Placebo: fictiune sau realitate?
Publicat: 11.11.2014

Etichete:
Poate ai auzit la un moment dat de efectul placebo pe care il pot avea medicamentele asupra corpului tau. Dar stii despre ce este vorba? Despre acele situatii in care iei sa zicem o aspirina si durerea de cap dispare imediat ca prin minune. Citeste in continuare cum de este posibil acest fenomen!
Se stie ca in cazul bolilor cronice, precum este diabetul, tratamentele permanente au, in afara efectelor pozitive si alte reactii nu tocmai benefice partilor organismului neafectate de boala. In aceste cazuri, efectul psihologic al medicamentelor este mult mai eficient decat substantele chimice asimilate de corpul uman. Bolnavul crede ca tratamentul pe care il urmeaza ii amelioreaza boala, chiar daca chimic nu este deloc asa. Este aceeasi situatie pe care o traieste si un om perfect sanatos, pe care daca il doare capul, ia o aspirina si durerea dispare ca prin minune. Acest efect psihologic al medicamentelor este numit „efectul Placebo”.
Caracterele generale ale efectului placebo:
• substanta administrata este inerta farmacodinamic;
• efectul este simptomatic;
• durata efectului este, de regula, scurta;
• instalarea efectului este mai rapida decat a unei substante farmacodinamice active;
• actiune nespecifica
Ce este efectul placebo
In dictionarul medical, acest fenomen este atributul acordat oricarui medicament prescris unui bolnav in scopul de a-i face placere mai degraba decat a-i fi util. Acest medicament poate fi o substanta de forma farmaceutica, dar neutra din punct de vedere farmacodinamic, folosita in scop terapeutic experimental.
Fenomenul si efectul placebo este un ansamblu de modificari clinice si psihofiziologice ce apar la o persoana sanatoasa, careia i s-a administrat o substanta placebo. Prima substanta folosita ca Placebo este apa, numita pretentios ”aqua simplex”, actiunea sa se baza pe prestigiul profesional al medicului ce prezenta acest medicament ca fiind foarte bun. Odata cu cresterea nivelului sociocultural al pacientilor ei nu au mai putut fi pacaliti usor, de aceea apa a trebuit sa fie sterilizata, imbuteliata in fiole si administrata.
In ultimii ani substantele placebo au ajuns sa fie utilizate pentru controlul comparativ al eficacitatii produselor farmacologice. Numeroase substante psihotrope, care urmau sa fie lansate in circuitul medical nu puteau fi verificate si validate sub raport farmacodinamic decat prin comparatie cu alte substante incerte din punct de vedere farmacologic si administrate in paralel.
Factorii de care depinde fenomenul Placebo sunt:
a) Bolnavul – studiile au aratat ca unele persoane raspund prin manifestari clinice la administrarea unor substante neutre (persoanele placebosensibile sau placeboreactive reprezinta 1/3 din totalul populatiei). Alte persoane nu prezinta nici un fel de manifestari clinice la administrarea substantelor Placebo, ele fiind numite persoane placebononreactive si reprezinta 2/3 din populatie.
In cazul persoanelor ce raspund la substantele Placebo, unele reactioneaza favorabil, in sensul ca se simt bine, alte reactioneaza negativ. Diferentele dintre persoane nu sunt neaparat structurale, nu tin de structurile de personalitate ci sunt conjuncturale (o persoana poate fi placeboreactiva intr-o zi si placebononreactiva peste cateva saptamani sau invers).
b) Boala – cercetarile au demonstrat ca efectul vizeaza indirect boala, substantele actionand asupra simptomelor si nu asupra etiopatogenezei.
In afectiunile cu un grad mai mare de subiectivitate, adica in afectiunile psihogene, substantele placebo obtin efecte mai bune iar in afectiunile cu un nivel mai incet de organicitate efectul este redus. Cea mai mare frecventa de reactie se intalneste in cazul durerilor (cefalee, miolgii) care sunt reversibile. Beneficiul produs in cazul durerilor de o substanta placebo este echivalent cu efectul unui analgezic.
c)Terapeutul si relatia sa cu pacientul – o relatie pozitiva intre cei doi intareste efectul placebo si invers. Efectul terapeutic al substantei depinde nu numai de increderea pacientului in medicamente ci si de increderea medicului, farmacistului in substanta administrata.
Efectul Placebo insoteste orice act terapeutic, el nu se limiteaza doar la actiunea unei substante farmacologice ci la orice diferenta intre rezultatul asteptat si rezultatul obtinut de un medicament.
Exista sau nu exita efectul placebo?
Cea mai elocventa dovada privind rolul psihicului in vindecarea unei boli este binecunoscuta reactie placebo - in limba latina, inseamna „ce imi face placere”. Cand un pacient are incredere intr-un medicament , iar medicul si farmacistul reuseste sa-i intareasca aceasta incredere si asociaza beneficiile acestuia cu un nou stil de viata si o dieta alimentara corespunzatoare specifica mai ales in cazul bolilor de nutritie si a diabetului, putem avea o reactie mult mai eficienta decat atunci cand relatia dintre pacient, medic, farmacist si medicament este de neincredere sau de indiferenta.
Impactul reactiilor adverse, in special alergice, la medicamente - asupra psihicului bolnavului; reactii de dependenta medicamentoasa si factorii de ordin psihologic care le influenteaza; complianta terapeutica si factori de ordin psihologic care o influenteaza depind de bolnav, medic,farmacist si anturaj, de puntile comunicationale care se stabilesc intre acestia, punti care deschid calea psihoterapiei si a persuasiunii, ducand cu siguranta doar la efecte pozitive asupra bolnavului cronic si in special a aceluia care are probleme de sanatate aparute pe fondul unui cumul de factori externi cum ar fi stresul, stilul de viata, dieta.
Sursa: Copyright©eLady.ro: Placebo: fictiune sau realitate?

Comentarii postate (0)
Sanatate

Care sunt primele simptome ale infectiei urinare
Infectiile urinare sunt acele infectii cauzate ...
Cele mai citite
Celebs & Style
Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown
Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails