Va aflati in:

Articole / Sanatate

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?

Publicat: 30.06.2021

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?
Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingrediente pentru sanatate, pe care omul modern il foloseste in aproape orice preparat pe care il consuma. Este un produs obtinut prin rafinarea chimica a trestiei de zahar (80% din cantitatea totala de zahar) si a sfeclei de zahar care, desi cunoscut omului inca de acum 8-10.000 de ani, in epoca moderna a devenit inamicul sanatatii fiecaruia dintre noi.

Consumul de zahar este principala cauza pentru cresterea in greutate (cu consecinte directe si grave asupra starii de sanatate), cresterea exponentiala a riscului dezvoltarii unor boli cardiovasculare, diabet sau cancer dar si accelerarea imbatranirii la nivel celular.
In aceste conditii, tot mai multi oameni cauta alternative sanatoase la zahar si, din fericire, le inalnim la tot pasul.

Mierea
Mierea este un lichid vascos produs de albine printr-un proces complex ce presupune colectarea nectarului (cu un continut foarte mare de apa, de pana la 95% si un procent redus de zaharoza – intre 5 si 15 procente) si descompunerea zaharozei cu ajutorul unei enzime proteice in fructoza si glucoza; continutul ridicat de apa este eliminat prin consum de catre albinele tinere si ventilarea stupului de catre acestea, mierea astfel obtinuta (care mai are undeva la 20% apa) fiind stocata in celulele fagurilor si acoperita cu un strat de ceara pentru controlul umiditatii.

Este unul dintre cele mai vechi si apreciate produse pentru indulcirea diverselor preparate, productia anuala situandu-se intre 1,5 si 2 milioane de tone; poti alege mierea bio romaneasca, tara noastra situandu-se printre fruntasii UE in ceea ce priveste productia, cu aproximativ 24000 de tone anual. Poate fi utilizata cu succes ca inlocuitor al zaharului, o lingurita de miere avand aproximativ 64 de calorii, 17,2 grame de zahar si o aciditate pH de 3,9; conține cantități importante de potasiu, calciu, sodiu si magneziu dar si vitamina C si antioxidanti.
Beneficiile consumului de miere pentru starea de sanatate sunt binecunoscute: intareste sistemul imunitar, avand proprietati antibacteriene si antiinfectioase, atenueaza simptomatologia provocata de alergii, contribuie la sanatatea aparatului digestiv, este o excelenta sursa de energie.

Siropul de agave

Un produs chiar mai dulce decat mierea si cu peste 50% mai dulce decat zaharul, avand culoarea si consistenta mierii dar un indice glicemic de doar 27, mult mai scazut decat al mierii (61) sau al zaharului (92) este siropul de agave, un suc obtinut din nectarul unei plante originare din America: agava.
Are un gust neutru, ceea ce il face un excelent inlocuitor pentru orice fel de preparate si un continut important de nutrienti (minerale precum potasiul, sodiul sau seleniul, vitamina A, B9 si B4, K, C, ). Impactul redus asupra nivelului de zahar din sange il face un excelent inlocuitor, mai ales pentru bolnavii de diabet care au nevoie de un control strict al nivelurilor glicemice.

Stevia
Extractul de stevie este un indulcitor natural, care nu contine calorii dar este de aproximativ 200 de ori mai puternic decat zaharul datorita a doua componente active de baza: glicozid steviol si rebaudiozida A.
Are efect zero asupra nivelului de zahar din sange ceea ce il face optiunea favorita a diabeticilor, influenteaza scaderea tensiunii arteriale si impiedica descompunerea colagenului si elastinei, reducand astfel ridurile. Extractul de stevie contribuie la reducerea problemelor digestive legate de arsurile stomacale si la pastrarea sanatatii cavitatii bucale, datorita continutului de ingredienti antibacterieni si antiinflamatorii.

Goana dupa profit a impus utilizarea unui indulcitor puternic si ieftin precum zaharul, care insa nu are niciun fel de influenta benefica pentru sanatate, dimpotriva; in aceste conditii, este imperios necesara schimbarea obiceiurilor culinare si adoptarea unui stil de viata sanatos, in care utilizarea zaharului sa fie, pe cat posibil, limitata sau eliminata.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

6 moduri in care sa te feresti de virusuri si bacterii

Virusurile si bacteriile sunt o amenintare neva...

Celebs & Style

Kristen Stewart este singura?

„Kristen Stewart este singura si se va i...

Relatii & Sex

Semne ca partenerul te iubeste cu adevarat

Pentru a fi sigura ca partenerul te iubeste cu ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara