Rostopasca
Publicat: 20.02.2007

Rostopasca (Chelidonium majus) este cunoscuta in popor sub mai multe denumiri. Buruiana de pecingine, iarba de negi sau negelarita sunt denumiri care exprima clar veleitatile vindecatoare ale acestei plante medicinale. Alta denumire, de buruiana sfanta, arata respectul de care se bucura in medicina populara.
Rostopasca creste pe langa case, in tufisurile de la marginea drumului si prin padurile umbroase. Se poate gasi chiar si iarna, ingropata in zapada.
In scopuri medicinale, planta se foloseste in intregime, cu exceptia radacinilor. Recoltarea plantei se poate face inca din momentul aparitiei primelor flori, in aprilie sau mai si pana la formarea semintelor. Uscarea se face pe cale naturala in straturi subtiri in incaperi aerisite, sau controlat la o temperatura de 30 - 35 de grade Celsius in uscatorii.
Sucul galben-laptos (latex) existent in tulpina si frunzele plantei devine brun in contact cu aerul. Acesta contine principiile active care ii confera plantei proprietatile terapeutice care au facut-o cunoscuta.
Ce se trateaza cu rostopasca
Extractele din rostopasca au efecte antibiotice, distrugand un numar mare de germeni patogeni. Sucul proaspat este folosit extern la cauterizarea negilor (numite si veruci). Sub forma de ceai sau tinctura, rostopasca se utilizeaza ca adjuvant in tratamentul tuberculozei pielii, herpesului, bataturilor, bubelor dulci, psoriazisului si altor boli de piele. Ajuta la cicatrizarea ranilor si la prevenirea aparitiei cheliei, fortificand parul. Rostopasca are efect vasodilatator coronarian si antispastic biliar, are actiune sedativa si antitumorala sau antimitotica (inhiba inmultirea celulara).
Rostopasca este un excelent tratament in bolile hepatice grave (ciroza hepatica in faza incipienta, hepatite virale A, B si C) daca este folosita in doze homeopatice. Curata atat sangele, cat si ficatul, deoarece influenteaza in mod pozitiv metabolismul. Are, de asemenea, efecte deosebite in unele afectiuni ale aparatului urinar.
Tratamente cu rostopasca
Ceaiul de rostopasca se poate folosi pentru inlaturarea rapida a icterului. Doza recomandata este de doua - trei cesti pe zi de ceai preparat prin oparirea unei lingurite de planta cu o cana de apa fierbinte. Se lasa sa infuzeze cinci - sapte minute dupa care se lasa se se raceasca inainte de a fi consumat. Pentru administrare externa este indicata folosirea sucului proaspat de rostopasca sau a tincturii. Tinctura se administreaza pe portiunile de piele afectate de cancer de piele, negi, bataturi si eczeme care nu se vindeca. Fiind un produs homeopat, aceasta poate fi obtinuta din farmacii. Pentru tratament se folosesc 10 - 15 picaturi diluate in putina apa, cu ajutorul carora se formeaza comprese care se aplica pe piele.
Precautii in folosirea plantei rostopasca
Sucul laptos al plantei este foarte iritant. De aceea, in timpul recoltarii nu trebuie sa duceti mana la fata, iar la terminarea lucrului se vor spala bine mainile. Trebuie sa fiti atenti si atunci cand folositi planta pentru tratament. In doze mari provoaca intoxicatii. De aceea, tratamentul este bine sa se faca sub supravegherea medicului.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Sursa: Copyright © eLady.ro - Rostopasca

Comentarii postate (1)
ana - 09/06/2008
pot sa beu ceai de rostopasca si daca alaptez? am fo diagnosticata cu hepatita C .as ancerca cu ceaiuri ,multumesc
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Sanatate

De ce sa introduci gelul de igiena intima in ritualul tau zilnic de ingrijire?
Un gel de igiena intima ar trebui sa fie prezen...
Sanatate

Dreptul gratuit la o a doua opinie medicala
Multe clinici de neurochirurgie, dar și clinic...
Cele mai citite
Celebs & Style

Jennifer Aniston si George Clooney, impreuna intr-un avion privat
Poate ca acest zbor va fi mers putin mai bine....
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails