanelor
• Aparitia unor noduli in zona axilara.
• Toate acestea sunt semne ca ceva nu este in regula si necesita de urgenta un consult de specialitate, pentru ca situatia se poate agrava rapid.
 
Cum sa te pregatesti pentru o ecografie mamara

O astfel de investigatie nu impune niciun fel de pregatire speciala in prealabil, fiind doar recomandat sa nu folosesti pudre, parfumuri sau alte lotiuni inainte de a pleca spre cabinet. Acestea pot scadea calitatea imaginilor, iar medicului ii va fi mai dificil sa le interpreteze.
De asemenea, la momentul efectuarii investigatiei trebuie inlaturate bijuteriile si alte obiecte metalice, pentru ca pot perturba dispozitivul folosit pentru ecografie.
 
Ecografia si implanturile mamare

O intrebare pe care o aud des medicii specialisti se refera la posibilitatea efectuarii ecografiei mamare de catre pacientele cu implanturi la nivelul sanilor. Raspunsul este intotdeauna afirmativ, intrucat imaginile ecografice permit sa se faca o distinctie clara intre materialele folosite pentru implant si tesutul mamar. O astfel de investigatie este chiar necesara, in situatiile nedorite in care implantul se rupe.
 
Asadar dupa varsta de 30 de ani, ecografia mamara devine o investigatie pe care trebuie sa o faci anual, in scop preventiv, la fel ca si examenul clinic al sanilor. In cazul in care descoperi modificari ale sanilor in intervalul dintre doua investigatii periodice, nu astepta pana la urmatoarea programare, pentru ca orice zi de intarziere inseamna agravarea bolii.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce este vaginoplastia si cand ai nevoie de o astfel de interventie?

La o anumita varsta sau dupa o nastere vaginala...

Sanatate

9 beneficii oferite de Aloe Vera pentru sanatate

Aloe Vera, denumita si planta minune, este un a...

Casa si Gradina

Avantaje pe care doar linoleumul ignifug le poate asigura

In urma cu cativa ani, cand au fost descoperite...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.