Puterea mirodeniilor: cuisoarele si scortisoara
Publicat: 15.03.2016

Mai toate femeile au in bucatarie intr-un dulapior suspendat numai condimente. Tot soiul de mirodenii care ne atrag cu aroma lor. Recipiente mai mici sau mai mari, sticlute dichisite prin care se vad: cuisoare, scortisoara, boia, chimen, dafin, boabe de mustar, cimbru, nucsoara, piper, coriandru, tarhon, anason, susan, mac, oregano, sofran, busuioc... Ce sa mai zicem? Mirodeniile sunt un adevarat univers aromat ce asteapta sa fie exploatat.
Mirodeniile sunt in general substante de natura vegetala obtinute din seminte, frunze, radacini sau fructe ale unor plante. Ele, odata adaugate la diverse preparate culinare, ofera o aroma deosebita. Pe langa rolul de a da gust, condimentele stimuleaza apetitul, digestia si au impact asupra sanatatii noastre. Azi iti povestim despre calitatile cuisoarelor si scortisoarei.
Cuisoarele
Interesant in privinta cuisoarelor, pentru inceput, este faptul ca ele reprezinta florile arborelui de cuisoare, care este tot timpul anului verde. Mai precis, cuisoarele sunt efectiv bobocii acestui arbore. Bobocii se culeg inainte ca ei sa se deschida, sa infloreasca. Cand au o anumita nuanta de roz, sunt culesi manual. Forma lor seamana cu niste unghii. Bobocii sunt lasati la uscat, perioada in care isi modifica culoarea.
Cuisoarele sunt foarte aromate, au un gust dulceag si parca un pic iute. Sunt o sursa foarte bogata de mangan, vitamina C, vitamina K, fibre, dar si acizi grasi omega 3, calciu si magneziu.
Analgezice
Cuisoarele se pot adauga la ceai, la o mancare cu carne, la friptura, la supe de fasole, dovleac, mazare, etc. Ajuta la digestie. In timp, a fost observata si analizata una dintre substantele continute de cuisoare: eugenolul, principalul component. Acesta da gustul usturator - iute si confera cuisoarelor rol analgezic, deci ajuta la calmarea durerilor, in special local, este antiinflamator si antibacterian. Avand atatea proprietati, eugenolul este utilizat in compozitia anumitor produse folosite in cabinetele stomatologice. De aceea cuisoarele sunt eficiente impotriva durerilor de dinti si de gingii. Uleiul extras din cuisoare se gaseste si in anumite ape de gura. Studii realizate pe animale au aratat ca aceste condimente pot scadea febra. Nu s-a dovedit acest efect si asupra oamenilor. Acest ulei are si efect si impotriva tantarilor.
Cuisoarele sunt utilizate in Indonezia la fabricarea unui tip de tigari numite kreteks. Se adauga la tutun (60%) cuisoare macinate (40%). Gratie aromei si gustului, kreteks au devenit cunoscute, dar medicii considera aceste tigari mai periculoase decat cele clasice.
Cuisoarele trebuie pastrate in recipiente din sticla, bine inchise, in locuri uscate, reci si intunecate. Daca sunt macinate (se pot pune intr-o rasnita de cafea), cuisoarele praf pot fi pastrate pana la 6 luni, iar daca sunt intregi pot fi pastrate un an.
Scortisoara
Considerata in Egiptul Antic mai pretioasa decat aurul, scortisoara este o mirodenie cu o istorie lunga, ea fiind mentionata si in Biblie. De obicei ne gandim la scortisoara ca la un condiment potrivit iarna, caci gustul ei dulce parca ne incalzeste. Ea este de fapt coaja/ scoarta copacului de scortisoara. Exista doua varietati ale acestei mirodenii, ele fiind asemanatoare: scortisoara Ceylon si cea chinezeasca. Fie ca e pudra sau baton, adaugata in mancare (mai ales dulciuri) sau ceai, scortisoara are si calitati terapeutice. Aceste proprietati sunt generate de uleiurile din compozitia scoartei.
Scortisoara este un condiment antimicrobian. Intr-un studiu publicat in International Journal of Food Microbiology, citat de The George Mateljan Foundation, se specifica faptul ca scortisoara poate fi utilizata drept conservant. Uleiul esential de scortisoara are acest efect.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Puterea mirodeniilor: cuisoarele si scortisoara

Comentarii postate (0)
Sanatate

9 beneficii oferite de Aloe Vera pentru sanatate
Aloe Vera, denumita si planta minune, este un a...
Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale
Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...
Cele mai citite
Retete de slabire

Supa italieneasca Montignac de dovlecel cu busuioc
S-ar putea sa te uiti la fotografie si sa spui ...
Retete de slabire

Retete Montignac/pentru diabet: Papucii slabanoagei
Nu stiu daca sunteti familiarizati cu bucataria...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails