Va aflati in:

Articole / Sanatate

Ce trebuie sa stiti despre cum se face un implant dentar

Publicat: 24.09.2019


Cand aude cuvantul stomatolog, majoritatea oamenilor se gandeste aproape imediat durere si disconfort.  Desi o urgenta stomatologica poate fi dureroasa si necesita o vizita la dentist, adevarul este ca, datorita tehnicilor moderne si pregatirii avansate a stomatologilor de astazi, rareori mai putem vorbi despre proceduri care sunt cu adevarat dureroase. Aproape toata lumea a avut o experienta urata in trecut cu durerile de dinti si ar putea beneficia de un implant dentar daca a avut parte de o extractie.

Indiferent cum ar fi insa, avem tendinta de a evita sa mergem la dentist din cauza lipsei de educatie, desi este in interesul nostru. Acest lucru este valabil si in cazul implanturilor dentare, care ne aduc nenumarate beneficii. Daca suferiti din cauza danturii incomplete si v-ati gandit la un implant, unii dintre dumneavoastra si-au facut cu siguranta griji daca operatiunea in sine doare sau nu. Nu sunteti singura persoana care s-a gandit la acest aspect. Sa aruncam o privire mai atenta asupra procesului prin care se realizeaza implanturile dentare si sa va ajutam sa va eliberati de frica de durere si, implicit, de stomatolog!

De ce sa apelam la implanturi dentare?
Implanturile dentare sunt o solutie permanenta pentru dantura incompleta a pacientilor care au suferit extractii. Spre deosebire de alte optiuni de inlocuire a dintilor lipsa, implanturile nu au niciun impact negativ asupra dintilor sanatosi ramasi. Daca alegeti sa mergeti la un cabinet de stomatologie Bucuresti sau din tara, veti gasi medici care sa va ofere cel mai stabil si natural aspect al danturii prin implantarea unor dinti noi. In urma procedurii, in afara de ajutorul in procesul de masticatie si de functia estetica a noilor dinti, un implant dentar va ajuta si la intarirea maxilarului prin inlocuirea nu numai a coroanelor lipsa, ci si a radacinii dintilor, care a fost scoasa atunci cand v-a fost scos un incisiv, canin, premolar sau molar care nu mai puteau fi salvati.

In afara de implicatiile vizuale neplacute, evidente, ale dintilor care ne lipsesc (un aspect care ne poate submina grav increderea in noi insine si stima de sine) exista si alte pericole pe care o dantura incompleta le ascunde. In timp, lipsa dintilor poate fi cauza principala pentru mult mai multe probleme. Acestea pot include slabirea osului maxilarului (care poate duce la deteriorarea sau chiar pierderea altor dinti) care provoaca impresia unui obraz cu aspect cazut. Un obraz cazut ne va face sa aratam mult mai batrani decat suntem in realitate. Acest lucru se intampla pentru ca in procesul de masticatie, dintii nostri ajuta la stimularea muschilor fetei, dar si al osului de dedesubt si la mentinerea lor intr-o stare sanatoasa. Daca ne lipsesc dinti, acest lucru nu se intampla si coloana maxilara incepe treptat sa se deterioreze.
Iar daca nu stiati, lipsa dintilor mai duce si la un proces de masticatie incomplet si la aparitia de probleme de sanatate ale aparatului digestiv si nu numai.
Pe langa faptul ca ne ajuta sa aratam si sa ne simtim din nou minunat, implanturile dentare sunt o modalitate excelenta de a evita aparitia unor boli.

Ce sunt de fapt implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt de fapt formate din trei elemente, cunoscute sub numele de implant propriu-zis (surub), bont protetic si coroana.
Implantul propriu-zis este elementul care joaca cel mai important rol, deoarece acesta ajuta la refacerea rezistentei maxilarului, precum si la formarea unei baze puternice pe care poate fi montat noul dinte - coroana.

Un implant dentar este confectionat din titan de inalta calitate, un material care este biocompatibil. Aceasta inseamna ca acest metal are proprietatea speciala de a se putea lega si de a se contopi cu osul natural din jurul sau. Practic, va deveni o parte integranta a maxilarului persoanei care beneficiaza de un implant stomatologic.
Dupa ce implantul este complet fixat, bontul poate fi montat, iar in final pusa coroana - si gata, frumusetea zambetului este restabilita.

Cum arata procesul de montare a unui implant dentar?
Dupa consultatia initiala si orice alt tratament stomatologic preliminar, procesul real de montare a implanturilor dentare are de obicei patru etape principale:
1. Primul pas este amortirea gingiei cu un anestezic. Un anestezic de suprafata este folosit mai intai pentru a "ingheta" gingia. Aceasta permite injectarea anestezicului local fara ca pacientul sa mai poata simti ceva. O data ce acest anestezic incepe sa actioneze, nu veti mai simti nimic.
2. Dupa ce aceasta prima etapa s-a incheiat, urmatorul pas este pregatirea locului pentru implanturi. Dentistul va trebui sa faca o mica deschidere in gingie pentru a avea acces la os.
3. Apoi, stomatologul va face o gaura - lucru care este cunoscut sub numele de gaura-pilot. Acest lucru permite dentistului sa verifice daca pozitia si unghiul in care va fi pus implantul sunt corecte. Gaura va fi apoi largita treptat la latimea si adancimea necesare pentru implantul care va fi introdus prin gingie.
4. In cele din urma, implantul poate fi insurubat in acel loc si apoi sigilat, iar gingia din jurul zonei va fi cusuta.
Este important sa ne amintim ca intregul proces este o procedura planificata, care necesita precizie!
Aceasta procedura este total diferita de o extractie a dintilor sau oricare alt tratament stomatologic de urgenta.

Recuperarea pacientului dupa un implant dentar
Ca si in cazul oricarui alt tratament chirurgical, experienta recuperarii fiecarui om dupa o procedura medicala, este diferita de a altora. Totusi, majoritate pacientilor afirma ca nu simt nimic altceva decat un disconfort foarte usor dupa procedura de implant, cel mai adesea doar in perioada de vindecare.
Mai mult, pacientii sunt adesea placut surprinsi de lipsa oricarei dureri in timpul procedurii in sine.

Pentru a va pastra in zona de confort, stomatologul va va prescrie calmante si o apa de gura speciala pentru a fi folosita dupa procedura de implantare si va va invata ceea ce trebuie sa faceti pentru a va asigura o recuperarea cat mai rapida si de succes.
Daca aveti intrebari sau nelamuriri este recomandat sa va consultati medicul stomatolog si acesta va va oferi toate informatiile necesare.
De asemenea, dupa un implant dentar, pacientul trebuie sa se intoarca la cabinet dupa aproximativ o saptamana pentru pentru a i se scoate suturile, dar si acest lucru se va face fara durere.
Mult succes!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

5 retete delicioase de sucuri naturale pentru sanatatea organismului

Sucurile naturale au o multime de beneficii pen...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Bebelusi si Copii

Care sunt jocurile potrivite pentru copilul tau?

Copiii au nevoie de atentia parintilor lor, de ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...