Va aflati in:

Articole / Sanatate

Consumul de ceai vara

Publicat: 04.07.2009

ceai de varaCaldura mare! Rafturile magazinelor se golesc ca prin farmec de apa minerala carbogazoasa sau plata, de sucuri, de bere. Dar, ca o alternativa la toate acestea, medicii recomanda ceaiurile de vara.
Ceaiurile sunt o bautura excelenta nu numai in anotimpul rece, ci si vara, in special daca sunt consumate reci sau cu gheata. Acestea au proprietatea de a hidrata organismul, avand efect racoritor si revigorant sau previn aparitia transpiratiei.

Ceaiul verde: vedeta verii

Cel mai recomandat de specialisti este ceaiul verde, in diferite combinatii. Originar din Asia, acesta este cunoscut in lumea intreaga pentru proprietatile sale diuretice si antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine. E folosit cu succes in diferite diete si regimuri si numeroase creme de fata impotriva imbatranirii  il au printre ingrediente. Anumiti specialisti considera ca acest tip de ceai reduce riscul de aparitie a cancerului, in special pe cel al cancerului de colon si de stomac. Pentru ca are un continut mai scazut de teina, este mai putin excitant decat ceaiul negru. Ceaiul cel mai racoritor este obtinut din amestecul mentei cu ceaiul verde. Acesta se prepara dintr-o crenguta de menta (poate fi si verde, aceasta pentru ca tot este sezonul) si o lingurita de ceai verde uscat, care se lasa la infuzat 1-2 minute. Se bea rece sau cu gheata. Oricum, nu sunt recomandate mai mult de doua cesti pe zi si aceasta inainte de ora 16.00, pentru ca poate provoca insomnii.

Ceaiul de rozmarin
Un alt ceai racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori rosii de hibiscus, menta, macese, sulfina. Efectul tonifiant a frunzelor de rozmarin se combina cu proprietatile antioxidante ale ceaiului verde si cu virtutile revigorante ale florilor de hibiscus. Menta, coriandrul, rozmarinul si busuiocul sunt recomandate pentru tulburarile digestive de tip colita si enterocolita, datorita uleiurilor volatile pe care le contin. Plantele se pot consuma sub forma de infuzie, adaugandu-se o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta.

Ceaiurile de fructe
Ceaiurile din fructe de padure, capsuni sau fragi, afine, zmeura, caise sau fructe exotice sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, fiind o alternativa la sucurile acidulate. Daca nu aveti la indemana fructele, va puteti orienta catre magazinele cu profil naturist. Aceste ceaiuri se prepara prin infuzare. Astfel,  se adauga 1-2 lingurite de pulbere sau 1-2 pliculete de ceai peste 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se pot servi cu gheata si lamaie. Spre deosebire de ceaiul verde, acestea se pot consuma in orice moment al zilei.

Ceaiuri antisudorifice
Persoanelor cae transpira foarte mult le sunt recomandate ceaiurile de scoarta de salcie sau stejar si ceaiurile din frunze de nuc sau salvie. Cele din frunze de nuc sau salvie se prepara prin infuzie, cu o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta. Cele de scoarta de stejar sau salcie se prepara sub  forma de decoct, cu aceeasi cantitate care se fierbe 10 minute. Consumul ceaiurilor de coada-soricelului, matase de porumb, cozi de cirese, papadie sau urzica nu este recomandat, deoarece aceste plante accentueaza eliminarea lichidelor din organism. Pentru a scapa de insectele care ne tot deranjeaza vara, este recomandat sa frictionam corpul cu ceai de cimbrisor, menta sau nuc.

Consumati si apa plata!
Specialistii recomanda nu apa minerala carbogazoasa, ci apa minerala plata. Prima poate produce anumite efecte adverse, precum hiperaciditate gastrica sau perturburi digestive sau nervoase. in schimb, apa plata este mai saraca in dioxid de carbon si este bogata in magneziu si calciu. in functie de provenienta, ea mai poate contine sulf si iod. Consumarea ei scade apetitul si stimuleaza diureza. De asemenea, are un efect benefic in afectiunile biliare si previne indigestia.

Un articol de Mariana Dobrica
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Este posibil sa ai depresie functionala?

Exista multe conceptii gresite despre cum arata...

Sanatate

5 moduri simple pentru intarirea imunitatii la adulti

Sistemul imunitar protejeaza organismul impotri...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Tu faci diferenta!

Fa ca acest Craciun sa fie cu adevarat MEMORABIL!

A face din acest Craciun un eveniment memorabil...

Tu faci diferenta!

Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?

"Sunt cu iubitul meu de patru luni si el e...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.