Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?
Publicat: 12.04.2021
La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncologice, diagnosticarea precoce este esentiala in tratamentul si evolutia spre vindecare a cancerului de san. Autoexaminarea sanilor si efectuarea controalelor medicale periodice sunt cele mai eficiente cai pentru depistarea in faza incipienta a cancerului mamar. In acest sens, medicul iti poate recomanda o serie de investigatii pentru depistarea cancerului de san sau altor afectiuni, iar ecografia mamara este una dintre aceste proceduri.
Ce presupune o ecografie mamara
Ecografia este o investigatie imagistica efectuata cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta tehnica presupune folosirea undelor sonore, cu ajutorul carora se creeaza imagini ale unor zone din interiorul corpului, care sunt proiectate pe un monitor si interpretate de medicul specialist.
Ecografia mamara consta in utilizarea acestei tehnici pentru examinarea sanilor, putand fi astfel depistate anumite modificari care se datoreaza unor afectiuni mamare. Ecografia este nedureroasa si neinvaziva, iar uneori pot fi necesare alte investigatii imagistice suplimentare, pentru un diagnostic cat mai precis.
La ce varsta e necesara o astfel de investigatie
Ecografia mamara se realizeaza atat in scop preventiv, pentru a depista eventualele afectiuni la nivelul sanilor, cat si in scop terapeutic, pentru a monitoriza evolutia unor afectiuni deja descoperite.
• Pana la varsta de 30 de ani, o astfel de investigatie nu este necesara, fiind suficienta autoexaminarea lunara a sanilor si un examen clinic o data la trei ani.
• Femeile intre 30 si 40 de ani, trebuie sa faca anual un examen clinic al sanilor, insotit de o ecografie mamara. De asemenea, autoexaminarea lunara a sanilor este o alta recomandare a medicilor.
• Dupa varsta de 50 de ani, se recomanda in continuare examen clinic anual, insotit de mamografie bilaterala, completata de ecografie mamara atunci cand este cazul.
Cand se mai impune o ecografie la nivelul sanilor
Daca ai observat anumite modificari la nivelul sanilor in urma autoexaminarii, nu astepta programarea pentru examenul clinic periodic, ci adreseaza-te imediat medicului tau. Acesta iti poate recomanda o ecografie mamara, precum si alte investigatii suplimentare, pentru a stabili care este cauza acelor modificari. Situatiile care impun efectuarea imediata a unei ecografii mamare sunt urmatoarele:
• Aparitia unuia sau mai multor noduli la nivelul sanului
• Modificari ale consistentei tesutului intr-o anumita regiune
• Modificari ale aspectului pielii, precum roseata, ulceratii, aparitia unor striatii sau a unor zone in care pielea este ingrosata
• Aparitia unor iritatii cu cruste la nivelul mameloanelor
• Scurgeri mamelonare
• Retragerea mameloanelor
• Aparitia unor noduli in zona axilara.
• Toate acestea sunt semne ca ceva nu este in regula si necesita de urgenta un consult de specialitate, pentru ca situatia se poate agrava rapid.
Cum sa te pregatesti pentru o ecografie mamara
O astfel de investigatie nu impune niciun fel de pregatire speciala in prealabil, fiind doar recomandat sa nu folosesti pudre, parfumuri sau alte lotiuni inainte de a pleca spre cabinet. Acestea pot scadea calitatea imaginilor, iar medicului ii va fi mai dificil sa le interpreteze.
De asemenea, la momentul efectuarii investigatiei trebuie inlaturate bijuteriile si alte obiecte metalice, pentru ca pot perturba dispozitivul folosit pentru ecografie.
Ecografia si implanturile mamare
O intrebare pe care o aud des medicii specialisti se refera la posibilitatea efectuarii ecografiei mamare de catre pacientele cu implanturi la nivelul sanilor. Raspunsul este intotdeauna afirmativ, intrucat imaginile ecografice permit sa se faca o distinctie clara intre materialele folosite pentru implant si tesutul mamar. O astfel de investigatie este chiar necesara, in situatiile nedorite in care implantul se rupe.
Asadar dupa varsta de 30 de ani, ecografia mamara devine o investigatie pe care trebuie sa o faci anual, in scop preventiv, la fel ca si examenul clinic al sanilor. In cazul in care descoperi modificari ale sanilor in intervalul dintre doua investigatii periodice, nu astepta pana la urmatoarea programare, pentru ca orice zi de intarziere inseamna agravarea bolii.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?

Comentarii postate (0)
Sanatate

Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei
Tot ai vazut si ai auzit de-a lungul timpului t...
Sanatate

Se poate trai normal cu o proteza de genunchi? Afla de la experti!
Inlocuirea genunchiului cu o proteza este...
Cele mai citite
Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita
Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...
Moda

Cele mai populare tipuri de genti in care si tu ar trebui sa investesti
Gentile se impart in doua categorii: cele cu f...
Moda

5 argumente imbatabile pentru a purta sandale si pantofi din piele la munca
Incaltamintea din piele este foarte populara si...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails