Vitamina D
Publicat: 16.03.2016

Vorbeam intr-un articol trecut despre vitamina D si beneficiile sale pentru sanatatea noastra. Importanta acestei vitamine este cu adevarat esentiala, nu putine fiind problemele care pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul sau. Multiplele beneficii ale vitaminei D ne determina sa revenim astazi asupra acestui subiect.
Vitamina D: Scurta prezentare
Vitamina D este esentiala pentru sistemul imunitar, inima si oasele tale. Vitamina D lupta impotriva cancerului, a diabetului, a artritei reumatoide si a bolilor imune sau infectioase. Previne rahitismul la copii, osteoporoza, depresia, maladia Alzheimer. Asigura functionarea tiroidei, paratiroidei si a hipofizei. Este recomandata in spasmofilie, reumatism, crampe musculare (carcei), oboseala, acnee, eczema, bronsita.
Intr-un numar recent al prestigioasei reviste Experimental Biology and Medicine, cercetatori din America si Europa argumenteaza ideea ca un consum mai mare de vitamina D decat cel recomandat in prezent ar aduce importante beneficii pentru sanatatea individuala si publica. Prin aceasta s-ar preveni aparitia unor afectiuni si, in acelasi timp, ar creste longevitatea activa si s-ar reduce costurile medicale.
Mai mult de jumatate din populatie consuma la ora actuala o cantitate insuficienta de vitamina D, chiar in conditiile standardului actual de aport zilnic.
Rahitismul la copii, osteomalcia (afectiune osoasa care apare la adulti), cancerul, diabetul autoimun de tip 1, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, obezitatea, slabiciunea musculara pot fi combatute prin cresterea consumului zilnic de vitamina D.
D2 si D3 - precursori ai vitaminei D
Exista doi precursori ai vitaminei D: colecalciferol (D3) si ergocalciferol (D2). Colecalciferolul (D3) este produs in piele sub actiunea radiatiilor ultraviolete, fiind mai activ si mai eficient decat ergocalciferolul. Vitamina D2 (ergocalciferolul) se considera a fi de origine vegetala, putand fi derivata din plante.
De unde iti iei vitamina D?
Corpul uman produce vitamina D in urma expunerii la soare, de unde si denumirea de vitamina soarelui. Procesul de sinteza al vitaminei D la nivelul pielii este declansat de razele ultraviolete. Tocmai de aceea principala modalitate de obtinere a vitaminei D o reprezinta producerea sa la nivel cutanat. Lucrurile sunt ceva mai dificile pentru cei din tarile nordice si in timpul iernii, cand corpul se afla in imposibilitatea de a mai produce vitamina D. In plus, asa cum stiam, odata cu varsta, producerea interna de vitamina D scade, ajungandu-se ca aceasta sa fie cu 50% mai mica la varsta de 70 de ani decat cea de la 20 de ani.
Solutia? Suplimentele vitaminice precum si un regim alimentar care sa contina aceasta vitamina.
Mai mult de jumatate din populatie consuma la ora actuala o cantitate insuficienta de vitamina D, chiar in conditiile standardului actual de aport zilnic. Se apreciaza ca jumatate din populatia varstnica europeana si nord-americana consuma o cantitate mult prea mica de vitamina D pentru a-si putea mentine sanatatea oaselor. Nici restul populatiei nu sta, insa, mai bine, consumul de vitamina D fiind insuficient.
Regimul alimentar si vitamina D
Produsele animale, precum ficatul, pestele gras: hering somon, sardinele, uleiul de ficat de cod, untura de peste se inscriu pe lista alimentelor care contin vitamina D. Lor li se adauga alimentele imbogatite cu vitamina D, in principal lapte si produse lactate (care ne aduc si calciul necesar sistemului osos), unele marci de suc de portocale, cereale pentru micul dejun, preparate pentru sugari si unt.
Cantitati recomandate de vitamina D
In prezent, recomandarile zilnice de vitamina D variaza intre 200 IU (echivalentul a 5 micrograme) si 600 IU (unitati internationale). Tot mai multi cercetatori insa arata ca benefiicile acestei vitamine ar creste semnificativ daca marim acest consum pana la 2000 IU zilnic. Efectele benefice vor fi vizibile in cazul unor afectiuni precum scleroza, diabetul zaharat de tip 1, cancerul, tuberculoza, bolile cardiace, sindromul metabolic.

Daca am creste consumul zilnic la 600-1000 IU, imbatranirea oaselor, dar si alte boli grave precum cele cardiovasculare, cancerul, bolile imune si metabolice ar putea fi mai usor prevenite.
Deficienta de vitamina D si bolile
Deficienta de vitamina D la adulti este un factor care grabeste aparitia osteoporozei, a osteopeniei (densitatea osoasa mai mica decat cea normala), a bolilor infectioase, cardiovasculare, a cancerului, a bolilor autoimune precum si a slabiciunii muschilor sau a fracturilor.
La copil, carenta de vitamina D provoaca rahitismul, boala frecvent intalnita mai ales in orasele poluate. Lipsa vitaminei D conduce la tulburari in metabolismul calciului si fosforului, determinand mineralizarea defectuoasa a oaselor.
Pentru prevenirea rahitismului la copii, gravidele si mamicile care alapteaza trebuie sa aiba grija sa isi asigure un aport suficient de vitamina D. Copiilor de pana in 1-2 ani li se va administra vitamina D in dozele recomandate de medic, iar dupa aceasa varsta, suplimentarea se va face in functie de evolutie.
Consuma suficienta vitamina D pentru a avea grija de sanatatea ta!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Vitamina D

Comentarii postate (0)
Sanatate

Tablete de iod in cazul unui accident nuclear
Ai o varsta sub 40 de ani, esti insarcinata, al...
Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale
Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...
Cele mai citite
Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard
Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...
Tu faci diferenta!

Nu stiu cum sa scap de purici!
Marcela ne intreaba:Catelul meu are purici si n...
Tu faci diferenta!

Violenta verbala poate fi un motiv de divort?
"Violenta verbala ppate fi un motiv de div...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails