Va aflati in:

Articole / Sanatate

Chimioterapia - tratamentul cancerului mamar

Publicat: 08.02.2023

mastectomia-Chimioterapia – tratamentul cancerului mamar
Chimioterapia reprezinta un tratament medicamentos menit sa distruga si sa intrerupa multiplicarea celulelor canceroase din corp. Iata cand este recomandata si ce presupune aceasta, in cazul diagnosticului de cancer mamar.
Cancerul mamar este cea mai temuta afectiune de catre femei, din cauza incidentei crescute, dar si a efectelor mutilante pe care le are tratamentul chirurgical asupra corpului lor. Pierderea unui san sau a ambilor sani este des asociat cu pierderea feminitatii, cu un impact major asupra psihicului si a calitatii vietii ulterioare tratamentului.

Tratamentul cancerului mamar
Cancerul mamar este o afectiune grava care astazi poate fi diagnosticata cu usurinta. Progresul tehnologic in materie de screening si diagnostic imagistic permite medicului sa descopere leziunile maligne cand acestea au dimensiuni milimetrice.
Cancerul mamar diagnosticat intr-un stadiu incipient este tratabil, cu prognostic favorabil pe termen lung, de cele mai multe ori prin chirurgie conservatoare (cu pastrarea sanului).

Chimioterapia în cancerul mamar
Tratamentul chimioterapic este recomandat numai de catre medicul oncolog, in urma unui proces complex de diagnostic. In functie de tabloul clinic si de tipul de cancer, schema de tratament chimioterapic este diferita de la pacienta la pacienta, cu scopul de a fi cat mai mult adaptata pentru rezultate optime.

Iata cateva dintre situatiile in care medicul oncolog poate recomanda chimioterapie in diagnosticul de cancer mamar:
Pentru vindecarea cancerului
• In scop de preventie a aparitiei de celule canceroase noi, post tratament chirurgical
• Cu scopul de a evalua eficienta tratamentului
• In prevenirea invaziei de celule maligne catre restul corpului
• Chimioterapie neo-adjuvanta – cu scopul scaderii in dimensiuni a unei tumori, in incercarea de a efectua o interventie chirurgicala conservatoare
 •In scop paliativ.

Cum se administreaza chimioterapia?
De cele mai multe ori, chimioterapie se administreaza pe calea vaselor de sange, prin intermediul unor canule sau camere implantabile, care au rolul de a imbunatati siguranta pacientului si a inlesni procedura de injectare.
Chimioterapia se administreaza in general cu internare de zi, pacienta plecand acasa in aceeasi zi a internarii. Exista si situatii in care pacientele raman internate peste noapte, in diagnosticul mai avansat, de tipul neoplasmului mamar.

Efecte secundare ale chimioterapiei
Combinatia de substante utilizate in chimioterapie au un grad de toxicitate suficient pentru a distruge celulele canceroase, insa pot slabi deopotriva corpul pacientei care manifesta anumite efecte secundare, precum: predispozitie pentru infectii, lipsa poftei de mancare, stari de greata, varsaturi, ameteli, caderea parului, etc
Vestea buna este ca exista medicatie care sa combata aceste efecte secundare, putand fi completata de asemenea si cu o serie de recomandari alimentare care contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii de-a lungul tratamentului pentru invingerea cancerului mamar.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei

Tot ai vazut si ai auzit de-a lungul timpului t...

Celebs & Style

Jennifer Aniston a implinit 44 de ani

La multi ani, Jennifer Aniston!Jennifer Anisto...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Balanta

Horoscop 2015 BalantaAnul 2015 pentru BalantaHo...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Capricorn

Horoscop 2015 CapricornAnul 2015 pentru Caprico...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.